Sport, beweging en cholesterol

Hoog cholesterol is slechts een van de vele gezondheidsproblemen die ons hart in gevaar kunnen brengen. Net als hoge bloeddruk vertoont hoog cholesterol meestal geen symptomen. Het is gevaarlijk omdat veel mensen niet weten dat ze het hebben totdat de alarmbellen rinkelen, vaak beginnend met pre-diabetes.

Beweging, sport, bloedvaten, cholesterol, wandelen, gewicht, pre-diabetes, diabetes, diabetes 3, moe, ijzer tekort, bloedarmoede

Stoornissen in de vetstofwisseling

Naast risicofactoren als overgewicht, weinig beweging, vetrijk eten, roken, stress, pre-diabetes en hypertensie, zijn vooral stoornissen in de vetstofwisseling een van de hoofdoorzaken, wat kan wijzen op problemen met de lever of de gal. 

Goede voorlichting over vet en cholesterol

Als mensen met geoxideerd cholesterol op tijd goede voorlichting kregen over voeding, dus naar een diëtiste of voedingsdeskundige worden doorverwezen, dan zou veel schade beperkt of voorkomen kunnen worden. 

LDL cholesterol kan een risicofactor zijn voor slagaderziekte, terwijl HDL in de vetachtige stof juist een gunstig effect heeft omdat het ’t galvet kan afvoeren. Is het LDL cholesterolgehalte in het bloed hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van de slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadig en minder glad is. Denk als voorbeeld aan suiker, koolhydraten, verkeerde vetten en teveel calcium, als voorbeeld in melk.

langere tijd stilzitten kan onze bloedvaten verstoppen

Het probleem is dat te veel geoxideerd huidtalg de bloedvaten en de cellen kan verstoppen en beschadigen. Een gezond leefpatroon en sporten kan daarbij helpen. Eerst is het belangrijk om iemand zijn of haar levensstijl te onderzoeken, zoals beweging, gezonde voeding, voldoende doorstroming van het lymfesysteem. Een chakra kleurenonderzoek kan hier aan bij dragen. 

Wandelen heel gezond

Veel mensen zijn geneigd wandelen een beetje te vergeten als het over sport en lichaamsbeweging gaat. Het is immers allemaal niet zo snel en spectaculair als ‘echte’ sporten. Toch is wandelen wel degelijk enorm gezond. Zo is wandelen goed voor de botten, frisse lucht in onze longen die het bloed zuiveren, spieren, goed voor hart en bloedvaten, voor de hersenen.

Wandelsport is gemakkelijk om mee te starten

De wandelsport staat in de top 3 meest beoefende sporten en is laagdrempelig om als eerste mee te starten,  en zal de komende jaren steeds populairder worden, zoals bij nordicwolking. Wanneer er niet ver gelopen kan worden is de wandelstok met zitje handig.

De stofwisseling op gang brengen

Wanneer je gebruik wilt maken van een snellere stofwisseling om ons lichaamsgewicht gunstig te beïnvloeden, moet je spijsvertering vertragend gedrag vermijden. Er zijn drie zinvolle manieren om de snelheid van de vertering op een natuurlijke manier te stimuleren:

  • Spieropbouw (hypertrofie);
  • Lichamelijke inspanning;
  • Meer en/of vaker en gevarieerd eten
De vetverbranding neemt bij gematigde belastingen voortdurend toe en na een half uur, heb je de meeste vetverbranding. Een belangrijke factor bij een succesvolle gewichtsvermindering is het sporten en of bewegen. Bij het kiezen van een geschikte sport of bewegingsactiviteit rijst de vraag: betekent werken aan je conditie door te sporten of te bewegen ook vetverbranding?

Ja en nee! Immers: vetverbranding hangt af van voldoende zuurstoftoevoer

Denk maar aan wat er met een brandende kaars gebeurt waarover een (leeg) glas wordt gezet. Juist, hij gaat uit. En met onze vetverbranding gebeurt bij een intensievere inspanning precies hetzelfde. Heel belangrijk is een goede zuurstoftoevoer met voldoende ijzerhoudende voeding. 

Als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken.

Sportiek Reizen richt zich op de sportieve vakanties Geniet onbezorgd van een complete wintersportvakantie inclusief skipas! Er zijn skiweekendjes, last-minutes, groepsreizen als ook individuele reizen te boeken.