Eiwitten en aminozuren uit voeding

Eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam en  zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als de hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur

Eiwitten en nutriënten

Bescherming van ons lichaam

Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. Zodat het “weefsel, zoals een slijmvlies die ons beschermd” niet kan gaan lekken.

KokenKoken

Het zelfde geldt voor onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, kan er lekkage ontstaan. en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een vitamine B12 tekort kan ontstaan. Zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor Anemie optreden en dit kan uiteindelijk een vitatmine B12 tekort.

Uit aminozuren worden enzymen en hormonen gemaakt

Uit aminozuren worden ook antistoffen opgebouwd. Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken.  Ons Immuunsysteem en lymfebanen. Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2

Eiwit voor spierherstel en ziekte

In peulvruchten, zoals erwtjes bevatten een grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Als je ziek bent, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor het herstel van het lichaam. Krijg je te weinig energie binnen, dan gaat het lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof, in plaats van als bouwstof. Dit kan leiden tot afbraak van spieren.

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam, die de bouwstenen voor het lichaam zijn. Je hebt van de aminozuren slechts een paar microgram tot een paar gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. 

Sommige mensen hebben wat meer eiwitten nodig

BabyBaby

Dat kan zijn bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, bij krachttraining, een kind in de groei, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang om te eten, door bijvoorbeeld het eten niet goed verteerd.

Eiwitten kunnen bijdragen aan processen in het lichaam

 • Het opbouwen van gezond spierweefsel;
 • Een goede lichamelijke conditie;
 • Het afbreken van oud spierweefsel;
 • Hersenen;
 • Slapen;
 • Vaak ziek zijn;
 • Energie;

Je lichaam maakt neurotransmitters zelf aan uit eiwitten

Dit gebeurt voor meer dan 90% in je darm om je hersenen te voorzien van belangrijke aminozuren. De voeding die je eet en gezonde darmen  spelen hierin een zeer belangrijke rol. Vooral aminozuren dragen bij aan de opbouw van deze belangrijke stofjes, die als voorbeeld nodig zijn bij sporten, slapen en energie. Een balans in onze hersenen. Aminozuren worden gemaakt, doordat je je eiwitten eet. 

Eiwitvertering en zuurstof

Na vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel komen de bouwstenen van de voedingsmiddelen terecht bij de cellen. In de cellen worden glucose en vetten in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel, met behulp van zuurstof verbrand.
 Wat heb je nodig?
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur
FE=mineraal – ijzerBoerenkool, prei, broccoli, ongezoet gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijnen
Vitamine CLimoen / Citroen
FoliumzuurAsperges, linzen en orgaanvlees
Eiwitten opname probleem darmenLekkende darmslijmvlies
Serotonine en fibromyalgieSerotonine tekort, PDS en fibromyalgie
Hersenen en balansIndicatietest neurotransmitters

Teveel eiwitten, met name suppletie kan tot spierafbraak leiden

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee. 

Eiwitten en nierfunctie vermindering

Wanneer je bijvoorbeeld teveel eiwitten eet en dit vervolgens niet gaat verbranden, kun je bijproducten van stikstof binnen krijgen die je nieren moeten afbreken. Wanneer je een normale hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, plas je het gewoon uit, geen probleem. Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van de nieren. Bewegen, het is noodzakelijk!

Voordelige sportschoenen webwinkel voor u!

Hoe werkt een aminozuur?

In de dunne darm worden voedingseiwitten (eiwitten uit ons eten) afgebroken tot aminozuren. Dit proces begint in je maag gaat verder in je twaalfvingerige darm, de dunne darm en ten slotte de dikke darm. Ze worden daarna via het bloed naar de organen gebracht. Bij dit proces moeten de darmen wel goed functioneren, zie: Lekkende darmslijmvlies

Erwten en hormonen

Erwten bevatten een phyto-oestrogeen. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, dit is een normaal proces. Ze kunnen uit balans raken, als andere hormonen uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht.

De phyto-oestrogeen in erwten is een plantaardig hormoon

De phyto-oestrogeen in erwten die de oestrogeen waarden mogelijk kunnen verhogen, ze imiteren je eigen oestrogeen. Vermijd bij een progesteron tekort dus erwten en alle andere producten waar phyto-oestrogeen in aanwezig kan zijn.

De Groene Cup is een herbruikbare menstruatiecup. Het is een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor tampons en maandverband.

Recept: Oud Hollandse erwtensoep

Ingrediënten: 250 gram verse worst of varkensstaarten, 250 gram platte ribben, runderbouillon zelfgemaakt,  250 gram ui, 250 gram prei, 250 gram knolselderij, 3 zoete aardappelen, bosje bladselderij. 

Bereiding

Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren. Lekker met zelfgemaakte stokbrood bij de Jumbo verkrijgbaar. Eet smakelijk.

Runderbouillon zelf gemaakt

Ingrediënten en gereedschappen:

 • Ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
 • Ongeveer 3 liter water
KokenKoken
 • 100 ml limoen
 • 2 winterwortels
 • 2 uien
 • 1 stuk prei
 • 2 selderijstengels
 • 5 takjes tijm

Bereiding

Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan. Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan). 

MDAMDA

Voeg het gebraden vlees en kruiden toe

Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe en de groenten behalve de peterselie (die doe je pas 10 minuten voor het einde erbij). Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen. 

Laat de ingrediënten langzaam opwarmen

Als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter en komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken.

KokenKoken

Als de bouillon kookt

Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven). Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur. 

Haal de botten uit de soep, zeef het vocht dan door een vergiet

Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. 

Laat in de koelkast afkoelen

Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is, schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine, dan heb je de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel over kleine bakjes en vries in.

Delen