...

Eiwitten en proteïnen uit voeding

Eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam. Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. 

Bescherming van ons lichaam

Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken, 

Door de lekkage kan  bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort ontstaan. Zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort

Het zelfde geldt voor onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, kan er lekkage ontstaan. en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort. Zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort

Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken.  Ons Immuunsysteem en lymfebanen. Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2

In peulvruchten, zoals erwtjes bevatten een grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Als je ziek bent, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor het herstel van het lichaam. Krijg je te weinig energie binnen, dan gaat het lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof, in plaats van als bouwstof. Dit kan leiden tot afbraak van spieren. 

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam, die de bouwstenen voor het lichaam zijn.. Je hebt van de aminozuren slechts een paar microgram tot een paar gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig. Dat kan zijn bij: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, bij krachttraining, een kind in de groei, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang om te eten, door bijvoorbeeld het eten niet goed verteerd. 

 
 
Spijs – Vertering

 

 • Het opbouwen van gezond spierweefsel
 • Een goede lichamelijke conditie
 • Het afbreken van oud spierweefsel
 • Hersenen
 • Slapen
 • Vaak ziek zijn
 • Energie
 • Herstel van de huid 
 • Herstel bij ziekte en hebben een beschermende functie

Een voorbeeld waarom eiwitten uit voeding zo goed voor onze hersenen kunnen zijn

Uit de voeding worden eiwitten gehaald, deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, tryptofaan is een aminozuur waaruit 5 HTP wordt gemaakt, 5 HTP wordt in de hersenen en de lever omgezet naar serotonine. Pas op met het verhogen van serotonine met supplementen. Wanneer je medicijnen gebruikt, die de serotonine spiegel verhogen, dan kan er een serotonine syndroom ontstaan, dit geld voor supplementen en medicijnen die de serotonine spiegel verhogen. Beter is het probleem op te lossen waardoor een serotonine tekort ontstaat en omdat serotonine voor 90% in de darmen plaats vind, is een indicatietest lekkende darm – maag slijmvlies een goed begin. Start de test

 

Wat heb je nodig?

O2 Zuurstof

Buitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur

FE=mineraal – Ijzer

Spinazie

Vitamine C

Limoen / Citroen

Foliumzuur

Boerenkool  / Orgaanvlees

Zie mijn artikel ➸

 

Als je een te tekort aan bepaalde eiwitten hebt, kan dit grote gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals het slecht herstellen van de huid, weinig energie, niet kunnen slapen, slechte weerstand, tot het zwakker worden van spieren enz. 

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee. 

Wanneer je bijvoorbeeld teveel eiwitten eet en dit vervolgens niet gaat verbranden, kun je bijproducten van stikstof binnen krijgen die je nieren moeten afbreken. Wanneer je een normale hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, plas je het gewoon uit, geen probleem. Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van de nieren. Bewegen, het is noodzakelijk!

 
Lekkend – Slijmvlies
 
Nier – Falen

 

Hoe werkt een aminozuur?

In de dunne darm worden voedingseiwitten (eiwitten uit ons eten) afgebroken tot aminozuren. Dit proces begint in je maag gaat verder in je twaalfvingerige darm, de dunne darm en ten slotte de dikke darm. Ze worden daarna via het bloed naar de organen gebracht. Bij dit proces moeten de darmen wel goed functioneren, zie: Lekkende darmslijmvlies

Erwten bevatten een phyto-oestrogeen. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, dit is een normaal proces. Ze kunnen uit balans raken, als andere hormonen uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht.

De phyto-oestrogeen in erwten die de oestrogeen waarden mogelijk kunnen verhogen, ze imiteren je eigen oestrogeen. Vermijd bij een progesteron tekort dus erwten en alle andere producten waar phyto-oestrogeen in aanwezig kan zijn.

 
Oestrogeen
 
Endometriose

 

250 gram verse worst, 250 gram platte ribben, runderbouillon zelfgemaakt, klik op de i, voor informatie hieronder. 

250 gram ui, 250 gram prei, 250 gram knolselderij, 3 zoete aardappelen, bosje bladselderij. 

Bereiding: Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren. Lekker met zelfgemaakte stokbrood bij de Jumbo verkrijgbaar. Eet smakelijk.

Overleg altijd met je behandelend arts, wanneer je medicijnen gebruikt

Runderbouillon zelf gemaakt

Ingrediënten en gereedschappen:

 • Ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
 • Ongeveer 3 liter water
 • 100 ml azijn
 • 2 winterwortels
 • 2 uien
 • 1 stuk prei
 • 2 selderijstengels
 • 5 takjes tijm
 • 2 laurierbladeren
 • 1 tl peperkorrels, geplet
 • 1/2 bosje peterselie
 • Zeekraal of zeezout
 • Soeppan
 • Soeplepel
 • Snijplank

Bereiding

Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan. Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan). Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe en de groenten behalve de peterselie (die doe je pas 10 minuten voor het einde erbij). Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen. Als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter en komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken.

Als de bouilion kookt

Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven). Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur. Haal de botten eruit met een tang en gooi het vocht dan door een vergiet of zeef. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. Laat in de koelkast afkoelen. Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is, schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine, dan heb je de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel over kleine bakjes en vries in.

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *