Eiwitten en aminozuren uit voeding

Eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam en zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. De lijm-bouwstoffen vervullen niet alleen een belangrijke rol in spierweefsels als armen en benen, maar ook ons hart en andere organen. Onze hersenen zijn opgebouwd uit proteïnen die opgebouwd zijn uit aminozuren en werkt als een soort plaksel.

Eiwitten, nutriënten, bouwstenen, spieren, gewrichten, erwtensoep, aminozuren, neurotransmitters, gedachten, spieren, fibromyalgie, dopamine, slaap, serotonine, soep, bloedvaten, slijmvliezen, darmen, hoofd, brein, zenuwen, pijn, ziek, herstel, immuunsysteem, koken, snijplank

Ons lichaam heeft voor ieder weefsel een eigen aminozuur

Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, proteïnen in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, polypeptiden in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. Zodat het “weefsel, zoals een slijmvlies die ons beschermd” niet kan gaan lekken en avalstoffen buiten houdt.

Het zelfde geldt voor onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, vergroot dat de kans op bloedarmoede en kan er uiteindelijk een vitamine B12 tekort ontstaan. Uit aminozuren worden ook antistoffen opgebouwd. Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken.

Ons immuunsysteem en lymfebanen

Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2. Het immuunsysteem moet op volle toeren draaien en er wordt veel histamine aangemaakt, die bloedvat verwijdend werken.

Eiwit voor spierherstel en ziekte

In peulvruchten, zoals erwtjes bevatten een grote hoeveelheid aan proteïne en vezels, hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Als we ziek zijn, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor het herstel van het lichaam. Krijgen we te weinig energie binnen, dan gaat het lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof, in plaats van als bouwstof en kan het leiden tot afbraak van spieren.
Sommige mensen hebben wat meer eiwitten nodig

Zoals zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, of bij krachttraining. Een kind in de groei, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang zijn om te eten, door bijvoorbeeld het voedsel niet goed verteerd. Geen honger kan leiden tot hypoglykemie, met ernstige spieruitval en pijn tot gevolg. 

Eiwitten kunnen bijdragen aan processen in het lichaam

  • Het opbouwen van gezond spierweefsel;
  • Een goede lichamelijke conditie;
  • Het afbreken van oud spierweefsel;
  • Dat we kunnen bewegen;

Ons lichaam maakt neurotransmitters zelf aan uit eiwitten

Dit gebeurt voor meer dan 90% in de darm om de hersenen te voorzien van belangrijke aminozuren, gezonde darmen spelen hierin een zeer belangrijke rol. Vooral macromoleculen dragen bij aan de opbouw van deze belangrijke stofjes, die als voorbeeld nodig zijn bij sporten, slapen en energie. Een balans in onze hersenen. Aminozuren worden gemaakt, doordat we ze opeten.
Eiwitvertering en zuurstof

Na vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel komen de bouwstenen van de voedingsmiddelen terecht bij de cellen. In de cellen worden glucose en vetten in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel, met behulp van zuurstof verbrand.
 Wat heb je nodig?
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur
FE=mineraal – ijzerBoerenkool, prei, broccoli, ongezoet gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijnen
Vitamine CLimoen / Citroen
FoliumzuurAsperges, linzen en orgaanvlees
Eiwitten opname probleem darmenLekkende darmslijmvlies
Serotonine en fibromyalgieSerotonine tekort, PDS en fibromyalgie
Hersenen en balansIndicatietest neurotransmitters

Teveel eiwitten, met name suppletie kan tot spierafbraak leiden

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee. 

Eiwitten en nierfunctie vermindering

Als we teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaan verbranden, kunnen we een teveel aan bijproducten als stikstof binnenkrijgen en dan moeten de nieren harder werken om van deze stoffen af te komen.  Wanneer we een normale hoeveelheid proteïne binnenkrijgen, plassen we dat gewoon uit, geen probleem. 

Hoge porties eiwit-shake kan het lichaam moe maken

Wanneer we heel veel eiwit-shake eten en veel hoge porties nutriënten binnenkrijgen, kan dat leiden tot beschadiging van de nieren. De nier-kapjes ook wel bijnieren genoemd, moet blijven bijsturen en probeert een balans te zoeken tussen rust en actie.

Bewegen, het is noodzakelijk!

Als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. 

Hoe werkt een aminozuur?

In de dunne darm worden voedingseiwitten afgebroken tot aminozuren, dit proces begint in de mond en activeert het zuur in de maag. De verteringroute gaat verder in de twaalfvingerige buizenstelsel, via de dunste buis komen de bouwstoffen slotte het onderste gedeelte van het anaalkanaal. De omgevormde neurotransmitters worden daarna via het bloed naar de organen gebracht. 

Erwten en hormonen

Phyto-oestrogeen in erwten die de oestrogeen waarden mogelijk kunnen verhogen, ze imiteren de eigen oestrogeen. Tijdens de overgang daalt het follikelhormoon en progesteron, dit is een normaal proces. Stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht kunnen een hormonaal evenwicht verstoren.

De phyto-oestrogeen in erwten is een plantaardig hormoon

Vermijd bij een progesteron-tekort dus erwten en alle andere producten waar het plantaardige hormoon in aanwezig kan zijn. Voorkom het opstapelen van vocht in de buikstreek, oedeemvorming trekt bacteriën aan.

Oud Hollandse erwtensoep en ingrediënten

250 gram verse worst of varkensstaarten, 250 gram platte ribben, runderbouillon zelfgemaakt,  250 gram ui, 250 gram prei, 250 gram knolselderij, 3 zoete aardappelen, bosje bladselderij. Het selderijblad met vitamine C, verteerd weer beter vet.

Bereiding

Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg alle ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen. 

De snert moet ongeveer 2 uren borrelen op een laag vuurtje

De snert is lekker met zelfgemaakte glutenvrijestokbrood, het broodje kunnen we op smaak maken met zeekraal, knoflook, basilicum en oregano, waardoor we ook nog eens de gezondheidsvoordelen van deze kruiden hebben.

Runderbouillon zelf gemaakt

Ingrediënten en gereedschappen:

  • Ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.

De soepketel heel breed inzetbaar

De soepketel is ook uitermate geschikt voor gebruik op zelfbedienings-buffetten. Ook inzetbaar voor het warmhouden van sauzen, kerriespijzen, hotdogs, sateh etc. De warm-houdketels zijn ook te gebruiken in foodtrucks, verjaardagen, buitenactiviteiten. Ook bij evenementen als sport in te zetten, zo is er altijd iets warms om het lichaam te herstellen van inspanning.

Bereiding

Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan. Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan). 

Voeg het gebraden vlees en kruiden toe

Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe. De groenten en de peterselie voegen we pas toe na ongeveer 10 minuten, gebruik voldoende koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen, als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter.

Laat de ingrediënten langzaam opwarmen

Als de groente en kruidenvezels open gaan staan, komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken.

Als de bouillon kookt

Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven). Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. 

Bouillon veel werk, wat is het verschil met bouillonblokjes

Laat het aftreksel van het kooknat minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur. Voeg een beetje limoen toe, zodat de voedingsstoffen beter uit de basis ingrediënten van de soep gehaald kan worden. Bij kant en klare  bouillonblokjes, krijgen we teveel zout binnen.

Haal de botten uit de soep, zeef het vocht dan door een vergiet

Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. 

Laat in de koelkast afkoelen

Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is, schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine, dan hebben we de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel de aromatische vloeistof gemaakt van vlees en groenten in kleine bakjes.

Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

Eiwit nodig voor herstel van spieren, bloed, botten en tanden

Eiwit is een bouwstof die uw lichaam gebruikt bij de genezing van een wond, op de huid en slijmvliezen. Het zijn de belangrijkste bouwstoffen voor spieren, bloed, weke delen, botten en tanden. Ook is Aloë Vera een goed product om hoofdhuid en de slijmvliezen tot herstel aan te zetten. De vetplant wordt nog steeds gebruikt als medisch hulpmiddel.

Huidverzorging lijn met Aloë Vera

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige huidverzorging, die helpt de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Ze stimuleren een egale huid en ondersteunen de schoonheid van binnenuit. De producten geven je een stralende, gehydrateerde huid, die er jonger uitziet en jonger aanvoelt en nog belangrijker, parfumvrij!
Product naamInformatie over productWaarvoor te gebruiken
Milde reinigingslotion, zonder parfumReinigingslotion⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Hoofdhuid;
⤷ Voeten;
⤷ Benen;
⤷ Handen;
⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Firming serum, parfumvrijFirming serum⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Hoofdhuid
Restoring crème Herstellende crème⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Hoofdhuid;
⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Het aloe bio-cellulose maskHet aloe bio-cellulose mask⤷ Voor mannen en vrouwen;;
⤷ Hoofdhuid masker
Infinite Forever setInfinite Forever set, voor mannen en vrouwen⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Hoofdhuid:
⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Aloe Body Wash• Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. meer informatie...⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Het lichaam;
⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Aloe Body LotionMeer informatie over de ingrediënten⤷ Voor mannen en vrouwen;
⤷ Het lichaam;
⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
Over onze huid en slijmvliezenDe huid, onze eerste beschermingDe huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en dat deze vaak giftige stoffen afgevoerd worden door je darm en via onze anus en het urine stelsel het lichaam veilig verlaten. Is er een probleem met je huid je er zo goed als zeker van uit gaan, dat dit vanuit je darm – slijmvliezen komt, met name histamine intolerantie komt vaak de kop op steken als je moe bent. Als je de huid wilt verbeteren, zal je eerst kunnen onderzoeken of er een allergische reactie is.

Indicatietest lekkende darm slijmvlies