Rode bieten en gezonde bloedvaten

Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft. Zo kunnen ze helpen om aderverkalking en pre-diabetes te voorkomen en dit komt omdat de homocysteïne in het bloed door bietjes mogelijk verlaagd kan worden, doordat ze als een antihistaminicum kunnen werken en zo de beschadigende werking van een teveel aan histamine tegen kunnen gaan.

Rode bieten, bloedvaten, stuitchakra, recepten

Een teveel aan homocysteïne kan de binnenwanden van de slagaders beschadigen. Bloed kleeft niet aan de bloedvaten en dat we hebben te danken aan de dunne laag epitheel cellen die de binnenkant van de slagaders bekleden. Deze cellen produceren een anticoagulans waardoor bloed langs de wanden van de aderen stroomt. Lees ook: Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordtHart en vaatziekten en aanverwante problemen 

De reinigende eigenschap van bietjes

KokenKoken

Rode bieten zijn ook een belangrijke bron van ijzer. Daardoor zouden ze in staat zijn, onze bloedlichaampjes tijdig te reinigen. Deze bloedlichaampjes kunnen een belangrijke invloed op onze gezondheid hebben en mogelijk lichaamsvet opnemen. Als gevolg van de reinigende functie zou het opgeslagen lichaamsvet worden afgebroken en uit ons lichaam worden verwijderd. Mits je voldoende vocht binnenkrijgt en voldoende beweegt

Rode bietenpoeder maken

De rode bieten goed wassen en drogen. Wrijf ze in met olijfolie. Leg de bieten op een ovenschaal bestrooi ze met zeezout en rooster ze in een oven (175 °C, 75 minuten). Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil en snijd de biet in hele dunne plakjes, leg ze op een bakplaat en langzaam laten drogen in oven van 50 a 60 graden en , dit kan best een halve dag of langer duren zijn ze gedroogd. 

Als de rode bieten poeder geeft, zijn ze goed

Neem een plakje rode biet tussen je vingers en gaat dit stuk, laat ze dan nog wat langer drogen, geeft dat wat poeder als je wrijft dan is het goed. Af laten koelen en in een blender. fijn malen je kan ze ook koken ,maar door ze in de schil te roosteren houden ze hun rode paarse kleur beter en mooier. Maar je kunt het rode bieten poeder ook kopen.

Een feestelijke kleur aan je gerechten

Je kunt met rode bietenpoeder allerlei gerechten een mooie kleur geven, bijvoorbeeld bij zoete aardappels die je als versiering wilt gebruiken of in de eieren of door de salade of de pasta, je kunt er heel feestelijke maaltijden mee maken en het is nog super gezond ook. Het rode bietenpoeder is bijzonder voor de feestdagen, zo tover je zoete aardappel bijvoorbeeld om tot prachtige eetbare potjes, die je kan vullen.

Bietensap - smoothie

Ingrediënten
  • 150 gram bleekselderij
  • 1 eetlepel fijngemalen lijnzaad
  • 200 gram voorgekookte rode biet
  • 1/2 fijn gemalen banaan
  • 330 ml water

Bereiding

Snijd de ingrediënten in stukjes, maal de lijnzaad in de koffiemolen. Voor het bietensap gebruik een sapcentrifuge. Roer door het sap pas later het lijnzaad. Voor de smoothie gebruik je ook de sapcentrifuge, maar doe je de banaan er in zijn geheel doorheen en laat je heel even de bietensap staan met het lijnzaad, dan wordt deze iets dikker en lijkt het op een smoothie, waardoor kinderen het ook erg leuk vinden. 

Glutenvrije bietenwraps

  • 3 eieren of te vervangen door gemalen lijnzaad (gebruik lijnzaad nooit gebroken of heel, het maakt je darmen stuk;
  • 200 tot 250 ml water;
  • 1/2 tl komijnzaad;
  • Zeekraal

Bereiding van de bietenwrap

Pureer de gekookte bieten samen met de eieren in je keukenmachine of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de havermout, komijn, zeekraal en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenkbaar zijn. Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en schenk een gedeelte van het beslag in de pan. 

Bak de wrap voorzichtig, anders valt deze uit elkaar

MDAMDA

Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen. Vul de wraps met rucola, rozijnen en Hüttenkäse. Ook lekker is het om ze te vullen met kipfilet en avocado! Je kunt dit ook invriezen, leg er wel een velletje tussen, anders krijg je ze niet van elkaar af.

De kiemen zijn rijk aan vitamine B11, chroom en een bron van vitamine E en magnesium, bovendien maken de jonge spruiten de boterham aantrekkelijker met deze prachtige paarse kleur. Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen.

Allergische reactie op één van de ingrediënten

Een allergie moet je serieus nemen, dit kan een histamine intolerantie veroorzaken en op latere leeftijd erg veel klachten geven. Bezoek een arts, als je dergelijke klachten niet vertrouwd. Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen cellen (mestcellen). Daarnaast zit histamine ook in verschillende voedingsmiddelen. Daarom is dit stofje altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig, om deze eiwitten af te breken en houdt zo de hoeveelheid histamine in balans.

Delen