...

Rode bieten, gezond voor hart en bloedvaten

Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft. Zo kunnen ze helpen om aderverkalking en pre-diabetes te voorkomen en dit komt omdat de homocysteïne in het bloed door bietjes mogelijk verlaagd kan worden, doordat ze als een antihistaminicum kunnen werken en zo de beschadigende werking van een teveel aan histamine tegen kunnen gaan.

Je bloedvaten gezond houden

Een teveel aan homocysteïne kan de binnenwanden van de slagaders beschadigen. Bloed kleeft niet aan de bloedvaten en dat we hebben te danken aan de dunne laag epitheel cellen die de binnenkant van de slagaders bekleden. Deze cellen produceren een anticoagulans waardoor bloed langs de wanden van de aderen stroomt. Lees ook: Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordtHart en vaatziekten en aanverwante problemen 

De reinigende eigenschap van bietjes

Rode bieten zijn ook een belangrijke bron van ijzer. Daardoor zouden ze in staat zijn, onze bloedlichaampjes tijdig te reinigen. Deze bloedlichaampjes kunnen een belangrijke invloed op onze gezondheid hebben en mogelijk lichaamsvet opnemen. Als gevolg van de reinigende functie zou het opgeslagen lichaamsvet worden afgebroken en uit ons lichaam worden verwijderd. Mits je voldoende vocht binnenkrijgt en voldoende beweegt

Rode bietenpoeder maken

De rode bieten goed wassen en drogen. Wrijf ze in met olijfolie. Leg de bieten op een ovenschaal bestrooi ze met zeezout en rooster ze in een oven (175 °C, 75 minuten). Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil en snijd de biet in hele dunne plakjes, leg ze op een bakplaat en langzaam laten drogen in oven van 50 a 60 graden en , dit kan best een halve dag of langer duren zijn ze gedroogd [neem een plakje tussen je vingers en geeft dat stukken laat ze dan nog wat langer drogen ,geeft dat wat poeder als je wrijft dan is het goed], dan af laten koelen en in een blender. fijn malen je kan ze ook koken ,maar door ze in de schil te roosteren houden ze hun rode/paarse kleur beter/mooier. Maar je kunt het rode bieten poeder ook kopen.

Een feestelijke kleur aan je gerechten

Je kunt met rode bietenpoeder allerlei gerechten een mooie kleur geven, bijvoorbeeld bij zoete aardappels die je als versiering wilt gebruiken of in de eieren of door de salade of de pasta, je kunt er heel feestelijke maaltijden mee maken en het is nog super gezond ook. Het rode bietenpoeder is bijzonder voor de feestdagen, zo tover je zoete aardappel bijvoorbeeld om tot prachtige eetbare potjes, die je kan vullen.

Bietensap - smoothie

Ingrediënten
  • 150 gram bleekselderij
  • 1 eetlepel fijngemalen lijnzaad
  • 200 gram voorgekookte rode biet
  • 1/2 fijn gemalen banaan
  • 330 ml water

Bereiding

Snijd de ingrediënten in stukjes, maal de lijnzaad in de koffiemolen. Voor het bietensap gebruik een sapcentrifuge. Roer door het sap pas later het lijnzaad. Voor de smoothie gebruik je ook de sapcentrifuge, maar doe je de banaan er in zijn geheel doorheen en laat je heel even de bietensap staan met het lijnzaad, dan wordt deze iets dikker en lijkt het op een smoothie, waardoor kinderen het ook erg leuk vinden. 

Allergische reactie op één van de ingrediënten

Een allergie moet je serieus nemen, dit kan een histamine intolerantie veroorzaken en op latere leeftijd erg veel klachten geven. Bezoek een arts, als je dergelijke klachten niet vertrouwd. 

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *