Cacao de gezonde basis voor chocolade

Cacao de basis voor chocolade

Pure Cacao kan ons alert maken en een voordeel geven als we ons vermoeid voelen. De gezonde basis voor chocolade is een zeer goede bron van magnesium en dat zal de vertering ten goede komen. Bovendien zijn onze hersenen ook dol op magnesiumoxide en kan het helpen om angst en paniek wat te dempen. Velen kennen het als een stofje wat ‘gelukkig” maakt, door aanmaak van dopamine.

Cacao, magnesium, enzymen, angst, recepten, dopamine, gelukstofje

In sommige chocolade zit alleen maar cacaofantasie

Chocola is niet allemaal hetzelfde, de pure lekkernij moet uit meer dan 80 % bestaan uit cacao. In veel gewone chocoladerepen zit soms niet eens cacao, maar een stof die cacaofantasie mag worden genoemd. Deze vervormingen als een paasei of een reep, zijn verwarmd geweest en bewerkt en daardoor zijn er belangrijke voedingsstoffen verloren gegaan. 

In de pure vorm, zoals in de cacaoboon, zitten enzymen

In een pure vorm gemaakt uit cacaobonen, zijn er enzymen aanwezig die de gehele boon kan verwerken en opneembaar maakt. Er zijn soms bewerkte stoffen aan toegevoegd als suiker en soms zelfs zout. Als we af en toe deze chocolade eten, is helemaal niet erg. Bij regelmatige inname, weet het lichaam niet wat deze met de stoffen moet doen. Het verteringssysteem herkent het gewoonweg niet.

Enzymen zijn de werknemers van een cel, ons personeel

Enzymen zijn ons personeel, voor onze spijsvertering en zijn steeds aan het werk en wij sturen ze aan met voeding. Ze knippen stukjes van de voedingsstoffen die wij ze geven en plakken er weer andere stukjes aan vast. Zo veranderen ze de brandstoffen in stofjes die de cel kan gebruiken. Zoals energie, om te kunnen wandelen of om het lichaam warm te houden en ruimen ook afvalstoffen op. 

De rotzooi uit de spijsvertering, ruimen de schoonmakers op

Bij het werken maakt ons lijf namelijk rotzooi en dat moet ons personeel opruimen. Deze werknemers gooien troep het huis uit, zoals enzymen afvalstoffen de cel uit kieperen. Hier zijn heel veel verschillende splitsings- of ontledingsstoffen  voor nodig. 

De verschillende taken van de enzymen

Elk enzym heeft namelijk maar één taak, iets anders kan de biokatalysator niet. Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen, een andere kan alleen verstoppingen oplossen en weer een ander kan alleen vet oplossen. 

Als er een enzym ontbreekt, wordt dat klusje niet meer gedaan

We hebben dus veel verschillende werknemers, superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten eiwitten die processen in ons lichaam versnellen en die organische moleculen werken voor on en wanneer we niet de juiste voeding eten, worden er functies als een evenwicht tussen gewicht en energie uitgeschakeld.

Kokosmakronen met paranoten en chocola

Ingrediënten

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius;
  Scheidt de eieren (gebruik alleen de eiwitten). Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze stijf met de suiker (met een mixer gaat het sneller).
 • Als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt zijn ze stijf genoeg.
  Hak de paranoten fijn met een keukenmes of machine.
 • Neem een spatel en meng de kokosrasp en de paranoten voorzichtig door de eiwitten. Als je te hard gaat roeren zakt het mengsel in en je wil juist de lucht behouden voor brosse makronen, echt voorzichtig roeren.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak bolletjes van je kokosmengsel. Dit kun je bijvoorbeeld doen met 2 eetlepels. Dan heb je meteen de juiste hoeveelheid voor de makronen;
 • Schuif in de oven en bak ze 15 minuten;
 • Als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt zijn ze stijf genoeg.
  Hak de paranoten fijn met een keukenmes of machine.
 • Neem een spatel en meng de kokosrasp en de paranoten voorzichtig door de eiwitten. Als je te hard gaat roeren zakt het mengsel in en je wil juist de lucht behouden voor brosse makronen, echt voorzichtig roeren.