Cacao de gezonde basis voor chocolade

Cacao de basis voor chocolade

Pure Cacao kan ons alert maken en een voordeel geven als we ons vermoeid voelen. De gezonde basis voor chocolade is een zeer goede bron van magnesium en dat zal de vertering ten goede komen. Bovendien zijn onze hersenen ook dol op magnesiumoxide en kan het helpen om angst en paniek wat te dempen. Velen kennen het als een stofje wat ‘gelukkig” maakt, door aanmaak van dopamine.

Cacao, magnesium, enzymen, angst, recepten, dopamine, gelukstofje

In sommige chocolade zit alleen maar cacaofantasie

Chocola is niet allemaal hetzelfde, de pure lekkernij moet uit meer dan 80 % bestaan uit cacao. In veel gewone chocoladerepen zit soms niet eens cacao, maar een stof die cacaofantasie mag worden genoemd. Deze vervormingen als een paasei of een reep, zijn verwarmd geweest en bewerkt en daardoor zijn er belangrijke voedingsstoffen verloren gegaan. 

In de pure vorm, zoals in de cacaoboon, zitten enzymen

In een pure vorm gemaakt uit cacaobonen, zijn er enzymen aanwezig die de gehele boon kan verwerken en opneembaar maakt. Er zijn soms bewerkte stoffen aan toegevoegd als suiker en soms zelfs zout. Als we af en toe chocolade eten die deels ontdaan zijn van splitsingsstoffen, is helemaal niet erg er ontstaat wel meer maagzuur

Enzymen zijn de werknemers van een cel, ons personeel

Enzymen zijn ons personeel, voor onze spijsvertering en zijn steeds aan het werk en wij sturen ze aan met voeding. Zure hydrolasen knippen stukjes van de voedingsstoffen die wij opeten en plakken er weer andere stukjes aan vast. De brandstoffen worden veranderd in stofjes die de cel kan gebruiken voor energie.

Levensenergie geeft kracht, waardoor we kunnen bewegen

De levensenergie wordt gebruikt door de chakra’s, ’t bloedcirculatiesysteem en de aura om te kunnen wandelen en te bewegen. De lichaamskracht wordt gebruikt om het lichaam warm te houden ruimt afvalstoffen op. 

De rotzooi uit de spijsvertering, ruimen de schoonmakers op

Bij het werken maakt ons lijf namelijk rotzooi en dat moet ons personeel opruimen. Deze werknemers gooien troep het huis uit, zoals enzymen afvalstoffen de cel uit kieperen. Hier zijn heel veel verschillende splitsings- of ontledingsstoffen  voor nodig. 

De verschillende taken van de enzymen

Elk enzym heeft namelijk maar één taak, iets anders kan de biokatalysator niet. Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen, een andere kan alleen verstoppingen oplossen en weer een ander kan alleen vet oplossen. 

Als er een enzym ontbreekt, wordt dat klusje niet meer gedaan

We hebben dus veel verschillende werknemers, superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten eiwitten die processen in ons lichaam versnellen en die organische moleculen werken voor on en wanneer we niet de juiste voeding eten, worden er functies als een evenwicht tussen gewicht en energie uitgeschakeld.

Kokosmakronen met paranoten en chocola

Ingrediënten

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius;
  Scheidt de eieren (gebruik alleen de eiwitten). Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze stijf met de suiker (met een mixer gaat het sneller).
 • Als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt zijn ze stijf genoeg.
  Hak de paranoten fijn met een keukenmes of machine.
 • Neem een spatel en meng de kokosrasp en de paranoten voorzichtig door de eiwitten. Als je te hard gaat roeren zakt het mengsel in en je wil juist de lucht behouden voor brosse makronen, echt voorzichtig roeren.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak bolletjes van je kokosmengsel. Dit kun je bijvoorbeeld doen met 2 eetlepels. Dan heb je meteen de juiste hoeveelheid voor de makronen;
 • Schuif in de oven en bak ze 15 minuten;
 • Als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt zijn ze stijf genoeg.
  Hak de paranoten fijn met een keukenmes of machine.
 • Neem een spatel en meng de kokosrasp en de paranoten voorzichtig door de eiwitten. Als je te hard gaat roeren zakt het mengsel in en je wil juist de lucht behouden voor brosse makronen, echt voorzichtig roeren.
Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.