Venkel voor huid en darmklachten

Zo is venkelthee populair bij spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Velen kennen de thee misschien wel, die gebruikt wordt tegen buikkrampjes bij kinderen. Venkel is een kruid dat behalve in thee ook als gerecht goed ondersteunt bij spijsverteringsklachten van maag en darmen. 

Venkel, darmklachten, spijsvertering, winderigheid

De venkelknol en venkelolie voorkomt gasvorming

De venkelknol kan gasvorming voorkomen kan het kalmerend werken bij PDS, ondersteunt de lever bij regelmatige consumptie bij toxinebelasting. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, alcohol  milieufactoren en stress. Venkel kan voor een frisse adem zorgen, door op een zaadje te kauwen en we kunnen etherische venkelolie toevoegen aan onze tandpasta.

Bij allerlei aandoeningen kan de venkel enorm helpen. Het is belangrijk de inname van venkel niet te overdrijven, voeg het kruid bijvoorbeeld één keer in de drie dagen aan een gerecht toe, dat is voldoende. De plant bevat estragol en methyleugenol, wat bij overmatig gebruik, ook voor ongewenste effecten kan zorgen. 

Er is voorzichtigheid geboden bij zwangerschap en borstvoeding

Bij overmatig gebruik van de groente met de anijsachtige smaak is niet aanbevelingswaardig, want het vermoeden bestaat op leverschade. Precies om die reden is aan te raden, baby’s dit kruid niet te geven, bij borstvoeding of zwangerschap, raadpleeg het consultatiebureau.

Bij de aanmaak van het microbioom, kan van alles mis gaan

Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. Door bijvoorbeeld een keizersnede wordt een belangrijk proces overgeslagen. Ze zitten op de huid, in de mond en darmen en in de longen en vagina. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. 

Baby heeft buikrampjes en mama darmklachten

Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn. Een baby die vanaf dag 1 ernstige darmkrampjes heeft, gaat er iets niet goed en kan er sprake zijn van een allergische reactie, mama’s darmen hebben dan vaak ook al problemen, waar bacteriën die schadelijk zijn, de goede overheersen en het kan erfelijk belastbaar zijn. 

Vispakketje met venkel en ingrediënten

  • 1 citroen;
  • 50 g roomboter;
  • peperkorrels (Seizoen)
  • 2 venkelknollen;
  • 4 stukken rood Baars filet (ca. 125 g per stuk);
  • 100 ml droge witte wijn;
  • Teentje knoflook en 2 sjalotten;
  •  Aluminiumfolie

Pas op met aluminiumfolie en de stof aluminiumionen

Let er op, dat de gerechten in de folie pas na het bereiden van de maaltijd, bestrooit met zout of citroensap, zodat er zo weinig mogelijk babingtoniet vrijkomt uit het folie of de pakketjes. Bij blootstelling aan hoge concentraties aluminiumionen gedurende langere tijd kunnen aandoeningen ontstaan aan het zenuwstelsel en de botten.

Bereiding van de vispakketjes

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de gele schil dun van de citroen. Roer de boter zacht en roer de geraspte citroenschil erdoor. Voeg naar smaak zeezout en versgemalen peper toe. Maak de venkelknollen schoon en schaaf of snijd ze in zo dun mogelijke plakken. Spreid 4 stukken aluminiumfolie (van ca. 50 cm) uit op het werkvlak en vouw ze dubbel. 

De voorbereiding van de pakketjes

Leg de folie in de lengte op het werkvlak. Verdeel de sjalotten en venkel over het midden van de stukken folie. Bestrooi de visfilets met zeezout of zeekraal en peper en leg ze op de groente. Verdeel de citroenboter erover.

Kleur snijplankSoort voedsel
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

bereiding van de visfilet

Vouw het folie naar boven, zodat een bakje ontstaat. Schenk de wijn erin en vouw de pakketjes goed dicht. Leg ze naast elkaar op een bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de vis in ca. 15 min. gaar. Leg de pakketjes elk op een bord en vouw ze voorzichtig open. Lekker met een salade van peultjes en sugarsnaps.