Venkel en darmklachten

Zo is venkelthee populair bij spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Velen kennen de thee misschien wel, die gebruikt wordt tegen buikkrampjes bij kinderen. Venkel is een kruid dat behalve in thee ook als gerecht goed ondersteunt bij spijsverteringsklachten van maag en darmen en gaat het gasvorming tegen en kan het kalmerend werken bij een prikkelbare darm, ondersteunt de lever bij regelmatige consumptie bij toxinebelasting door bv. medicijngebruik, alcohol en milieufactoren/stress. Venkel kan voor een frisse adem zorgen, door op een zaadje te kauwen. Ook kun je etherische olie toevoegen aan je tandpasta.

Venkel, darmklachten, spijsvertering, winderigheid

Teveel is niet goed en geef de venkel niet aan je baby

Bij allerlei aandoeningen kan de venkel enorm helpen. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met een arts. Ook is het belangrijk de inname van venkel niet teveel in te nemen. Het toevoegen van venkel één keer in de drie dagen aan een gerecht is voldoende. De plant estragol en methyleugenol, wat bij overmatig gebruik, ook voor ongewenste effecten kan zorgen en het is aan te raden, baby’s om deze redenen dit kruid niet te geven. 

Bij de aanmaak van het microbioom, kan van alles mis gaan

Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. Door bijvoorbeeld een keizersnede wordt een belangrijk proces overgeslagen. Ze zitten op de huid, in de mond en darmen en in de longen en vagina. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn, in voor- en tegenspoed. Een baby die vanaf dag 1 ernstige darmkrampjes heeft, gaat er iets niet goed en kan er sprake zijn van een allergische reactie, mama’s darmen hebben dan vaak ook al problemen en het kan erfelijk belastbaar zijn. 

Vispakketje met venkel

Ingrediënten: 1 citroen; 50 g roomboter; peperkorrels (Seizoen) 2 venkelknollen; 2 sjalotten; 4 stukken rood baarsfilet (ca. 125 g per stuk); 100 ml droge witte wijn; aluminiumfolie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de gele schil dun van de citroen. Roer de boter zacht en roer de geraspte citroenschil erdoor. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Maak de venkelknollen schoon en schaaf of snijd ze in zo dun mogelijke plakken. Spreid 4 stukken aluminiumfolie (van ca. 50 cm) uit op het werkvlak en vouw ze dubbel. Leg ze in de lengte op het werkvlak. Verdeel de sjalotten en venkel over het midden van de stukken folie. Bestrooi de visfilets met zout en peper en leg ze op de groente. Verdeel de citroenboter erover. Vouw het folie naar boven, zodat een bakje ontstaat. Schenk de wijn erin en vouw de pakketjes goed dicht. Leg ze naast elkaar op een bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de vis in ca. 15 min. gaar. Leg de pakketjes elk op een bord en vouw ze voorzichtig open. Lekker met een salade van peultjes en sugarsnaps
Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *