Lichaam bestaat uit veel vocht

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water. Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, sport, zware en langdurige lichamelijke inspanning hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag. 

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan.

Bij overvloedig vochtverlies zoals bij diarree of plaspillen zal er te weinig vocht over zijn om lang te kunnen presteren en daardoor kunnen de spieren gaan samentrekken. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn, als er spierkrampen ontstaan. Plastabletten worden ook veel voorgeschreven voor hoge bloeddruk, als ook tegen hart- en vaatziekten.

Het water vervult in het menselijk lichaam diverse belangrijke functies. Het doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar, reinigt onze lymfebanen en houdt onze bloeddruk in balans. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig. 

Vocht moet aangevuld, voor de voedselvertering en energie

KokenKoken

Dat betekent, hoe meer water in het lichaam wordt verbruikt, des te meer water moeten we ook weer aanvoeren. Vooral in een droog en warm klimaat en door lichamelijke inspanning kan de vochtbehoefte behoorlijk toenemen. Een bekende vuistregel luidt dat de mens drie weken zonder eten kan, maar slechts drie dagen zonder drinken. 

Onder gewone omstandigheden heeft jouw lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, lichamelijke inspanning enz. hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag. Om de vochttoevoer uit gerechten te waarborgen, wordt waterrijke voeding, zoals in de voedingsschijf te zien en is aanbevolen. Als je uitgedroogd bent, dan stroomt je energie weg en voel jij je moe, bij uitdroging, scheidt je lichaam histamine af. Bij hogere temperaturen wordt de afgifte van histamine alleen maar erger.

Dorst hebben

Als je dorst hebt dan ben je al uitgedroogd en dit kan je voorkomen door vocht op je bureau te plaatsen of dit in een glazen flesje mee te nemen. Uitdrogen kan zorgen voor hoofdpijn en een slechte vertering van voeding en daardoor een slechte opname van allerlei belangrijke voedingsstoffen.

Vezels en vocht, wacht met drinken na een maaltijd

GezondheidGezondheid

Zorg dat je ook voldoende vezels binnenkrijgt en drink altijd vocht voor je voeding, wacht daarna met drinken en of neem kleine slokjes, tot het eten de tijd heeft gekregen om het proces van het verteren af te ronden. De vezels hebben voldoende vocht nodig. Het vocht nemen ze op. Is er te weinig vocht (zoals bij obstipatie) dan wordt de ontlasting alsmaar droger waardoor de stoelgang lastiger en pijnlijker wordt.

Kokosroom, ananas, limoen smoothie

Met kokosroom, ananas en limoen geef je een tropische smaak aan je water, die vooral lekker is bij warm weer. Snij de limoen in plakjes en de ananas in blokjes en voeg deze toe aan een kan water. giet er kokosroom bij en na een uurtje trekken heb je een heerlijk tropisch drankje.

Kokosroom zelf maken

Ingrediënten: 1 blik pure kokosmelk (400 ml), mespuntje vanillepoeder, ongezoet, 1 el BEE HONEY Bereiding: Zet het blik kokosmelk een nacht (minimaal 12 uur) in de koelkast. Het water en de room moeten gaan scheiden en dat gebeurt alleen als het koud genoeg is. Zet het bij voorkeur achter in de koelkast, want daar is het het koudst. Schud het blikje niet! Open dan het blik en schep de crème (de bovenste dikke laag) met een lepel in een kom. Klop met een slagroomklopper, garde of mixer tot een glad en romig geheel. Wil je de room iets zoeter maken? Voeg dan de BEE HONEY  of vanillepoeder toe aan de room. Mix nog een keer goed door. 

Cafeïne geeft meer histamine af, er is meer vocht nodig

Cafeïne die zorgt voor de afgifte van cortisol, waardoor je alerter wordt en mogelijk het immuunsysteem waakzamer en actiever maakt en er meer histamine wordt afgegeven. Cafeïne stimuleert je bijnieren en elke keer dat je koffiedrinkt activeert je lichaam de vecht of vluchtreactie. Je lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als er meer histamine door de cellen wordt afgegeven, is er meer water nodig.
Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *