...

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water, bij pasgeboren baby's bijna 80 procent

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water. Bij pasgeboren baby’s maakt dit zelfs bijna 80 procent van het totale lichaamsgewicht uit. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water.

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan, braken en spierkramp ontstaan en bij een vochtverlies van meer dan vijftien procent is de mens niet meer in staat in leven te blijven. 

Het water vervult in het menselijk lichaam diverse vitale functies. Het doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar en reinigt onze lymfebanen. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig. Dat betekent: hoe meer water in het lichaam wordt verbruikt, des te meer water moeten we ook weer aanvoeren. Vooral in een droog en warm klimaat en door lichamelijke inspanning kan de vochtbehoefte behoorlijk toenemen. Een bekende vuistregel luidt dat de mens drie weken zonder eten kan, maar slechts drie dagen zonder drinken. Onder gewone omstandigheden heeft jouw lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, lichamelijke inspanning enz. hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag. Om de vochttoevoer uit gerechten te waarborgen, wordt waterrijke voeding, zoals in de voedingsschijf te zien en is aanbevolen. Als je uitgedroogd bent, dan stroomt je energie weg en voel jij je moe, door warmte, verlies je nog meer vocht.

Dorst hebben


Als je dorst hebt dan ben je al uitgedroogd en dit kan je voorkomen door vocht op je bureau te plaatsen of dit in een glazen flesje mee te nemen. Uitdrogen kan zorgen voor hoofdpijn en een slechte vertering van voeding en daardoor een slechte opname van allerlei belangrijke voedingsstoffen.

Vezels


Zorg dat je ook voldoende vezels binnenkrijgt en drink altijd vocht voor je voeding, wacht daarna met drinken en of neem kleine slokjes, tot het eten de tijd heeft gekregen om het proces van het verteren af te ronden.

Water op smaak maken


Water al snel op smaak gemaakt met stukjes fruit en kruiden, zoals: limoen, mint en ananas

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *