Hoog gevoeligheid, gezin, hobby, gezondheid en werk

Fijngevoelige mensen hebben vaak creatieve banen, ongebruikelijke beroepen of hobby’s die soms zelf gecreëerd zijn. Door de gave van voelsprieten te gebruiken die bij de geboorte ontstaan is, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het juist daarom dat sensitieve mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig te vertrouwen op eigen intuïtie. Een hoog EQ, waarbij het inlevingsvermogen heel goed is ontwikkeld, zou als kracht ingezet kunnen worden.

HSP, hoog gevoeligheid, creatief, motiverend, angst, burn-out, projectie, spiegelen, stress, oplossingsgericht, vertrouwen, beelddenker, oude zielen, bang, verdrietig, rouwen, spiritueel

De creatieve persoon, blijft niet onopgemerkt

De hoog gevoelige kent heel goed persoonlijke sterke kenmerken, maar is heel bescheiden. Vaak doet creatieve denker niets met zijn of haar kwaliteiten en valt dan ten prooi aan de omgeving. Er kan dan misbruik gemaakt worden van vertrouwen, wat voor veel problemen kan zorgen en overgevoelig wordt voor stress en projectie. Door de traumatische ervaring kan verandering in het gedachteleven ontstaan. Onze gedachten zijn machtig, ze kunnen ons beschadigen of goed doen. Het is zeer belangrijk om onze hersen-darm-as van de juiste voeding te voorzien.

In korte tijd weet deze vaak beelddenker, een oplossing te bedenken voor iedereen om zich heen

Een beelddenker ziet in één oogopslag het geheel, alle informatie rondom een situatie, komt in één keer binnen. Super handig als we zo’n snelwerkende persoonlijkheid kennen, nooit meer een probleem zo moeilijk, of er wordt wel een oplossing bedacht. Een hoog gevoelige heeft niet door, dat men ook maar de intentie heeft om misbruik van deze kwaliteiten te maken. Tot men moe wordt en de kwaliteit van beelden minder worden en de wilskracht achteruit gaat. De eenzaamheid toeslaat en de peinzende hoofdpijn, de stille getuige worden van spiegelende beelden die verwarrend zijn.

Projectie is wanneer andere mensen eigenschappen of emoties van zichzelf trachten te ontkennen, verbergen of verdringen. Door de ontstane situatie aan iemand anders toe te schrijven. Dit frustrerende projecteren gebeurt vaak onbewust. Negatief spiegelen is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties, wat wordt gereflecteerd op een beeldend denker. Als de fijngevoelige uitgeput raakt, zijn de profiteurs boos of vertrokken, omdat men gewent is geraakt aan de vernieuwende blik.

Oude zielen, wijze mensen met vele levens achter de rug

Iedereen heeft wel eens gehoord van het begrip “oude ziel”. Er lopen op onze wereld talloze van deze wijze mensen rond die we misschien niet zou herkennen in deze hoedanigheid. Deze mensen zijn al ver in een proces van reïncarnatie, lessen leren en ervaringen opdoen. Ze begrijpen dat onvoorwaardelijke liefde de enige en echte weg. Dat acceptatie en met complimenten strooien voor zichzelf en de ander oprecht en rechtvaardig moet zijn om te kunnen ontplooien. 

Ze zijn soms moe van alle kennis, maar weten door te gaan

Ze zijn er in de vorm van een familielid, een collega, een buurman of vrouw. Soms gewoon zomaar iemand die toevallig naast ons zit in de bus, een dakloze man die op de hoek van de straat staat te bedelen. Deze mensen met een bijzondere gave hebben geen etiket op hun voorhoofd waaraan we ze kunnen herkennen. Als we goed opletten dan kunnen we ze misschien herkennen. Er zijn vele levens achter de rug op deze aarde en zijn totaal moe en uitgeput van alles wat ze weten.

Laat de ander uniek zijn, we hebben allemaal ons pad te bewandelen

Als sterk intuïtieve mensen, hun creatieve karakter niet kunnen gebruiken, kan dit lijden tot depressies. Vereenzaming kan ontstaan, zelfs binnen het gezin of baan, doordat ze zich afgewezen voelen. Als we eerlijk zijn, wie zou het leuk vinden om verworpen te worden op dat, wat zo belangrijk is. Zo vindt de één autoracen belangrijk, de ander voetbal, weer ander eten, werken, filosofie, schilderen of kaart leggen. Wat we ook doen, het is onze  identiteit, onze blauwdruk en daar heeft een ander van af te blijven.
Als eigen kracht verloren gaat

Als men niet met iemand kan praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren. Door twijfel aan zichzelf, kan er angst en onzekerheid ontstaan over eigen karakter. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op de omgeving. Op het moment dat het brein, niet meer tot rust komt, kan men zich verliezen in de wensen van anderen. Het hoofd gaat niet meer uit, het reptielenbrein wordt de baas. Suiker en koolhydraten worden gezien als een bron van energie, waardoor het geluksgevoel toch kan blijven voortbestaan.

Ieder mens heeft 5 zintuigen, reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld om ons heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Innerlijke waarnemingen worden waargenomen door het zesde zintuig, gelegen in het voorhoofd chakra en is een belangrijke raadgever. Aartsengelen kunnen helpen in zeer moeilijke tijden van stressloslaten van een volwassen kindrouwen om ons verleden, meer rust tot een doel in het leven te vinden.

Als de omgeving een hoog gevoelige bang maakt

Als er minder grip ontstaat op emoties als angst, kan de omgeving belangrijk zijn, ze zijn in te verdelen in twee groepen namelijk primaire en secundaire emoties deze worden ook wel lagere en hogere gemoedsbewegingen  genoemd. Primaire ontroeringen worden opgeroepen door de buitenwereld, dit gaat vaak automatisch en is onbewust. Er zijn vier primaire emoties, als bang, boos, blij en bedroefd

Vertrouw op innerlijke wijsheid, de kracht is in ons aanwezig om te groeien

Naast  primaire emoties zijn er ook secundaire of hogere ontroeringen. Hierbij horen jaloezie, schaamte en medelijden, omdat het denken hier aan te pas komt. Vertrouw op innerlijke wijsheid en handel hier zonder enig uitstel na. We hebben de kracht in ons om eigen leven vorm te geven en zelf dingen te manifesteren. Ga op ontdekkingsreis en laat de creatieve ingevingen een leidraad zijn.

Hoog gevoeligheid en persoonlijke kwaliteiten

 • Opmerkzaamheid, het oppikken van belangrijke onopvallende signalen;
 • Beëindigen van conflicten;
 • Empathie en gevoel voor het samenwerkingsproces, zorgvuldigheid;
 • Creativiteit wordt gebruikt als kracht, Oranje calciet vergroot de speelsheid en stimuleert nieuwe manieren om naar problemen te kijken;
 • Gedrevenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Een sterke wens om een zinvolle bijdrage te leveren;
 • Een vooruitziende blik en het signaleren van risico’s in vroeg stadium;
 • Durft kritisch te zijn en gebruikt het rechtvaardigingsgevoel, Sodaliet versterkt een gevoel van rechtvaardigheid en eerlijkheid.;
 • Geven zichzelf toestemming om vrij te kiezen;
 • Gebruiken het verleden als bouwstenen in het heden;
 • Staat bij zichzelf stil d.m.v. wandelingen, yoga, lezen en neemt voldoende slaap;
 • Heeft motivatie om zichzelf te veranderen, de edesteen Carneool kan dit proces stimuleren.

Hoog gevoeligheid en persoonlijke kwaliteiten ontdekken d.m.v. creatieve coaching

De sensitieve voelsprieten zijn waardevolle eigenschappen die zeer bruikbaar zijn in privé, indicaties te stellen met betrekking op de gezondheid en welzijn, het kiezen van een hobby, vrije tijd of werk. Wie zijn kwaliteiten herkent, kan er dan ook de vruchten van plukken. Het enige wat we nodig hebben is veel geduld met ons zelf, we kunnen niet een kasteel bouwen binnen één week, dan zou die door de zwakke fundering instorten, zo gaat dat met persoonlijke, zakelijke ontwikkeling, we kunnen de kijk op het leven veranderen, als we voedingstoffen, levensstijl beide belangrijk genoeg vinden.

Ontdek wat de passie of ‘roeping’ is

 • Passie of roeping vertalen in privé, hobby, kiezen voor vrije tijd of werk, zo kan de edelsteen Jade verlangens omzetten in daden;
 • Onderzoeken welke situaties de kwaliteiten afbreken;
 • Helder communiceren, ontkenning heeft geen enkele zin, want de rouw uit het verleden worden de bouwstenen voor het heden;
 • Assertief omgaan met ‘lastige’ personen en op een liefdevolle manier nee zeggen;
 • Hoe met projectie of spiegelen om te gaan;
 • Energieniveau op peil houden, we kunnen ons beschermen met de zwarte toermalijn;
 • Leren om NEE te zeggen, door een denkpauze inlassen. Met bijvoorbeeld timemanagement of een dagboek, de gedachten opschrijven en in de agenda een aantekening;
 • Stevig staan in een hectische omgeving;
 • Bijscholing of Studie mogelijkheden;
 • Een eigen praktijk of onderneming starten;
 • Relatie en de hoger prikkelbaarheid, zodat jullie elkaar beter gaan begrijpen

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop. Zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte, zou een aandoening kunnen worden voorkomen. Samen met het Chinese geboorte teken en een onderzoek, kan het handvaten om naar een missie te zoeken.

Volgens dit model zijn er twaalf hoofdbanen en elke cirkel is toegewezen aan een functioneel wiel van het orgaansysteem. Buiten de ‘erfelijke aangeboren’ factoren houdt de Oosterse geneeskunde ook rekening met invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden, epidemieën, eetgewoonten, ongelukken of vergiftiging.

Westerse astrologie

TekenElementPeriodeEdelsteen
RamVuur21 maart tot 19 aprilCarneool
StierWater20 april tot 20 meiAventurijn
TweelingenLucht21 mei tot 20 juniTijgeroog
KreeftWater21 juni tot 22 juliMaansteen
LeeuwVuur23 juli tot 22 augustusBarnsteen
MaagdAarde23 augustus tot 22 septemberAmazoniet
WeegschaalLucht23 september tot 22 oktoberSaffier
SchorpioenWater23 oktober tot 21 novemberMalachiet
BoogschutterVuur22 december tot 19 januariLapis lazuli
SteenbokAarde22 december tot 19 januariSmaragd
WatermanLucht20 januari tot 19 februariAquamarijn
VissenWater20 februari tot 20 maartFluoriet
In de westerse astrologie symboliseren twaalf tekens als sterrenbeelden. Deze twaalf tekens worden verdeeld onder 4 elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water

Een energetisch lichaam hebben we nodig met met elkaar te kunnen communiceren

Wat zou het lichaam zijn zonder bloedsomloop, de aura en lymfesysteem? Er is dan simpelweg geen leven op aarde mogelijk, voor onze energetische gedaante. De verschillende delen van ons lijf behoren immers gevoed en gereinigd te worden om met elkaar kunnen communiceren via hormonen. Er is een uitgebreid controlesysteem, dat de beschikbare energie zo goed mogelijk over de organen verdeelt. Als het orgaansysteem niet voldoende voedingstoffen heeft voor botten, organen, spieren, kan een chakra kleurentest inzichten geven.