Hoog gevoeligheid, gezin, hobby, gezondheid en werk

Hoog gevoelige mensen hebben vaak creatieve banen, ongebruikelijke beroepen of hobby’s die soms zelf gecreëerd zijn. Door hun voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het juist daarom dat sensitieve mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig te vertrouwen op eigen intuïtie. Want minder sentimentele mensen begrijpen vaak de prikkelbare collega’s, vrienden of familie niet. Daar ligt dan ook wel eens een hindernis, overal schieten die creatieve voelsprieten heen om te helpen.

Hoog gevoeligheid als kracht

De creatieve persoon, blijft niet onopgemerkt

De hoog gevoelige kent heel goed zijn of haar sterke kenmerken, maar is heel bescheiden. Vaak doet creatieve denker er niets met zijn of haar kwaliteiten en valt vaak ten prooi aan de omgeving, die misbruik van de goed gelovige hoog gevoelige maakt, wat voor veel problemen kan zorgen in de creatieve gevoelige persoon. 

In korte tijd weet deze vaak beelddenker, een oplossing te bedenken voor iedereen om zich heen

Een hoog gevoelige heeft niet door, dat men ook maar de intentie heeft om misbruik van deze kwaliteiten te maken. Werkgever, collega’s, partner of de omgeving, geven daar liefde voor terug, zo blijft er een zeker balans in het begin van de relatie, zakelijk of privé. Als de fijngevoelige uitgeput raakt, zijn de profiteurs vertrokken. Zo hard is de wereld en toch blijft de sensitieve persoon in een betere wereld geloven, hoe bijzonder. 

Projectie is wanneer andere mensen eigenschappen of emoties van zichzelf trachten te ontkennen, verbergen of verdringen door de ontstane situatie aan iemand anders toe te schrijven. Dit frustrerende projecteren  gebeurt vaak onbewust. Negatief spiegelen is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties met de beloning dat het niet aan zichzelf kan liggen. Als je een mooie eigenschap in een ander bewonderd, dan herkennen we dat met een mooi stukje in onszelf. 

Oordelen en vertrouwen

Als iemand oordeelt over een ander, dan wijzen ze ook naar zichzelf. Als mensen moeite hebben om anderen te vertrouwen, dan kunnen ze zich afvragen, of ze volledig vertrouwen op eigen kennis en wellicht is die niet zo goed ontwikkeld als ze zich voor willen doen en zouden ze graag wat skills bezitten die ze bij een ander bemerken. 

Oude zielen, wijze mensen met vele levens achter de rug

Iedereen heeft wel eens gehoord van het begrip “oude ziel”. Er lopen op onze wereld talloze van deze wijze mensen rond die we misschien niet zou herkennen in deze hoedanigheid. Deze mensen zijn al ver in een proces van reïncarnatie, lessen leren en ervaringen opdoen en begrijpt dat onvoorwaardelijke liefde de enige en echte weg is. 

Ze zijn soms moe van alle kennis, maar weten door te gaan

Ze zijn er in de vorm van een familielid, een collega, een buurman of vrouw of gewoon zomaar iemand die toevallig naast ons zit in de bus, een dakloze man die op de hoek van de straat staat te bedelen, ze hebben geen etiket op hun voorhoofd waaraan we ze kunnen herkennen. Als we goed opletten dan kunnen we ze misschien herkennen. Er zijn vele levens achter de rug op deze aarde en zijn totaal moe en uitgeput van alles wat ze weten.

Laat de ander uniek zijn, we hebben allemaal ons pad te bewandelen

Als hoog gevoelige mensen, hun creatieve karakter niet kunnen gebruiken, kan dit lijden tot depressies, baanverlies en vereenzaming, zelfs binnen het gezin, dit komt omdat ze zich dan afgewezen voelen en wees nu echt eerlijk, wie zou het leuk vinden om afgewezen te worden op dat, wat in hem of haar leven belangrijk is. Zo vindt de één autoracen belangrijk, de ander voetbal, weer ander eten, werken, filosofie, schilderen of kaart leggen, wat je ook doet, het is jouw identiteit en daar heeft een ander van af te blijven. 

Als je eigen kracht verloren gaat

Als men niet met iemand kan praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen. 

Als de omgeving een hoog gevoelige bang maakt

Als je minder grip krijgt op emoties als angst, kan de omgeving belangrijk zijn. Emoties zijn in te delen in twee groepen namelijk primaire en secundaire emoties deze worden ook wel lagere en hogere emoties genoemd. Primaire emoties worden opgeroepen door de buitenwereld, dit gaat vaak automatisch en onbewust. Er zijn vier primaire emoties: bang, boos, blij en bedroefd. Naast  primaire emoties zijn er ook secundaire of hogere emoties. Hierbij horen jaloezie, schaamte, medelijden bij, dit omdat het denken aan te pas komt.

Hoog gevoeligheid en persoonlijke kwaliteiten

 • Opmerkzaamheid, het oppikken van belangrijke onopvallende signalen;
 • Empathie en gevoel voor het samenwerkingsproces, zorgvuldigheid;
 • Creativiteit en kracht;
 • Gedrevenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Een sterke wens om een zinvolle bijdrage te leveren;
 • Een vooruitziende blik en het signaleren van risico’s in vroeg stadium

Hoog gevoeligheid en persoonlijke kwaliteiten

De sensitieve voelsprieten zijn waardevolle eigenschappen die zeer bruikbaar zijn in privé,  gezondheid, het kiezen van een hobby, vrije tijd of werk. Wie zijn kwaliteiten herkent, kan er dan ook de vruchten van plukken.

Creatief Coaching

 • Ontdekken wat onze passie of ‘roeping’ is;
 • Passie of roeping vertalen in privé, hobby, kiezen voor vrije tijd of werk;
 • Onderzoeken welke situaties de kwaliteiten afbreken;
 • Helder communiceren, ontkenning heeft geen enkele zin, want de rouw uit het verleden worden de bouwstenen voor het heden;
 • Assertief omgaan met ‘lastige’ personen en op een liefdevolle manier nee zeggen;
 • Hoe met projectie of spiegelen om te gaan;
 • Energieniveau op peil houden;
 • Stevig staan in een hectische omgeving;
 • Bijscholing of Studie mogelijkheden;
 • Een eigen praktijk of onderneming starten;
 • Relatie en de hoger prikkelbaarheid, zodat jullie elkaar beter gaan begrijpen

Voordat je begint om je tijd te beheren, is het ’t beste om te leren, hoe laat de “gebeurtenissen” gebeuren in je leven. Een te doen boek omschrijft tijd als “het punt of de periode waarop deze “gebeurtenissen” zich voordoen”. Simpel gezegd, is het de tijd wanneer dingen gebeuren. Die tijd wordt de wereld waarin je echt leeft, in echte tijd beschreven. Er zijn slechts drie manieren om tijd te besteden: gedachten, gesprekken en acties. Juist die gedachten, kunnen je totaal verlammen.

EreadersEreaders

Chakra is vertaald ‘wiel’ en chakra’s zijn volgens de traditionele Indiase cultuur de wielen in het lichaam die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen om je aura te beschermen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra’s hun werk kunnen blijven doen. In een kleurentest kun je analyseren welke chakra  het sterkste ontwikkeld is en welke het minst. Ga voor aanvang van de test een momentje voor jezelf creëren

Dat sensitieve mensen vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die door hun zelf gecreëerd zijn, is te lezen hoe in 2012 Albican en Balans-lifestyle ontstond en het verleden een missie werd. 

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten.

Door voorkennis zou ziekte afgezwakt kunnen worden

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde vloeit de levensenergie in banen ook wel meridianen genoemd. Volgens dit model zijn er twaalf hoofdbanen en elke cirkel is toegewezen aan een functioneel wiel van het orgaansysteem. Buiten de ‘erfelijke aangeboren’ factoren houdt de Oosterse geneeskunde ook rekening met invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden, epidemieën, eetgewoonten, ongelukken of vergiftiging. 

Dit wordt combineert met antroposofie als inspiratiebron, ieder mens is uniek en niemand is hetzelfde, er is dus geen standaard behandelplan. Het lichaam kan zich mogelijk zelf herstellen, door zich te verdiepen in zijn of haar voorouders, door zelfkennis te combineren met spiritualiteit en voeding.

Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Familie die nooit echt lieten merken dat ze van hun kind, broers of zusters hielden, er was geen begrip voor sensitiviteit. We kennen allemaal het verhaal van Remi, dan staan bij de mensen vaak de tranen in de ogen, als we de verfilming zien, dan komt het opeens heel dichtbij. Zo zijn er misschien miljoenen Remi’s die we niet kunnen zien, ze zijn heel diep onder de samenleven verborgen. Mede omdat ze zo sterk zijn geworden en meestal hun hele leven dat blijven, tot het niet meer gaat. 

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Delen