Bobbeltje in haar borst - borstkanker

Augustus 2019 ontdekte Ellen een bobbeltje in haar borst, na een paar dagen ging ze toch maar naar de huisarts. De dienstdoende geneeskundige kon het bultje niet goed voelen en maakte een verwijsbrief voor het ziekenhuis. Daar werd een mammografie, echo gemaakt en tegen haar zin werd er een biopt afgenomen. 

knobbeltje borst

Zonder toestemming werd er een biopt gedaan

Ellen was tegen het onderzoek van het stukje weefsel, omdat ze naar haar mening niet in het tumor moeten prikken. De geneeskundige hulp melde, dat ze er niet voor weg kon lopen en weefselstukje echt onderzocht moest worden.

Ervaringsverslag van Ellen Kuppers en is 60 jaar en al meer dan 20 jaren werkzaam als zzp’er in de terminale nachtzorg.

Zonder overleg met Ellen, werd chemo, operatie en bestralen gepland

Na 1 week kreeg Ellen de uitslag tripple negatief fase 2 en 1.8 cm en niet uitgezaaid. Zonder een vervolg gesprek of enige bespreking, was de diagnose dat het gezwel zeer agressief was. Drie afspraakkaarten lagen al klaar, waarop stond 16 chemokuren te moeten ondergaan, een operatie en bestraling zouden volgen.

Terminale nachtzorg en eigen levenstandaard, gaf inzichten

Nu wist Ellen al jaren één ding zeker, NOOIT geen chemo! Niet alleen door het werk waar ze de gevolgen van ziet, ze geloofde er ook niet in. Al 4 jaar werd er een gezond vegan eten toegepast en wilde dat niet afbreken.

Ze hield voet bij stuk en wilde geen behandeling

Ellen zei tegen de arts dat ze de behandeling niet wilde en de arts viel bijna van stoel, dit hadden nog nooit meegemaakt. Gelijk werd een stempel op het zelfbeslissende vermogen gedrukt, ze was maar een lastige tante zo stond ik in de computer te lezen. Er was geen andere behandeling mogelijk dus ze ging daar nooit meer heen. 

Het ziekenhuis ligte de huisarts in en Ellen nam de tijd

Nu had Ellen geen behandelend arts meer en de huisarts belde haar ook al zelf want hij kreeg verontrustende brieven uit het ziekenhuis. Ze nam daarna alle tijd, om te zoeken naar een andere therapie, dat heeft een maand geduurd.

Ellen bezocht een natuurarts, daar werd er naar haar geluisterd

In die maand is ze naar een natuurarts geweest en ging heel veel gezonde sapjes drinken op een dag en kreeg supplementen mee. Het allerbelangrijkste van die dag was dat de natuurarts haar aan het huilen kreeg. De tranen bleven de hele dag stromen en ze leerde, wat stress en verdriet met het hormonale systeem kunnen doen.

Iedereen maakte zich zorgen, maar Ellen geloofde in zichzelf

Mediteren en alles wat mogelijk was werd gedaan, wat was ze veranderd, en zo blij en trots op haarzelf. Intussen snapte niemand meer iets van haar en kreeg ze elke dag ongeruste telefoontjes en begreep ze dat wel, daar heeft ze nog heel last van ervaren.

Een maand zocht ze en vond een alternatieve methode

Na een maand heeft Ellen ontdekt dat ze tumoren ook kunnen bevriezen maar helaas niet in Nederland. Eind oktober is ze geholpen in Frankfurt Duitsland in het universiteitsziekenhuis. De ingreep heet cryoablatie en duurt een paar minuutjes. En ze heeft geen pijn gehad en ze mocht na een paar uur naar huis. 

Cryablatie is er nog maar in een paar landen

Op deze manier kan het maar in een paar landen ter wereld Spanje Japan China maar het is uitgevonden in Israël. Icecure medical heet het en ze zijn hard bezig in meer landen dit apparaat te introduceren. 

Waarom een zoveel goedkopere ingreep niet eerst voorstellen

Na de ingreep moet je lichaam zelf de dode tumor opruimen dit kan twee jaar duren en dit vind Ellen zo erg, met name hoe ziek de mensen hier van kunnen zijn, Terwijl er dus een alternatieve oplossing is en zoveel goedkoper. Helaas heeft Ellen alles moeten betalen want de zorgverzekeraar wil er niets van weten.

Na een jaar controle, MRI geeft al 3 maal goed aan

Ellen is zo blij dat ze de situatie rondom de chronische ziekte, zo aangepakt heeft en is geen dag ziek geweest of misselijk of kaal. Ze is nu een jaar later nog drie keer terug geweest voor een MRI en alles is goed!

Na wat speurwerk, is er wat aanvullende informatie

Na het verhaal van Ellen, ging balans-lifestyle wat speurwerk doen naar cryoablatie. Er is informatie te vinden in Nederland, Cryoablatie is een behandeling waarbij de arts de tumor bevriest. Op de site kanker.nl staat Cryo komt van het Griekse kryos en betekent ijskoud. Ablatie betekent het verwijderen van weefsel. 

Een behandeling met cryablatie, ook bij niertumoren toegepast

Bij cryoablatie snijdt de arts de tumor niet zelf weg, maar gaan de tumorcellen dood door bevriezing. Daarna ruimt het lichaam zelf de afgestorven cellen op. Deze behandeling is te vergelijken met het aanstippen van wratten. Een ander woord voor cryoablatie is cryotherapie. Cryoablatie wordt onder andere toegepast bij nier tumoren.