Bobbeltje in haar borst - borstkanker

Augustus 2019 ontdekte Ellen een bobbeltje in haar borst. Na een paar dagen ging ze toch maar naar de huisarts maar die kon het niet goed voelen en stuurde Ellen door na het ziekenhuis. Daar kreeg ze een mammografie, echo en tegen haar zin werd er een biopt afgenomen. Ellen was daarop tegen omdat ze naar haar mening niet in het tumor moeten prikken maar ze kon er niet voor weglopen zei de behandelend arts.

knobbeltje borst

Ervaringsverslag van: Ellen Kuppers en is 60 jaar en al meer dan 20 jaar werkzaam als zzp’er in de terminale nachtzorg.

Zonder overleg met Ellen, werd chemo, operatie en bestralen gepland

Na 1 week kreeg Ellen de uitslag tripple negatief fase 2 en 1.8 cm en niet uitgezaaid. Zonder een vervolg gesprek of enige bespreking, kreeg Ellen  te horen dat het zeer agressief was en er lagen drie afspraakkaarten klaar waar op stond 16 chemokuren te moeten ondergaan, een operatie bestraling zouden volgen.

Terminale nachtzorg en eigen levenstandaard, gaf inzichten

Nu wist Ellen al jaren één ding zeker, NOOIT geen chemo! Niet alleen door het werk waar Ellen de gevolgen van ziet, maar Ellen geloofde er ook niet in. Ze was al 4 jaar bezig met gezond vegan eten en wilde dat niet afbreken.

Ze hield voet bij stuk en wilde geen behandeling

Ellen zei tegen de arts dat ze de behandeling niet wilde en de arts viel bijna van haar stoel, dit had ze nog nooit meegemaakt. Ellen was gelijk een lastige tante zo stond ik in de computer te lezen. Er was geen andere behandeling mogelijk dus ik ben daar nooit meer terug geweest. Nu had Ellen geen behandelend arts meer en de huisarts belde haar ook al zelf want hij kreeg verontrustende brieven uit het ziekenhuis.

Ellen bezocht een natuurarts, daar werd er naar haar geluisterd

Ellen heeft daarna alle tijd genomen om te zoeken naar een andere behandeling, dat heeft een maand geduurd. In die maand is ze naar een natuurarts geweest en ging heel veel gezonde sapjes drinken op een dag en kreeg supplementen mee, maar het belangrijkste van die dag was dat hij haar aan het huilen kreeg wat de hele dag geduurd heeft en haar veel heeft geleerd wat stress en verdriet met je kunnen doen.

Iedereen maakte zich zorgen, maar Ellen geloofde in zichzelf

Mediteren en alles wat mogelijk was ging Ellen doen, wat was ze veranderd, en zo blij en trots op haarzelf. Intussen snapte niemand meer iets van haar en kreeg ze elke dag ongeruste telefoontjes en begreep ze dat wel, dit heeft ze het als heel lastig ervaren.

Een maand zocht ze en vond een alternatieve methode

Na een maand heeft Ellen ontdekt dat ze tumoren ook kunnen bevriezen maar helaas niet in Nederland. Eind oktober is ze geholpen in Frankfurt Duitsland in het universiteitsziekenhuis. De ingreep heet cryoablatie en duurt een paar minuutjes. En ze heeft geen pijn gehad en ze mocht na een paar uur naar huis. Op deze manier kan het maar in een paar landen ter wereld Spanje Japan China maar het is uitgevonden in Israël. Icecure medical heet het en ze zijn hard bezig in meer landen dit apparaat te introduceren. 

Waarom een zoveel goedkopere ingreep niet eerst voorstellen

Na de ingreep moet je lichaam zelf de dode tumor opruimen dit kan twee jaar duren en dit vind Ellen zo erg, met name hoe ziek de mensen hier van kunnen zijn, Terwijl er dus een alternatieve oplossing is en zoveel goedkoper. Helaas heeft Ellen alles moeten betalen want de zorgverzekeraar wil er niets van weten.

Na een jaar controle, MRI geeft al 3 maal goed aan

Ellen is zo blij dat ze de situatie rondom de chronische ziekte,  zo aangepakt heeft en is geen dag ziek geweest of misselijk of kaal. Ze is nu een jaar later nog drie keer terug geweest voor een MRI en alles is goed!

Na wat speurwerk van mijzelf, is er wat aanvullende informatie

Na het verhaal van Ellen, was ik als interviewer wel benieuwd wat cryoablatie was en ben op zoek gegaan. Daarbij was de volgende informatie te vinden in Nederland: Cryoablatie is een behandeling waarbij de arts de tumor bevriest, op www.kanker.nl Cryo komt van het Griekse kryos en betekent ijskoud. Ablatie betekent het verwijderen van weefsel. 

Een behandeling met cryablatie, ook bij niertumoren toegepast

Bij cryoablatie snijdt de arts de tumor niet zelf weg, maar gaan de tumorcellen dood door bevriezing. Daarna ruimt het lichaam zelf de afgestorven cellen op. Deze behandeling is te vergelijken met het aanstippen van wratten. Een ander woord voor cryoablatie is cryotherapie. Cryoablatie wordt onder andere toegepast bij niertumoren. Een video op de website geeft uitleg over de behandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.