Totemdieren als gids

Totemdieren kunnen een gids zijn in bepaalde processen en situaties. Deze ontmoetingen kunnen een enorme invloed hebben op onze spirituele groei. De medicijndieren zijn op aarde om mensen te helpen hun persoonlijke kracht te ontwikkelen. Het geheim van de totemdieren heeft door de hele geschiedenis van de mensheid heen al naam. Vele culturen beschouwen de dieren als boodschappers uit het Universum. Een specifiek dier waarvan we op een bepaald moment, inzichten en begeleiding ontvangen. 

Totemdieren, gids, Wiel, leven

Als een totemdier ons pad kruist en een boodschap voor ons heeft

Wanneer een dier ons pad kruist, let dan goed op, het kan een boodschap voor ons hebben. De Indianen maken veel gebruik van totems, van dieren die als medicijn en als spirituele helper kunnen worden zien. Er 12 astrologische dierenriemtekens die gebruikt kunnen worden bij de 12 verschillende Indiaanse totemdieren. Een speurtocht met onderweg een indianentent, vragen over de krachtdieren, super leerzaam voor kinderen.

Het Indiaanse medicijnwiel als cirkel van het leven

Astrologie is een eeuwenoud systeem, gebaseerd op het Indiaanse medicijnwiel en de westerse Astrologie, waarmee we veel over onszelf kunnen ontdekken. Het wiel is een cirkelvormige krachtplaats wat de ring van het leven voorstelt. Het ronde rad kan ook gezien worden als  macht en kennis. Het vermogen om iets te doen, in de zin van de kennis die we over ons zelf kunnen verwerven, door de manager over ons zelf te zijn. Persoonlijke kwaliteiten als hoog gevoeligheid in te zetten als kracht.

Zo hoort het Edelhert bij tweelingen, weegschaal- Otter, Waterman – Leeuw,  schorpioen – Specht, kreeft – Uil – boogschutter – Valk,  ram – Wolf – vissen – Zalm,  Leeuw – Paard, Maagd – Bruine beer, Steenbok – kip. Het passende totemdier kan veranderen tijdens verschillende veranderingen in het leven. Dat hangt af van welke begeleiding we op dat moment in het leven nodig hebben bij de ontwikkeling van bepaalde delen van in ons zelf. Een dier kan geborgenheid geven, door met het innerlijke dier te werken, maar ook dieren te knuffelen. 

Een robot hond of kat, een goed alternatief als een echt dier geen optie is

Niet iedereen kan een dier aanschaffen, een alternatief kan dan een interactieve kat of robothond zijn. Deze geweldige robothuisdieren zien er niet alleen levensecht uit, maar gedragen zich ook zo, compleet met rustgevend gespin als een echte kat! Ze hebben een lekkere zachte vacht, reageert op beweging, maar ook op aaien en knuffelen. Dit komt door de ingebouwde sensoren.

Hoe deze cirkel als een soort spaken in een fietswiel ons voorzien van energie

In het wiel zitten zitten spaken als in een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Volgens de  Indiase cultuur  is Chakra vertaald ‘wiel’, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen om je aura te beschermen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Om in leven te blijven, hebben we zuurstof nodig. 

Vlierstruiken cirkel van veiligheid, acceptatie, ontwikkeling en herstel

Als we de kracht van de vlierstruik willen gebruiken, dan moeten we net als bij de aartsengelen, het uit respect eerst vragen. In Nederland werd de struik als beschermgodin gezien voor het huishouden als  “Vliermoeder”. Ze bood bescherming, verdreef negatieve krachten, bood troost en bevorderde herstel voor elk huis waar ze geplant werd. De vlier helpt ons van opgedane kennis wijsheid te maken. Het betekend letterlijk de cirkel van het leven. Aan verandering ontkomen we niet. Het accepteren van bepaalde situaties en er het beste van maken is dan ook wijs. 

De bovennatuurlijke kracht van de cirkel en de feeën

Het leven is steeds in beweging. Waar het ene eindigt, begint het andere. Als vlieren in een cirkel groeien, dan is dit een bijzondere krachtige feeën plaats voor bescherming. Een fee is een vrouwelijke mythologische figuur die bovennatuurlijke krachten bezit, voornamelijk voorkomend in de Keltische mythologie. De bekendste zijn dwergen, elfjes, kabouters, gobelins en trollen. 

Salie wordt in indiaanse ceremoniën gebruikt vanwege de zuiverende kracht bij het reinigen van de aura en de omgeving. Het verwijdert negatieve energieën. Bij het verbranden van salie worden eveneens de lucht, geest en gedachten gezuiverd om beter bij jezelf stil te staan. Zet als je binnenshuis gaat reinigen  wel een raam open, zodat deze energie weg kan stromen. Witte Salie smudges: Smudge (letterlijk: smeulend vuur), in stokken of bossen, is volkomen natuurlijke, ceremoniële wierook, die bij de oorspronkelijke indianenvolken in Amerika wordt gebrand, bijvoorbeeld in zweethutten. 

Adelaar

De Adelaar symboliseert  de kracht en scherpte van de geest. Het Totem dier Adelaar is voor de Indianen van de Noordwest kust van Noord Amerika het symbool van eer, moed, vrede en vriendschap en mysterische krachten. Daarom word de dons van de Adelaar tijdens welkomstdansen en andere ceremoniën voor de gasten uitgestrooid. 

Lees meer...
Adelaarsveren worden in rituelen in en op maskers en hoofdtooien gebruikt. Wanneer een totemdier op je pad komt, kan het ontzettend leerzaam zijn om hiermee hobby’s te combineren, zoals een adelaar diamond painting of misschien is een adelaar beeld ook passend. ’

Bij

De bij staat voor vrouwelijke strijdkracht en samenwerking, communicatie met de doden en overledenen, reïncarnatie, toekomstvoorspelling en  concentratie. Bijen zijn vooral bekend om de honing die ze maken. Een traditie is dat de brij voor de koningin (koninginnenbrij) kan worden gebruikt om aan te sterken en als energieleverancier kan functioneren. 

Lees meer...
Het wordt aanbevolen om te herstel te bevorderen na een ziekte, in periodes van stress en vermoeidheid. ’

Bruine Beren doen het goed in de wereld van de geneeskunde, journalistiek, boekhouding en techniek. Teveel gepieker bezorgen vaak maag- en darmproblemen of huidirritatie bij de Bruine Beer. Als krachtdier heeft de beer ons veel te leren. Als een beer in je droom voorkomt, dan weet je dat het tijd is om in te keren en je eigen kracht op te zoeken en van daaruit te gaan leven. 

Duif

Brengt vrede en liefde is begripvol en zachtaardig. Aartsengel Chamuël haar Symbool van Vrede is de ‘witte duif’, welke zij als boodschapper van de liefde inzet om naar mensen toe te sturen, om vrede te brengen in de betreffende situatie van diegene die onvrede hebben met zichzelf, zoals door gevoelens van minderwaardigheid en daardoor in conflict zijn met anderen

Het Edelhert is alert, vriendelijk, intellectueel en heeft humor. Hij kan zich goed concentreren en heeft helende eigenschappen om wonden van anderen te helen en het kan heel goed zijn, dat onder dit teken, een heel goed reikimaster schuilt. Het hert brengt liefde en vriendelijkheid en helpt je om zwakheden te accepteren van jezelf en anderen. 

Voel jij je vaak een vreemde eend in de bijt, hoog gevoelig of vaak moe door energieën om je heen? Dat is niet erg, want jij bent bijzonder. Als totem kan de eend je helpen eleganter met je eigen emoties om te gaan en kundalini energie en gedachteleven versterken en in balans te brengen. Ze kan op een spiritueel niveau tot piekervaringen leiden en kan helpen om bij je eigen energiebron terug te keren, zodat je bij jezelf stilstaat.

Rust tussen tijden van bewegen en stilstaan, vermogen om puzzels makkelijk op te lossen. Ook staat de eekhoorn voor onderzoekend,  verzamelt voor de toekomst, verandert snel van richting, balans in geven en nemen. Let ook op want de eekhoorn is als symbool: Waarschuwend, ontdekkend, veranderlijk en vermijdt gevaar.

Wat als de Gans je opzoekt of op je pad komt, hoe werk je met deze energie. Kijk naar je leven op het moment dat je voelt dat een Gans je iets wil vertellen. De gans waarschuwt jou wanneer er gevaar dreigt maar ze kondigt ook nieuws aan. Het dier, dat daar landt waar het voor hem of haar het beste is en weer vertrekt als zijn intuïtie zegt dat het tijd is om op ontdekkingsreis te gaan.

Vriendschap, loyaliteit, trouw, bescherming, samenwerking. Over de hele wereld wordt de hond in verband gebracht met trouw en betrouwbaarheid. Het is het oerinstinct van de viervoeter zijn baas te dienen. Hoewel hij vaak slecht behandeld wordt, reageert hij op alles met liefde.

kat

Katten staan in het sjamanisme bekend als mysterieus en solitair. Zie je je kat wel eens gefocust in het ‘niets’ staren? Hij lijkt iets te zien en volgens de sjamanen is dat ook zo. Poezen hebben het vermogen om wezens uit andere dimensies te zien. Wil jij je spirituele vermogen ontwikkelen? Dan is de kat voor jou een goed krachtdier. 

Lees meer...
Katten staan bovendien voor magie, mysterie, helderziendheid, transformatie en nieuwsgierigheid. Katten hebben zelfs negen levens, wat suggereert dat de dood moeite heeft om ze tot zich te nemen. De mysterieuze helderziendheid is ontstaan door de buitengewone zintuigen van de kat, die vaak dingen hoort en ziet die mensen kunnen waarnemen.” ’

De Kikker bezingt en viert alle begin, staat voor geboorte en wedergeboorte als herinnering aan alle voorgaande levens. Ook is de kikvors een schoonmaker (emotioneel en energetisch)staat voor transformatie, omdat het de kennis van emoties draagt.

Ontvangt verborgen leringen en intuïtieve boodschappen. Het konijn staat te stampen aan de zijlijn van het leven. Stampertje houdt niet van rommel, spiritueel gezien, als het konijn in de buurt komt, is het letterlijk tijd om op te ruimen en komt ons wakker rammelen. Precies op het moment dat er chaos in onze leefomgeving. 

Lees meer...
het hoofd, werk, opvoeding of huishouden overheerst, komt flappie ons helpen. Het is tijd om alles om alles in kleine stapjes op orde te brengen. ’

De kraai (raaf) is de schaduwgids en brengt zielen van het donker naar het licht, het is de boodschapper tussen twee werelden. De kraai heeft ook het vermogen om te bewegen in de ruimte en tijd en vereert voorouders. De Kraai werkt zonder vrees in het donker en beweegt zich vrijelijk in elke situatie. 

Lees meer...
Draagt het besef en kennis van ethiek en heeft het vermogen van vorm te veranderen. Maak de leider wakker, die ieder van ons in zich heeft en inspireert ons in wie we werkelijk willen zijn, met een beetje hulp van boven. ’

De leeuw staat voor kracht, overwinningsgeest, moed, wijsheid en autoriteit. Hij herinnert ons aan de kracht en de bescherming van de gemeenschap en dat alles zijn plaats en taak heeft. Als beschermdier verjaagt hij de schaduwen van de duisternis. Een leeuw vecht niet ter wille van het vechten. 

Lees meer...
Als het ons totemdier is, gaat hij confrontaties uit de weg, die geen enkele vooruitzicht of verbetering beloven. Instinctief weet hij dat de ander nog moet groeien. ’

Het Lieveheersbeestje draagt het goud dat leidt naar het centrum van het universum en naar vorige levens. Het kevertje staat bekend als geluksbrenger en is ook al eens uitgeroepen tot symbool tegen zinloos geweld.

De Otter is vriendelijk, onafhankelijk en onconventioneel (Wie onconventioneel is, houdt zich niet altijd aan de geldende regels over hoe het hoort en wat passend is, heeft een geheel eigen stijl en kleurt eigen leven). de otter is moedig, vindingrijk en alert. De otter is nieuwsgierig en stapt onbevooroordeeld op anderen af, of brengt de dag vrolijk spelend met zijn jongen door en is dol op kinderen. 

Het paard is het symbool voor energie, actie, vitaliteit, levenskracht. Paarden zijn van oudsher onze helpers als het er om gaat ons op een snelle manier te verplaatsen. Het is niet voor niets dat we onze auto’s paardenkrachten (PK) hebben gegeven. Het paard brengt de boodschap dat je op moet staan, dat je uit de sleur moet stappen die je zelf hebt gecreëerd en andere plaatsen moet bezoeken.

Rat

De rat staat voor een snelle productie en  leeft  ongezien. De rat is een knager, die nadat de voeding op is, verder gaat om elders nieuwe voeding te eten. Verder staat de rat voor verdediging , intelligentie en is het een symbool voor welzijn. De Rat is ook een toegewijd en hard werker, de ondernemer van de Chinese dierenriem. 

Lees meer...
Geld neemt een belangrijke plaats in, het verwerven is een grote uitdaging, de Rat ziet overal wel een handeltje in. De Rat verstrooit soms energie omdat hij bij teveel dingen is betrokken, en kan dan moeite hebben met ontspannen. Hij heeft dan ook iemand nodig die hem deze ontspanning kan geven. Zo kan de rat mensen opleiden om hun doel te bereiden. ’

Als wij ons hart als drijfveer (passie) gebruiken en erop vertrouwen dat onze wens ooit werkelijkheid wordt, mits deze in overeenstemming is met ons doel en missie hier op aarde, zou het universum ons kunnen helpen om op het juiste moment het juiste beschikbaar te maken, steeds vaker kan het zijn, dat de witte reiger in onze buurt is en verschijnt op momenten dat het zo moet zijn. 

Lees meer...
Heb geduld, lief mens. Luister naar je intuïtie en volg wat het hart verteld. ’

De specht pikt en pikt en pikt, net zo lang tot er iemand op zijn kloppen reageert. De specht heeft bij de Amerikaanse Indianen in hoog aanzien, omdat het ritme van zijn pikken leek, op het natuurlijke ritme van het kloppen van Moeder Aarde zelf nabootste. Ze zijn vaak te vinden in beroepen in de verzorgende sector en hun creativiteit kan ze ver brengen. 

Teek

De teek wil dat we goed voor ons zelf zorgen, hoe minder suiker en koolhydraten we eten, hoe onaantrekkelijker we worden voor het achtpotige diertje. De lekkerste groenten en fruit komen vaak van een kleinschalige tuinder, vergeet niet, het lichaam is onze beste dokter. Het is nu tijd om dingen los te laten en verder te gaan.

Uil

De uil symboliseert wijsheid en helderziendheid en wordt in veel culturen ook de ‘nachtarend’ genoemd. Naast zijn buitengewoon goede zicht in het donker kan een uil ook uitzonderlijk goed horen, terwijl hij zelf geruisloos vliegt, en is daarom een van de weinigen die de geesten kan waarnemen. De ‘uil’ is het symbool van Wijsheid Aartsengel Jeremiël

Geboorte Totem Valk is een persoonlijkheid, wiens uiterlijke persoonlijkheid vol beweging is, omdat ze in hun dagelijks bestaan door de lucht vliegen zoekende nieuwe doorgangen te forceren zodat anderen voordeel kunnen halen uit hun bekwaamheid in het verkennen van nieuwe gebieden. De Valk is de boodschapper en kondigt een bijzondere gebeurtenissen aan.

Eén van de mooiste dierensymbolieken en boodschappers op zielsniveau! De vlinder bezit de kracht van een wervelwind, staat voor reïncarnatie, transformatie, mutatie en magie. Vlinders symboliseren transformatie en kunnen via mensen afscheid komen nemen en je bezoeken in tijden van nood. 

Lees meer...
zij beginnen hun leven als rupsen en lijken daarna dood te gaan in hun cocons, om vervolgens weer te voorschijn te komen als prachtige vlinder. De rups leert je, en daar lag je goed in de richting met je onrust, GEDULD, dat alles tot bloei komt als de tijd er rijp voor is en niet eerder. Een tijd van voorbereiding is het zoals ploegen, zaaien, groei en oogsten elkaar opvolgen. ’

Wolf

De wolf is in de natuur een belangrijke schakel als het gaat om evenwicht brengen en staat zijn mannetje wel. Een wolf zal zich niet gauw vervelen, daar is hij veel te open en intelligent voor. De sociale wolf is een kuddedier. De intelligentie van de wolf heeft ertoe geleid dat hij een meester is in het leven in de groep. 

Lees meer...
De wolf als gids kan je helpen om jouw plek in het geheel beter in te nemen, je ziet hem dan ook vaak in heel moeilijke complexe situaties verschijnen. ’

Net als de zalm staat de leeuw erom bekend tegen de stroom in te zwemmen. Beiden creëren hun eigen pad en durven iedereen uit te dagen hen te volgen. Dit totemdier is tevens diep verbonden met leeuw omdat ze beiden ongelooflijke leiders zijn. Dit dier bewaakt je pad naar verlichting en leidt je naar je grootste spirituele uitdagingen.

Zwaan

De zwaan inspireert vele wezens met zijn bevalligheid en brengt de poëtische, kunstzinnige kant van de mens naar voren, die door hogere niveaus wordt aangestuurd. Hij spoort je aan tijd te besteden aan de kunstzinnige kant van je ziel en die tot uitdrukking te brengen, ofwel door dans, zang, het schrijven van gedichten, schilderen of wat dan ook.