Afscheid, waar gaat een geliefde heen

Wanneer we geconfronteerd worden met het stervensproces, omdat we bijvoorbeeld ziek zijn en er geen herstel mogelijk is, na een operatie of een ongeluk overleiden of dat van een familielid is of vriend(in), goede buur, collega of dierenvriend, er komen vaak veel vragen naar boven. Wat gebeurt er als we sterven? Waar gaan we heen? 

Afscheid, stervensproces, boeddhisme, wedergeboorte, geloof, troost, harmonie, verlies, engelen

Het stervensproces volgens het Tibetaans boeddhisme

Het boeddhisme gaat uit van wedergeboorte, en geeft een uitgebreide beschrijving van het stervensproces gezien vanuit de stervende, van de periode tussen kringloop “Oosterse-filosofie” en de factoren die bepalen in welke vorm we wedergeboren worden. In het sprookje van de dood, lezen we hoe zo’n zieltje weer terug komt op aarde.

Harmonie rondom het sterven, creëer een vriendelijk omgeving

  • Help de stervende om positieve herinneringen op te wekken;
  • Wat is goed gegaan in het leven, hoe heb je anderen kunnen helpen en wat gaf je een goed gevoel;
  • Respecteer vooral ook de religieuze overtuigingen van de stervende;
  • Vermijd allerlei verstoringen en irritaties;
  • Praat niet over wat fout is gegaan in het leven;
  • Begint hij of zij er wel over het verleden, troost iemand dan en benadruk, dat niemand een foutloos leven heeft, er anders ook niets geleerd zou worden. Fouten moeten we immers maken om ons te ontwikkelen

Harmonie belangrijk als een kindje geboren wordt

Wanneer stervende geen boeddhist is en niet vertrouwd is met meditatie, kan ’t negatieve emoties geven. Het activeren van de positieve indrukken in het bewustzijn is belangrijk om een positieve kans op wedergeboorte te stimuleren. De geboorte van een kind kan om deze redenen ook het beste plaats vinden in een rustige omgeving.

Geef de ouders en nieuwe geborene even de ruimte

Laat de ouders en geborene de tijd krijgen aan elkaar te wennen. een ouder zich openstelt voor de baby voelt het zich reeds gezien en begrepen. Teveel ruis zal zich dan ook automatisch afketsen, zo is het bij de natuur geregeld. Heb vertrouwen er komt een moment dat alles deels weer terug komt en zijn grootouders welkom.

Een wens, een droom, de baby groeide in mamma’s buik, er werd van de dreumes gehouden. Nu het babykindje er niet meer is, gaat het progesterongehalte opeens dalen, dat wat zo sterk maakte. Maakt juist nu heel zwak, daar bovenop is er rouwverwerking.

Azraël de engel van afscheid en tegelijkertijd een nieuw begin hier aarde of als ziel. Deze hemelgeest biedt hulp en ondersteuning bij het stervensproces. De engel troost mensen voor ze inslapen, na het sterven wordt de gestorvene geholpen zich aan te passen in een nieuwe wereld. Deze liefdevolle vrouw vangt ons op als we vallen.