Afscheid, een onverwachte wending

Vroeger was mijn werk verzekeringsagent uitvaarten voor een plaatselijke uitvaartondernemer en ging deur aan deur bij mensen op bezoek, om te waarschuwen voor kosten betreffende een uitvaart en de ontzorging van nabestaanden. Het werk op zich saai, maar gaf er een creatieve draai aan. 

Afscheid

De bijzondere laatste weken samen

Zo kwam er een bijzonder laatste moment van afscheid. Deze momenten zorgden ervoor, dat elke dag de moeite waard was, want je wist nooit, wat er achter de deur gebeurde. Het verhaal is om nooit meer te vergeten, het was een warme dag en belde aan bij een rijtjeshuis.

Een onverwachte wending bij afscheid

Een mevrouw deed open en vertelde het verhaal van de plaatselijke uitvaart ondernemer, dat we samen eens de polissen door konden kijken of bij afscheid, alles goed geregeld was, voor een onbezorgd sterven. Ze zei: Nee, mijn man wil dat niet doen en vertelde dat haar man longkanker had en nog zes weken zou leven, met niemand wilde haar man over de uitvaart praten. 

Creatief schoten gedachten door mijn hoofd, een plan ontstond

Mijn creativiteit deed het werk en bedacht, hoe deze mensen uit deze droevige situatie kon redden en zei tegen haar, weet u mevrouw, zeg maar dat er een blonde mevrouw aan de deur staat, komt die vast wel, ik knipoogde naar haar en de man kwam vol overtuiging naar buiten, hij zou de uitvaart niet willen regelen. 

En toen liet hij zijn overtuiging los

Je bent net op tied zei hij overtuigend, met een Brabants accent betekend het “net op tijd”. Snel spiegelend dat dit voor ons samen de ideale situatie was. U heeft de uitvaart geregeld en heb dan vandaag mijn centjes weer verdiend.

Hij lachte mij toe, het ijs was gebroken

Hoe de man zichtbaar zijn mening bijstelde en het ijs brak…

Hij keek mij lachend aan. Het ijs was gebroken. Zal ik vanavond maar bij jullie komen? Ja zei hij.

Diezelfde avond

Die avond ging ik naar deze familie toe, hij liet alles zien wat hij geregeld had voor zijn vrouw. Hij had altijd voor anderen gezorgd, maar wilde dit niet voor zichzelf. Het hele huis moest ik zien en hij nam mij overal mee naar toe.

Intussen zette zijn vrouw de koffie, terwijl meneer trots vertelde

Mevrouw had de koffie klaar en er was een ontspannen situatie ontstaan

Daarna hebben we rustig de uitvaart geregeld, we hebben samen gelachen er was af en toe een traan.

Toen de telefoon ging en mevrouw mij bedankte

Zes weken later belde zijn vrouw, haar man was overleden. Ze wilde mij danken voor de mooie momenten die ze gehad hadden na mijn bezoek. Afscheid dat doet ontzettend veel pijn, sterkte voor iedereen en dat er ook iemand voor jou kan zijn.

Waar gaat een geliefde heen

Wanneer we geconfronteerd worden met het stervensproces, omdat we bijvoorbeeld ziek zijn en er geen herstel mogelijk is, na een operatie of een ongeluk overleiden of dat van een familielid is of vriend(in), goede buur, collega of dierenvriend, er komen vaak veel vragen naar boven. Wat gebeurt er als we sterven? Waar gaan we heen? 

Het stervensproces volgens het Tibetaans boeddhisme

Het boeddhisme gaat uit van wedergeboorte, en geeft een uitgebreide beschrijving van het stervensproces gezien vanuit de stervende, van de periode tussen wedergeboorten en van de factoren die bepalen in welke vorm we wedergeboren worden. 

Harmonie rondom het sterven, creëer een vriendelijk omgeving

 Help de stervende om positieve herinneringen op te wekken. ➁ Wat is goed gedaan in het leven, hoe heb je anderen kunnen helpen en wat gaf je een goed gevoel. ➂ Respecteer vooral ook de religieuze overtuigingen van de stervende; Vermijd allerlei verstoringen en irritaties. ➃ Als de stervende er zelf niet over begint, niet praten over hetgeen fout is gegaan in het leven. ➄ Begint hij/zij er wel over, dan troosten, benadrukken, dat niemand een foutloos leven heeft, er anders ook niets geleerd zou worden. 

Harmonie belangrijk als een kindje geboren wordt

Wanneer stervenden geen boeddhist is en niet vertrouwd met meditatie, uit dan geen negatieve emoties. Het activeren van de positieve indrukken in het bewustzijn is belangrijk voor een positieve kans op wedergeboorte te stimuleren. De geboorte van een kind kan om deze redenen ook het beste plaats vinden in een rustige omgeving, waarin ouders en geborene de tijd krijgen aan elkaar te wennen. 

Met het verlies van een (ongeboren) kindje, nemen ouders afscheid van hun kindje, die in hun dromen en in het ouderlijk huis al een plekje heeft gekregen. Je groeide in mij. Een wens, een droom, je groeide in mij, hield van je, samen zo gelukkig en blij. Aanrakingen soms zo groot, vaak ook zo klein, ben zo dankbaar, dat jij mijn kindje mocht zijn.

Azraël de engel van afscheid en tegelijkertijd een nieuw begin hier aarde of als ziel. Azraël biedt hulp en ondersteuning bij het stervensproces. De engel troost mensen voor ze sterven. Na het sterven wordt de gestorvene geholpen zich aan te passen in een nieuwe wereld. Deze engel die vaak verschijnt in de vorm van een lichte en liefdevolle vrouw is er namelijk om ons op te vangen als we vallen.

Ik weet dat je ergens bent en dat je altijd bij mij zal zijn. Bedankt voor de fijne tijd lieve dierenvriend, die herinnering, voelt zo fijn. Soms voel ik mij zo verloren en zit voor mij uit te staren, soms dan doet mijn hart zo heel erg pijn, soms dan komt er een lach op mijn gezicht, herinner onze knuffels en warmte en zie opeens weer licht. Vaarwel lieve viervoeter.

Bedankt voor de fijne tijd, die we samen hadden

Ik weet dat je ergens bent, dat ik nooit alleen zal zijn. Bedankt voor de fijne tijd, die herinnering, voelt zo fijn. Soms zit ik zo verloren voor mij uit te staren, soms dan doet mijn hart zo heel erg pijn, soms dan komt er een lach op mijn gezicht, herinner onze knuffels en warmte en zie ik opeens weer licht.