Afscheid, waar gaat een geliefde heen

Wanneer we geconfronteerd worden met het stervensproces, omdat we bijvoorbeeld ziek zijn en er geen herstel mogelijk is, na een operatie of een ongeluk overleiden of dat van een familielid is of vriend(in), goede buur, collega of dierenvriend, er komen vaak veel vragen naar boven. Wat gebeurt er als we sterven? Waar gaan we heen? 

Afscheid, stervensproces, boeddhisme, wedergeboorte, geloof, troost, harmonie, verlies, engelen

Het stervensproces volgens het Tibetaans boeddhisme

Het boeddhisme gaat uit van wedergeboorte, en geeft een uitgebreide beschrijving van het stervensproces gezien vanuit de stervende, van de periode tussen kringloop “Oosterse-filosofie” en de factoren die bepalen in welke vorm we wedergeboren worden. In het sprookje van de dood, lezen we hoe zo’n zieltje weer terug komt op aarde.

Harmonie rondom het sterven, creëer een vriendelijk omgeving

  • Help de stervende om positieve herinneringen op te wekken;
  • Wat is goed gegaan in het leven, hoe heb je anderen kunnen helpen en wat gaf je een goed gevoel;
  • Respecteer vooral ook de religieuze overtuigingen van de stervende;
  • Vermijd allerlei verstoringen en irritaties;
  • Praat niet over wat fout is gegaan in het leven;
  • Begint hij of zij er wel over het verleden, troost iemand dan en benadruk, dat niemand een foutloos leven heeft, er anders ook niets geleerd zou worden. Fouten moeten we immers maken om ons te ontwikkelen

Harmonie belangrijk als een kindje geboren wordt

Wanneer stervenden geen boeddhist is en niet vertrouwd met meditatie, uit dan geen negatieve emoties. Het activeren van de positieve indrukken in het bewustzijn is belangrijk voor een positieve kans op wedergeboorte te stimuleren. De geboorte van een kind kan om deze redenen ook het beste plaats vinden in een rustige omgeving, waarin ouders en geborene de tijd krijgen aan elkaar te wennen. 

Met het verlies van een (ongeboren) kindje, nemen ouders afscheid van hun kindje, die in hun dromen en in het ouderlijk huis al een plekje heeft gekregen. Je groeide in mij. Een wens, een droom, je groeide in mij, hield van je, samen zo gelukkig en blij. Aanrakingen soms zo groot, vaak ook zo klein, ben zo dankbaar, dat jij mijn kindje mocht zijn.

Azraël de engel van afscheid en tegelijkertijd een nieuw begin hier aarde of als ziel. Azraël biedt hulp en ondersteuning bij het stervensproces. De engel troost mensen voor ze sterven. Na het sterven wordt de gestorvene geholpen zich aan te passen in een nieuwe wereld. Deze engel die vaak verschijnt in de vorm van een lichte en liefdevolle vrouw is er namelijk om ons op te vangen als we vallen.

Afscheid, een overwachte wending, lees meer...
Vroeger was mijn werk verzekeringsagent uitvaarten voor een plaatselijke uitvaartondernemer en ging deur aan deur bij mensen op bezoek, het verhaal van Alie Vos-Doller, uitvaartadviseur. Vroeger was mijn werk verzekeringsagent uitvaarten voor een plaatselijke uitvaartondernemer en ging deur aan deur bij mensen op bezoek, om te waarschuwen voor kosten betreffende een uitvaart en de ontzorging van nabestaanden. Het werk op zich saai, maar gaf er een creatieve draai aan. De bijzondere laatste weken samen Zo kwam er een bijzonder laatste moment van afscheid. Deze momenten zorgden ervoor, dat elke dag de moeite waard was, want je wist nooit, wat er achter de deur gebeurde. Het verhaal is om nooit meer te vergeten, het was een warme dag en belde aan bij een rijtjeshuis. Een onverwachte wending bij afscheid Een mevrouw deed open en vertelde het verhaal van de plaatselijke uitvaart ondernemer, dat we samen eens de polissen door konden kijken of bij afscheid, alles goed geregeld was, voor een onbezorgd sterven. Ze zei: Nee, mijn man wil dat niet doen en vertelde dat haar man longkanker had en nog zes weken zou leven, met niemand wilde haar man over de uitvaart praten. Creatief schoten gedachten door mijn hoofd, een plan ontstond Mijn creativiteit deed het werk en bedacht, hoe deze mensen uit deze droevige situatie kon redden en zei tegen haar, weet u mevrouw, zeg maar dat er een blonde mevrouw aan de deur staat, komt die vast wel, ik knipoogde naar haar en de man kwam vol overtuiging naar buiten, hij zou de uitvaart niet willen regelen. En toen liet hij zijn overtuiging los Je bent net op tied zei hij overtuigend, met een Brabants accent betekend het “net op tijd”. Snel spiegelend dat dit voor ons samen de ideale situatie was. U heeft de uitvaart geregeld en heb dan vandaag mijn centjes weer verdiend. Hij lachte mij toe, het ijs was gebroken Hoe de man zichtbaar zijn mening bijstelde en het ijs brak… Hij keek mij lachend aan. Het ijs was gebroken. Zal ik vanavond maar bij jullie komen? Ja zei hij. Diezelfde avond Die avond ging ik naar deze familie toe, hij liet alles zien wat hij geregeld had voor zijn vrouw. Hij had altijd voor anderen gezorgd, maar wilde dit niet voor zichzelf. Het hele huis moest ik zien en hij nam mij overal mee naar toe. Intussen zette zijn vrouw de koffie, terwijl meneer trots vertelde Mevrouw had de koffie klaar en er was een ontspannen situatie ontstaan Daarna hebben we rustig de uitvaart geregeld, we hebben samen gelachen er was af en toe een traan. Toen de telefoon ging en mevrouw mij bedankte Zes weken later belde zijn vrouw, haar man was overleden. Ze wilde mij danken voor de mooie momenten die ze gehad hadden na mijn bezoek. Afscheid dat doet ontzettend veel pijn, sterkte voor iedereen en dat er ook iemand voor jou kan zijn. ’