Het lichaam als de beste dokter
Soms ligt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat zijn wij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. Ons lichaam is de beste dokter met groenten uit eigen teelt.

Een plant heeft tijd nodig om te groeien
Maar omdat tijd geld is, probeert de mens meer en meer tijd te besparen. Planten moeten sneller groeien en hun ontwikkeling wordt daarom op kunstmatige wijze versneld. Alles draait om productievergroting ten koste van belangrijke nutriënten voor de eindverbruiker.
Eén rotte appel, verpest de hele mand
Bijna iedereen kent ook het gezegde: ‘Eén rotte appel verpest de hele mand’. Een tip: Doe een onrijpe vrucht in een plastic zak met een rijpe appel, peer of banaan erbij, zodat de vrucht sneller rijpt en je deze sneller kunt eten. Ethyleen speelt hierbij een bepalende rol in natuurlijke vorm.
Hoe herken je kwaliteit
De lekkerste groenten en fruit komen vaak van een kleinschalige tuinder die zijn vruchten op ouderwetse wijze teelt en verbouwt. Zonder kas, zonder gif, zonder kunstmest of door zelf voedsel te verbouwen en vergeet vooral niet de ingrediënten op de verpakking te bestuderen.
Seizoen groenten
De beste vruchten behoren tot seizoensgebonden groenten zonder kunstmatige rijping. Daarbij is het verstandig om groenten na onze boterham te eten, zodat het eten kan verteren. Wanneer er sprake is van Pre-diabetes, kan fruit beter na 14.00 gegeten worden, zodat eerst onze cellen geleegd kunnen worden. In de avond eet men vaak voldoende groente, maar vaak aardappelen, in dit tabel is deze vervangen door de zoete variantMaand | Soort groente | Informatie | Keukengerei en machines |
---|---|---|---|
Januari | Zoete aardappelen, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien & knoflook, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Knoflook | • Koken & Tafelen |
Februari | Zoete aardappelen, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | • Keukenmachines & Mixers |
Maart | Zoete aardappelen, Bloemkool, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spinazie, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Rode kool | • Koelen & Vriezen |
April | Zoete aardappelen, Andijvie, Bloemkool, Groene selderij, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Spinazie, Uien, Witlof | • Rode biet | • Frituren & Elektrisch koken |
Mei | Andijvie, Asperges, Bloemkool, Doperwt, Groene Selderij, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Spinazie, Spitskool, Uien, Warmoes, Wortelen | • Wortels | • Magnetrons & Ovens |
Juni | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwt, Groene selderij, Koolrabi, Kropsla, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Radijs, Savooikool, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Venkel, Wortelen | • Zoete aardappel | • Koelen & Vriezen |
Juli | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwt, Groene selderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Prinsessenboon, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Tuinbonen, Uien, Warmoes, Witte kool, Wortelen | • Courgette | |
Augustus | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Groenlof, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Prinsessenboon, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
September | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen | • Rode biet | |
Oktober | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaat, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Eiwitten en aminozuren uit voeding | |
November | Zoete aardappelen, Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Venkel | |
December | Zoete aardappelen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
• Het ontbijt | • Over vocht | • Over paranoten | • De spijsvertering |
Hoe het lichaam zichzelf kan herstellen
Wij zijn door moeder natuur “ontworpen”, om ziekte te kunnen bestrijden met ons eigen afweersysteem, vroeger aten ze kippensoep bij griep en verkoudheid, gebruikten ze witte koolbladeren voor pijnlijker plekken. We moeten het soms enkel een handje helpen, met medicatie of een voedingssupplement. En het betekent niet omdat je weinig tijd, energie of geld hebt, dat het bij jou tot een ongezonde levensstijl hoeft te leiden. Zelfs als je al jaren overtuigd bent van een gezond voedingspatroon, kan je het nog interessant vinden om even stil te staan bij waar ons voedsel vandaan komt.
Vetten in voeding voor een gezond cholesterol
Dit zijn vaak de dierlijke voedingsvetten, zoals boter, vol vette kaas en je vindt ze in vlees. Een aantal decennia is gezegd dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn. Ze zouden de risico’s verhogen op hart- en vaatziekten, overgewicht en een te hoog cholesterol. Deze angst blijkt erg mee te vallen. Vet heeft juist een nuttige functie.
Ga voor kwaliteit
De kwaliteit van het product, dat het verzadigde vet bevat, is bepalend voor het effect op je gezondheid.
Zo is een stuk rundvlees van een koe die haar hele leven in de wei heeft staan grazen een stuk gezonder dan het vlees van haar zusje die haar hele leven in de bio industrie heeft doorgebracht. Dit geld precies het zelfde voor kip.
Een koe hoort gras te eten en geen maïs
Koeien horen buiten te lopen en niet op stal te staan en hoeft geen antibiotica uit voorzorg te krijgen toegediend, zo kunnen de horens worden behouden. Juist die horens bevatten enorme hoeveelheid mineralen. Rond het kalveren haalt de koe mineralen uit haar hoorns voor het kalf. Ook wanneer er problemen zijn met de lactatie gebruikt ze haar hoorns om tekorten aan te vullen.
Een koe heeft ruimte nodig voor zijn hoorns, eigenwaarde en rust
Onverzadigde voedingsvetten bevatten de gezonde omega 3 vetten
De omega 3 zijn meestal bijzonder gezond. Deze gezonde vetten dragen bij een een goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, een goed werkend hart- en vaatstelsel en ze stimuleren de vetverbranding. Hiermee kunnen omega 3 vetten het lichaamsgewicht positief beïnvloeden.
Transvetten
Transvetten zijn de zeer ongezonde verzadigde vetten. Van oorsprong zijn transvetten plantaardig, zoals palmolie. Maar tijdens een industrieel proces zijn ze verhit en verhard. Op het etiket van het product lees je dan de naam gehydrogeneerde plantaardige vetten, of geharde plantaardige vetten.
Door het industriële proces krijgen deze vloeibare plantaardige vetten een vaste vorm. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vervoeren en te verwerken in bepaalde producten.
Transvetten zijn ontstekingsbevorderend
Je vindt transvetten in veel industrieel bereid en gefrituurd voedsel, zoals snacks, fabrieksmatig geproduceerd voedsel en gefrituurd voedsel. Wanneer je de etiketten van voedingsmiddelen bekijkt, dan is het niet altijd gemakkelijk af te lezen welk type vet in het desbetreffende product is verwerkt. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn. Ook kan dit ongezonde gevolgen hebben, omdat je onbewust transvetten en de ontstekingsbevorderende omega 6 vetten binnen kan krijgen.
Genoeg bewegen helpt gewichtstoename voorkomen en kan ook helpen bij gewichtsverlies. Tijdens het sporten verbrandt je calorieën. Hoe intensiever je bezig bent, hoe meer calorieën je verbrandt. De chemische processen in ons lichaam kunnen van hun snelheid variëren en dit kan opgang gebracht worden door actief bezig te zijn. Als je gaat sporten, kies dan voor de juiste sportschoenen, ze werken schok dempend en beschermen daarmee onze spieren, pezen, gewrichten en botten.
Hoe vers is je voedsel en waar komt het vandaan?
Soms ligt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat ben jij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten.
Seizoen groenten
De beste vruchten behoren tot seizoensgebonden groenten zonder kunstmatige rijping. Daarbij is het verstandig om groenten na onze boterham te eten, zodat het eten kan verteren. Wanneer er sprake is van Pre-diabetes, kan fruit beter na 14.00 gegeten worden, zodat eerst onze cellen geleegd kunnen worden. In de avond eet men vaak voldoende groente, maar vaak aardappelen, in dit tabel is deze vervangen door de zoete variantMaand | Soort groente | Informatie | Keukengerei en machines |
---|---|---|---|
Januari | Zoete aardappelen, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien & knoflook, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Knoflook | • Koken & Tafelen |
Februari | Zoete aardappelen, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | • Keukenmachines & Mixers |
Maart | Zoete aardappelen, Bloemkool, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spinazie, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Rode kool | • Koelen & Vriezen |
April | Zoete aardappelen, Andijvie, Bloemkool, Groene selderij, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Spinazie, Uien, Witlof | • Rode biet | • Frituren & Elektrisch koken |
Mei | Andijvie, Asperges, Bloemkool, Doperwt, Groene Selderij, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Spinazie, Spitskool, Uien, Warmoes, Wortelen | • Wortels | • Magnetrons & Ovens |
Juni | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwt, Groene selderij, Koolrabi, Kropsla, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Radijs, Savooikool, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Venkel, Wortelen | • Zoete aardappel | • Koelen & Vriezen |
Juli | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwt, Groene selderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Prinsessenboon, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Tuinbonen, Uien, Warmoes, Witte kool, Wortelen | • Courgette | |
Augustus | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Groenlof, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Prinsessenboon, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
September | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen | • Rode biet | |
Oktober | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaat, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Eiwitten en aminozuren uit voeding | |
November | Zoete aardappelen, Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Venkel | |
December | Zoete aardappelen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
• Het ontbijt | • Over vocht | • Over paranoten | • De spijsvertering |
Voor de ontwikkeling van een plant is vooral tijd nodig
Maar omdat tijd geld is, probeert de mens meer en meer tijd te besparen. Planten moeten sneller groeien en hun ontwikkeling wordt daarom op kunstmatige wijze versneld. Alles draait om productievergroting ten koste van voedingsstoffen voor de eindverbruiker.
Het oogsten van producten die nog niet rijp zijn
Het zijn met name de volgende vruchten die reageren op het etheengas, zoals appels, tomaten en bananen. De stofwisselingen wordt hierdoor op gang gebracht, waardoor de gewassen gecontroleerd en gelijkmatig kunnen rijpen. Bananen worden geplukt wanneer ze nog niet rijp zijn. Vervolgens worden de groene bananen opgeslagen in een opslagruimte van de groothandel, waar ze worden begast met een menggas, bestaande uit stikstof en een klein percentage etheen.