Maagzuurremmers en eiwitvertering

Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. 

Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstoffen van ons lichaam

Maagzuurremmers, weet waarvoor dit medicijn gebruikt wordt

Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken. De reden kan zijn, een verhuizing van jaren terug en een andere arts medicatie voorschreef, terwijl ze op dit moment geen functie hebben. Soms weten we wel waarvoor we medicijnen gebruiken, maar is het een routine geworden en is een oorzaak nog steeds onbekend, overleg dit eens met de arts.  

Soms moeten er wel maagzuurremmers gebruikt worden

GezondheidGezondheid

Als er wel maagzuurremmers gebruikt moeten worden, is het noodzakelijk om het eten beter te kauwen en juist nog meer op het voedingspatroon te letten, immers als de maag de voedingstoffen niet goed op kan nemen, zijn de slijmvliezen in de mond erg belangrijk. De zuur remmers worden vaak voorgeschreven om slokdarmontsteking te voorkomen.

Veel mensen vertellen zichzelf dat ze kunnen eten wat ze willen, omdat ze sporten, een actieve baan hebben, de gehele dag met de huishouding bezig zijn, de hond uitlaten, de verzorging van de kinderen. Door het actieve leven is er vaak geen tijd voor een volwaardige maaltijd en al snel is een pizza, broodje kroket of patatje oorlog besteld en wordt er weinig gedronken, waardoor vroeg of laat problemen ontstaan als zuur oprispingen en misschien zelfs wel pijn in gewrichten, spieren of pezen. Het zijn de eerste tekenen van een voedingsstoffen opname probleem.
Velen herkennen de klachten niet

Alleen het teveel aan maagzuur wordt herkent en je hoeft het maar in te typen op Google en je vind, hoe schadelijk dat is voor je slokdarm. Stress is één van de grote oorzaken van een verteringsprobleem en dat je anders gaat eten en ademhalen. Ademhalen gaat goed en gemakkelijk als de lichaamshouding goed is. Is je houding niet goed, belast je je lijf te zwaar of werk je te lang in dezelfde houding, dan is dat niet goed voor de balans in het lichaam. 

Spieren niet meer kunnen ontspannen en een een ontbijt check

Spiergroepen die ontspannen zouden moeten zijn, raken dan juist gespannen. Yoga of mindfulness training voor jezelf zouden je kunnen helpen en daarbij is het goed om eens kritisch te kijken naar je eet patroon. Doe de ontbijt check. Ontbijt check ingevuld? Stuur dan Whatsapp bericht.

De Rennies waren op advies van kennissen, van tv en van collega's

Hilda heeft altijd gewerkt als fulltime Zorg-teammanager bij de Thuiszorg, het was heel erg leuk en plezierig werk, maar heeft ook altijd onder enorme druk gewerkt en dit had zoals ze nu weet, gevolgen voor haar gezondheid. Als jong meisje had ze al een middenrifbreuk en dit kwam waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ze last maagzuur, en nam en daar nam ze rennies voor, jullie weten wel die bekende van de tv zegt Hilda.

Reflux na het drinken van melk

En toen kwam er Malox in de handel ( kauwtabletten, waren wat milder voor de maag). Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever. (Op het moment van schrijven heeft Hilda de leeftijd van 55 en zo kreeg ze, de bij ons zo bekende reflux. (Het drinken van melk of yoghurt even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm). Ze liet dat onderzoeken en toen bleek er al slokdarmkanker te zitten door het maagzuur. Lees het volledig verhaal van Hilda

Aandacht voor de voeding, een juiste vochtbalans en ontspanning

De voeding dient een basisch overschot te geven en bestaat uit voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren.  Irriterende voeding (zuren, scherpe specerijen, e.d.) vermijden. Matig met het gebruik van geraffineerde koolhydraten en dierlijk eiwit. Voldoende vocht drinken. Onthoudt het gaat altijd om een balans, zo is een teveel niet goed en een te weinig ook niet. Een dagboek zou je kunnen helpen om ook wat ontspannen momenten in je dag aan te brengen. 

Deze bouwstenen zijn gemaakt van aan elkaar geplakte moleculen,  aminozuren genaamd. Alle belangrijke eiwitten moeten we via de voeding binnen krijgen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Een beschermlaagje op de maag of darmslijmvlies aanbrengen, kan dus voor een opname van deze bouwstoffen zorgen en raak je letterlijk uitgeput. 

Zijn natuurlijke maagzuurremmers dan goed?

Nee! Het is noodzakelijk om te kijken, waar de klachten van een te veel of te weinig maagzuur vandaan komen. Maagzuur is nodig om te helpen bij het verteren van voedsel, het doden van schadelijke bacteriën en is ook nuttig bij het activeren van verschillende spijsverteringsenzymen

Ons lichaam is als een benzine auto en draait niet op diesel

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. 

Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers.

De hersenen vragen de darmen om hulp en blijft schreeuwen

Over koolhydraten is vaak veel informatie te vinden. Je zou ze niet moeten eten, want anders word je dik. Maar dat is wel heel kort door de bocht. Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten, die heel verschillend in het lichaam worden verwerkt. Als de hersenen alarm slaan en daardoor energie wil gaan besparen, door de vertering in de maag langzamer te laten verlopen, blijft het voedsel in de maag staan en blijft maagzuur produceren en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van koolhydraten en suikers.

De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen. De locus coeruleus is een kern in de pons (een deel van de hersenstam) die betrokken zijn bij fysiologische reacties op stress en paniek. De locus coeruleus in onze hersenstam heeft vele verbindingen met andere delen van de hersenen.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie

“Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht. Volwaardig vet (HDL cholesterol) heeft een beschermende functie bij trauma, zowel spanning als ontstekingen.

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *