Maagzuurremmers en eiwitvertering
Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Overleg altijd eerst met je arts, het kan zijn dat je wel weet waarvoor je maagzuurremmers gebruikt. Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken. De reden kan zijn, dat je verhuisd bent voor jaren terug en een andere arts je medicijnen voorschreef en jij dat ten goede trouw je medicijn inneemt. Vraag het aan de arts!

Soms moet je wel maagzuurremmers gebruiken
Als je wel maagzuurremmers gebruikt, is het noodzakelijk om je eten beter te kauwen en juist nog meer op je voedingspatroon te letten, immers als je maag de voedingstoffen niet goed op kunnen nemen, zijn de slijmvliezen in je mond erg belangrijk.
Redenen om maagzuurremmers te gebruiken
- Schadelijke bijwerkingen van pijnstilling van het slijmvlies bij bijvoorbeeld zenuwpijn;
- Maagzweer;
- Maagverkleining
Er is meer zuurstof nodig bij grote inspanningen
Velen herkennen de klachten niet
De Rennies waren op advies van kennissen, van tv en van collega's
Hilda heeft altijd gewerkt als fulltime Zorg-teammanager bij de Thuiszorg, het was heel erg leuk en plezierig werk, maar heeft ook altijd onder enorme druk gewerkt en dit had zoals ze nu weet, gevolgen voor haar gezondheid. Als jong meisje had ze al een middenrifbreuk en dit kwam waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ze last maagzuur, en nam en daar nam ze rennies voor, jullie weten wel die bekende van de tv zegt Hilda.
Reflux na het drinken van melk
En toen kwam er Malox in de handel ( kauwtabletten, waren wat milder voor de maag). Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever. (Op het moment van schrijven heeft Hilda de leeftijd van 55 en zo kreeg ze, de bij ons zo bekende reflux. (Het drinken van melk of yoghurt even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm). Ze liet dat onderzoeken en toen bleek er al slokdarmkanker te zitten door het maagzuur. Lees het volledig verhaal van Hilda
Aandacht voor de voeding, een juiste vochtbalans en ontspanning. De voeding dient een basisch overschot te geven en bestaat uit voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren. Irriterende voeding (zuren, scherpe specerijen, e.d.) vermijden. Matig met het gebruik van geraffineerde koolhydraten en dierlijk eiwit. Voldoende vocht drinken. Onthoudt het gaat altijd om een balans, zo is een teveel niet goed en een te weinig ook niet. Een dagboek zou je kunnen helpen om ook wat ontspannen momenten in je dag aan te brengen.
Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstoffen van ons lichaam
Deze bouwstenen zijn gemaakt van aan elkaar geplakte moleculen: aminozuren. Alle belangrijke aminozuren moeten we via de voeding binnen krijgen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Een beschermlaagje op je maag of darmslijmvlies aanbrengen, kan dus voor een opname van deze bouwstoffen zorgen en raak je letterlijk uitgeput. Uitgeput aan voedingsstoffen en wat jij als pijn of als vermoeidheid zal ervaren. Als we deze bouwstenen missen, kan je dat vergelijken als een muur die je metselt, zonder goed cement, valt de muur uit elkaar.
Zijn natuurlijke maagzuurremmers dan goed? Nee! Het is noodzakelijk om te kijken, waar de klachten van een te veel of te weinig maagzuur vandaan komen.
Ons lichaam is als een benzine auto en draait niet op diesel
Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling. De gemiddelde mens, gebruikt meer koolhydraten per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten, als we even die benzine auto nemen en we gooien er diesel in, dat komt het moment, dan stopt je auto en zo gaat dat ook in ons lichaam. Het lichaam is gemaakt om voeding te verteren, niet om allerlei bewerkte producten onschadelijk te maken, want die herkent ons lichaam niet en dat is stress voor het lichaam.
De hersenen vragen de darmen om hulp en blijft schreeuwen
Over koolhydraten is vaak veel informatie te vinden. Je zou ze niet moeten eten, want anders word je dik. Maar dat is wel heel kort door de bocht. Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten, die heel verschillend in het lichaam worden verwerkt. Als de hersenen alarm slaan en daardoor energie wil gaan besparen, door de vertering in de maag langzamer te laten verlopen, blijft het voedsel in de maag staan en blijft maagzuur produceren en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van koolhydraten en suikers.