Cafeïne die zorgt voor de afgifte van cortisol, waardoor we alerter worden en mogelijk het immuunsysteem waakzamer en actiever maakt. Het opwekkend middel stimuleert de bijnieren en elke keer dat we koffie drinken activeert het lichaam de vecht of vluchtreactie, waardoor er histamine wordt aangemaakt.

koffie, cafeïne, bloedvat verwijdend, geluk hormoon, geheugen, energie, onrustig, cortisol, DHEA, rennen

Adrenaline als reactie op het koffiebitter

Het lichaam produceert bij overmatige stress geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op het koffiebitter uit koffiebonen. Flinke hoeveelheden van de bruine vloeistof, kunnen de bijnieren uitputten.

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan, braken en spierkramp ontstaan.

Het genotsmiddel is bij de meeste van ons niet meer weg te denken uit ons leven, ondanks er mensen zijn die alleen theedrinken, zijn de koffiedrinkers ruim de winnaars. Koffie heeft een ontspannende werking en het hart gaat minder hard slaan. Er zit een stofje adenosine in de koffieboon, dit maakt ons moe, terwijl de cafeïne het gevoel geeft, dat we niet vermoeid zijn. 

Een kop koffie afwisselen met een kopje cafeïnevrije sap van de koffieplant. De helft van de tijd krijgen we het energie gevende middel, de andere helft de cafeïnevrije vloeistof, waardoor de hersenen niet langer het cafeïne-extract herkennen. Het hoofd brengt cafeïne niet meer met de ochtend in verband, waardoor we makkelijker wakker worden. 

De plek veranderen waar we de koffie drinken

Als we een energie verhogende stof innemen, registreren de hersenen waar we zijn, maar het zal ze meer moeite kosten om een gedachten gang te maken als we van plek blijven veranderen. Dus als we meestal in de kamer genieten van het vloeibare stof gemaakt van koffiebonen, neem het koffiekopje mee naar de werkkamer. 

Koffie werkt beter op een onverwacht moment

Ga twee, drie keer per week met de warme drank in de thermoskan ergens aan de waterkant zitten. Breng de hersenen een beetje in verwarring, het heeft een betere werking wanneer koffie-inname op een door de hersenen onverwachte moment komt. Elke verslaving kost tijd om mee te stoppen, zorg voor afleiding als een hobby of een missie.

Bij overmatig koffiegebruik kan de lever ook uitgeput raken, hierdoor raakt het lichaam steeds verder vervuild met afvalstoffen en kan verzuren. Een andere belangrijke taak van de reinigende orgaan is de opslag van energie en het vrijmaken ervan (glycogeen wordt vrijgemaakt in de vorm van glucose). Glucoseophoping kan de cel verstoppen, waardoor pre-diabetes kan ontstaan.

Door het verhoogde bloedsuikergehalte moet de alvleesklier insuline aanmaken om die suikers te verbranden. Als dit niet volledig lukt, veranderd de suiker in vet en zo kan de koffie ons ook nog dik maken en op deze manier is het een heel sluipende pre-diabetes ontsteker, terwijl men dan wel gezond eet.

Koffie kan ook het slechte LDL cholesterol verhogen

Het stofje cafestol kan het slechte (LDL) cholesterol in het bloed mogelijk verhogen. Wie belast is met een te hoog cholesterolgehalte kan hier beter niet te veel van binnen te krijgen. Bij het filteren van koffie blijft cafestol achter in een papieren filter. Dus koffie uit een filtermachine of koffiepot apparaat bevat weinig cafestol. 

Espressokoffie bevat meer cafestol, ongefilterde koffie uit een Turkse koffiepot bevat veel van deze vetdruppeltjes. Bovenop alle suikers en koolhydraten die vaak worden gegeten, kan dit zorgen voor bloedvatproblemen, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. De kans op een vitamine B12 tekort kan dan vergroten.

Dit geldt voor alle stimulerende middelen

Elk stimulerend middel waar we meer energie van krijgen, heeft hetzelfde effect en is maar voor korte duur. Elke toename van daadkracht, wordt gevolgd door een dip, waardoor we nog een bakkie troost nemen. Zo kunnen we in een vicieuze cirkel terecht komen waardoor cortisol blijft stijgen en een lage bloeddruk ontstaat en niet meer kunnen stilstaan.

Heeft koffie dan helemaal geen positieve eigenschapen

Koffie heeft ook positieve eigenschapen als je niet meer dan 4 kopjes per dag drinkt en je houd aan de tijden in de bovenstaande tabel. Daarnaast is het van belang het suiker gebruik beperkt wordt, omdat de glucose ook al stijgt door koffie. Verder zou cafeïne dopamine aanmaken, het stofje bekent om zijn geluk hormoon.  

Koffie zou mogelijk het geheugen kunnen verbeteren, door de eigenschap van koffieboon, die bloedvaten wijder maakt. Bij poreuze vaten, kan dit dan weer gevaarlijk zijn. Het gaat natuurlijk als altijd een balans in het leven.

De cafeïne in koffie kan een uitdrogend effect hebben

Koffie kan aanleiding geven tot de problemen wat betreft constipatie of moeilijke stoelgang. Cafeïne heeft een uitdrogend effect en dit kan de hersenen en lichaam negatief beïnvloeden. Enkele van de vroegste tekenen van uitdroging zijn dorst hebben, zich duizelig voelen, misselijkheid en hoofdpijn ontwikkelen. 

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk lichaam. Terwijl spieren bij mannen voor ongeveer 77 procent uit vocht bestaan, bevat vet een veel lagere vochtpercentage

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn. De prestaties wat uithoudingsvermogen betreft wordt al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit geven.