Cafeïne die zorgt voor de afgifte van cortisol, waardoor je alerter wordt en mogelijk het immuunsysteem waakzamer en actiever maakt en er meer histamine wordt afgegeven. Cafeïne stimuleert je bijnieren en elke keer dat je koffiedrinkt activeert je lichaam de vecht of vluchtreactie. Je lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als je flinke hoeveelheden koffie naar binnen werkt, kun je op den duur Bijnieruitputting krijgen. Als je je koffiegebruik stevig verminderd of er helemaal mee stopt, kun je bijnieruitputting voorkomen of je herstel bespoedigen.

koffie, cafeïne, bloedvat verwijdend, geluk hormoon, geheugen, energie, onrustig, cortisol, DHEA, rennen

Het DHEA is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. DHEA-niveaus stijgen vaak ruim vóór de puberteit, wanneer de bijnieren beginnen met de productie van deze chemische stof. Op dat moment begint acne te verschijnen bij tieners met een genetische aanleg. 

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

De huid is de spiegel van alle slijmvliezen door heel je lichaam, de beschermer van indringende stoffen. Verhoogde of schommelende  hormoonniveaus zie je vaak bij het voor “niet voedzaam voedsel” dat wordt genuttigd, dit kan weer voor allergieën zorgen en uiteindelijk tot lekkende slijmvliezen, van huid, mond, maag en darm

Dit geldt voor alle stimulerende middelen

Elk stimulerend middel waar je meer energie van krijgt, heeft hetzelfde effect. De energie is maar voor korte duur. Elke toename van energie na het gebruik ervan wordt gevolgd door een dip, waardoor je bijvoorbeeld nog maar een bakje koffie neemt en nog één. Zo kan je in een vicieuze cirkel terecht komen waardoor je cortisol  blijft stijgen. Waardoor een tekort aan DHEA kan ontstaan en dit gevolgen heeft voor hoe je denkt, heel moe wordt, niet kan slapen enz. Het lichaam wil rust, maar het reptielenbrein weet hoe het energie gaat krijgen.
Koffie is bij de meeste van ons niet meer weg te denken uit ons leven, ondanks er mensen zijn die alleen theedrinken, zijn de koffiedrinkers ruim de winnaars. Koffie heeft een ontspannende werking, anders dan je zou denken, het maakt je ook rustiger, je hart gaat minder hard slaan. Er zit een stofje adenosine in de koffieboon, dit maakt je moe, terwijl de cafeïne het gevoel geeft, dat je niet moe bent. 

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan, braken en spierkramp ontstaan.

Koffie tijd tabel

Je kunt het beste koffie drinken op het moment dat het cortisolniveau het laagst is. Het beste om te weten is dat je lichaam ook rust nodig heeft, daarom laat het lichaam je cortisol zaken en ontstaat er een lagere bloeddruk om je lichaam energie te besparen, zodat reparatie van de cellen uitgevoerd kunnen worden.
 Tijd voor koffieGeen koffie
Tussen 9.00 en 12.00Tijdens het opstaan en tot 9.00
Tussen 13.00 en 17.30Tussen 12.00 en 13.00
Tussen 18.30 en 19.30Tussen 17.30 en 18.30
Lage bloeddrukNodig bij slapen en rustNodig bij slapen en rust
Bloeddruk tabelZijn de bloeddrukwaarden normaal of te hoog, check het hierBloeddrukmeter Met App En Saturatiemeter, hartslagmeter Vinger en zuurstofmeter

Een kopje koffie afwisselen met een kopje cafeïnevrije koffie. De helft van je tijd krijg je cafeïne, de andere helft cafeïnevrij, en je hersenen zullen koffie niet langer met cafeïne herkennen. Ze zullen ook cafeïne niet meer met de ochtend in verband brengen, waardoor je makkelijker wakker wordt. 

De plek veranderen waar je de koffie drinkt

Als je een energie verhogende stof inneemt, registreren je hersenen waar je bent, maar het zal ze meer moeite kosten om een gedachten gang te maken als je van plek blijft veranderen. Dus als je meestal van je kopje koffie in de kamer geniet, neem het af en toe mee naar je werkkamer. 

Koffie werkt beter op een onverwacht moment

Ga twee, drie keer per week met je koffie in de thermoskan ergens aan de waterkant zitten. Breng je hersenen een beetje in verwarring. Je koffie heeft een betere werking wanneer het op een door je hersenen onverwachte moment komt.

Bij overmatig koffiegebruik kan de lever ook uitgeput raken, hierdoor raakt het lichaam steeds verder vervuild met afvalstoffen en kan verzuren. Een andere belangrijke taak van de lever is de opslag van energie en het vrijmaken ervan (glycogeen wordt vrijgemaakt in de vorm van glucose). 

Door het verhoogde bloedsuikergehalte moet de alvleesklier insuline aanmaken om die suikers te verbranden. Als dit niet volledig lukt, veranderd de suiker in vet en zo kan de koffie ons ook nog dik maken en op deze manier is het een heel sluipende pre-diabetes ontsteker, terwijl men dan wel gezond eet.

Koffie kan ook het slechte LDL cholesterol verhogen

Het stofje cafestol kan het slechte (LDL) cholesterol in het bloed mogelijk verhogen. Wie belast is met een te hoog cholesterolgehalte kan hier beter niet te veel van binnen te krijgen. Bij het filteren van koffie blijft cafestol achter in een papieren filter. Dus koffie uit een filtermachine of koffiepot apparaat bevat weinig cafestol. 

Espressokoffie bevat meer cafestol. Ongefilterde koffie uit een Turkse koffiepot bevat veel cafestol, bovenop alle suikers en koolhydraten die vaak worden gegeten, kan dit zorgen voor bloedvatproblemen, waardoor bloedarmoede kan ontstaan, met kans op een vitamine B12 tekort.

Migraine, stress, slapeloosheid, lavendel mogelijk een oplossing. Lavendel kan werken bij migrainestressslapeloosheid, geheugenzwakte. Lavendel kan een ontkrampende werking op het centraal zenuwstelsel en kan helpen bij hoofdpijn, ook die vanuit de nek en de schouder. Dit moet overigens 100% lavendelolie zijn zonder toevoegingen zoals alcohol.

Heeft koffie dan helemaal geen positieve eigenschapen

Koffie heeft ook positieve eigenschapen als je niet meer dan 4 kopjes per dag drinkt en je houd aan de tijden in de bovenstaande tabel. Daarnaast is het van belang het suiker gebruik beperkt wordt, omdat de glucose ook al stijgt door koffie. Verder zou cafeïne dopamine aanmaken, het stofje bekent om zijn geluk hormoon.  

Koffie zou mogelijk het geheugen kunnen verbeteren, door de eigenschap van koffieboon, die bloedvaten wijder maakt. Bij poreuze vaten, kan dit dan weer gevaarlijk zijn. Het gaat natuurlijk als altijd een balans in het leven.

De cafeïne in koffie kan een uitdrogend effect hebben

Koffie kan aanleiding geven tot de problemen wat betreft constipatie of moeilijke stoelgang. Cafeïne heeft een uitdrogend effect en dit kan de hersenen en lichaam negatief beïnvloeden. Enkele van de vroegste tekenen van uitdroging zijn dorst hebben, zich duizelig voelen, misselijkheid en hoofdpijn ontwikkelen. 

Water doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar, reinigt onze lymfebanen en houdt onze bloeddruk in balans. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.