...

Witte kool als eerste hulp bij allerlei gezondheidsklachten

Koolbladeren van de witte kool, zouden pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad bericht wanneer het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijn, ontstekingen van de nagelriemen, pijn bij gordelroos en gewrichtspijn Het is het proberen waard, want een kool kost pakweg één euro. 

Omschrijving hoe de koolbladeren te gebruiken: Je neemt de verse koolbladeren uit het midden van de kool. De dikke nerf in het midden van het blad haal je eruit. Ga een paar keer met een deegroller of een fles over de koolbladeren, zodat ze wat slapper worden en het sap van het koolblad zichtbaar wordt. Leg ze nu op de pijnlijke plaatsen en om de bladeren beter op de plek te houden, wikkel je er een rekverband losjes om heen. Op het moment dat je merkt, dat het koolblad droger wordt, dus het sap in de huid is getrokken, neem je een nieuw stuk en herhaal je dit. Doe dit alleen overdag en neem af en toe ook een pauze om je huid weer op adem te laten komen en herhaal het koolblad recept opnieuw. Bij wonden, doe je eerst een steriel gaasje en daarna pas het koolblad. Zorg ervoor dat de huid altijd goed gereinigd is, anders trekt het vuil mee de bloedbaan in, het klinkt logisch, maar je moet er maar om denken. Het reinigen van hoofdhuid, het reinigen van andere wonden. Overleg met een arts als er medicatie gebruikt wordt, de schaaf en snijwonden niet beteren. Bij grotere wonden is het verstandig om een arts tijdig op de hoogte te brengen, om erger ter voorkomen 

WITTE KOOL GEVULD MET GEHAKT

Ingrediënten: 1 kleine witte kool, 1 groot blik tomatenpuree, 2 eetlepels bloem, 1 potje zure room, 1 grote ui, 60 g roomboter, 400 g gehakt, 4 eetlepel rijst, 1 eetlepel gehakte dille, 2 eieren.

Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool en leg de kool in een pan met royaal kokend water. Laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Neem de kool uit het water en snij er voorzichtig 12 bladeren af. Verwijder de dikke nerven. Fruit voor de vulling de gesnipperde ui bruin in de boter. Voeg het gehakt en de 2 minuten in kokend water gewelde zilvervliesrijst toe en bak dit rul. Roer er peper, zeezout en dille door. Laat de massa iets afkoelen en roer er de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling over de koolbladeren en vouw ze dicht tot pakketjes. Leg ze naast elkaar in een pan en schenk de tomatenpuree, verdund met 1 dl water, erop. Laat het geheel 1 uur zachtjes smoren. Schep de rolletjes nu en dan om. Klop de bloem door de zure room en roer die door de saus. Laat de saus binden en schenk die op de rolletjes die je op een schaal hebt gelegd. Lekker en gezond met volkorenpasta en knapperige ijsbergsla.

Uit Sanders, Sanders, grootmoeder verzameling, meer recepten van Sanders

 

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *