Zoete aardappel, diabetes en pijn

De zoete aardappel is heerlijk zoet en smaakt in verschillende gerechten. De zoete knol kan zelfs rauw gegeten worden, door je salade of ook in koekjes verwerkt. De knol bevat inuline anders dan de normale aardappel, die wij kennen, die juist veel zetmeel bevat. Er zitten veel oplosbare vezels in de knol, pectine genaamd, wat de eigenschap heeft om van suiker een gel te vormen. Deze gel voorkomt dat suikers snel door het bloed opgenomen kan worden, hierdoor is er minder snel trek en dit houd het reptielenbrein tevreden. Inuline in de zoete bataat verteert langzamer dan zetmeel en kan pre-diabetes voorkomen. De knolgewas is rijk aan anthocyanines (behorende tot de gezonde, flavonoïden) vooral in de wortel, daarvan zijn cyanidine en peonidine de belangrijkste.

Zoete aardappel

Over cyanidine en peonidine en het voorkomen van huidklachten

Deze stoffen kunnen mogelijk bestrijdingsmiddelen en de daaruit voortkomende zware metalen uit het lichaam afvoeren, zoals kwik, cadmium en arsencium, ze binden zich aan de vezels. Deze zware metalen kunnen zich ophopen in het lichaam. Een toxische metalenbelasting gaat langzaam. De balans tussen talloze enzymen en de natuurlijke ontgifting van het lichaam raakt langzaam door de jaren steeds meer uit balans. Na jaren kunnen er klachten ontstaan als huidproblemen, vermoeidheid, slechter zien of onduidelijk darmproblemen. Onderdrukking van de symptomen met medicijnen of er over praten met een psycholoog heeft dan niet zoveel zin, Zo lang zware metalen de werking van enzymen en eiwitten tegenwerken, kunnen er steeds meer klachten ontstaan.

KokenKoken

Diabetes en zoete aardappel De zoete aardappel zou namelijk een stofje in zich hebben, genaamd: Adiponectine dat bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt en insulinepieken tegen zou gaan. Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit kan gelden voor: Pre-diabetes, diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De zoete aardappel stimuleert de aanmaak van dit hormoon. Te veel foute vetten in het lichaam kan leiden tot een ontstekingsreactie in vetcellen, die diabetes kunnen veroorzaken.

Bewerkte vetten maken het lichaam ziek

Wie te veel ongezonde bewerkte vetten eet, vult eerst de bestaande vetcellen en het lichaam maakt daarna nieuwe cellen aan (gewicht neemt toe), daarna verandert de functie van het weefsel. De productie van adiponectine daalt bijvoorbeeld terwijl die van ontstekingsbevorderende cytokinen toeneemt, waardoor lekkage in het slijmvlies kan ontstaan. 

Pijn door ontstekingen, zoals bij Reuma en fibromyalgie

De meeste mensen hebben wel eens een ontsteking gehad, bijvoorbeeld na aanleiding van een wondje of acne of zoals gezien wordt bij fistels. Ontstekingen zijn onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat beschadigd weefsel kan herstellen en kunnen veel pijn veroorzaken. Gezonder eten en meer bewegen is de enige mogelijkheid om deze ontstekingsreacties te verminderen en om ergere ziekten te voorkomen, als reuma en fibromyalgie.

Recept: zoete aardappelen en spinazie schotel uit oven

Ingrediënten: 1 zoete aardappel; 150 gr verse spinazie; 1 tl nootmuskaat; peper en zeekraal; 50 gr verkruimelde feta; 3 eieren; handjevol geraspte kaas. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes en bak met kokosolie 50 minuten in de oven. Klop ondertussen de eieren los met een wat zeekraal en peper en de helft van de feta. Bak de spinazie met de nootmuskaat in een koekenpan. Voeg hierbij de los geklopte eieren en roer het geheel goed door elkaar. Haal de zoete aardappel uit de oven en voeg de blokjes toe aan de koekenpan. Verkruimel hier de rest van de feta over en de geraspte kaas

Zoete aardappel schijven met humus en feta (1 persoon)

Ingrediënten: 1 kleine zoete aardappel, 30 gram tarwemeel, 1 ei, beetje zeezout zeekraal. Topping: 1 teentje knoflook, humus kant en klaar, 30 gram feta kaas, verse basilicum, 1 el olijfolie extra vierge, peper en zout.
Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *