Stil geboren kindje

Met het verlies van een (ongeboren) kindje, nemen ouders afscheid van hun kindje, die in hun dromen en in het ouderlijk huis al een plekje heeft gekregen. Een wens, een droom, je groeide in mij, hield van je, samen zo gelukkig en blij. Aanrakingen soms zo groot, vaak ook zo klein, ben zo dankbaar, dat jij mijn kindje mocht zijn.

Stil geboren kindje

Je groeide in mij, dag kleine kabouter

Dag lief kindje

Als een vlindertje trappelde jij, in mijn buik en in ons leven. Als een ster vloog jij bij ons weg, als beschermengeltje ben je gebleven. 

Sterkte met het verlies van jullie kindje. 

Dag kleine kabouter....

Er zijn woorden voor een moeder, omdat ze weet, haar kindje red het niet. Ze streelt haar kindjes wang, je ziet haar ogen, ze is bevangen van verdriet. Maar ergens hoopt ze, dat de liefde, ondanks gemis, haar begeleidt. Dat het hechte samen zijn zal blijven, een houvast is, in deze stille tijd.

Een herinnering in een boek of doos als cadeau voor troost

Een herinneringsboek of bewaardoos kan troost bieden. Een bijzonder geschenk voor iemand die je liefhebt. Een boek of doos dat uitnodigt om, met of zonder woorden, een kostbare parel van het verdriet aan te raken, om dan weer het kloppend hartje van de vreugde te voelen.

Afscheid, het kan een laatste groet zijn voor morgen, de komende dagen, weken of maanden. Soms zijn er ook momenten, dat afscheid niet mogelijk is geweest. In herinnering zie ik iemand nog schrijven en schreef daarover een gedicht. Als het afscheid zich aankondigt, dan is dat een enorme klap.

Het kindje zal ergens zijn, zodat je nooit helemaal achterblijft

Je weet dat het kindje ergens zijn, dat je nooit helemaal alleen achter zal blijven. Je bedankt het ongeboren kindje voor een fijne tijd in de buik, die herinnering, voelt zo fijn. Soms zit je zo verloren voor je uit te staren, soms dan doet je hart zo heel erg pijn, soms dan komt er een lach op je gezicht, herinner jij het getrappel van de kleine kabouter in je buik en door die warmte, zie je opeens weer licht.

De ziel van het aankomende kindje communiceert al met de ouders, nog voor de geboorte, om zich voor te kunnen voorbereiden op het leven in het gezinsleven en hun omgeving. Wij zouden de baby en ons kind, hier veel meer in kunnen steunen als wij onszelf hier meer van bewust zouden zijn.

Als geliefden geen afscheid kunnen nemen

Soms zijn er ook momenten, dat afscheid niet mogelijk is geweest. Als laten gaan van een geliefde zich aankondigt zonder we ons daar op voor hebben kunnen bereiden, dan is dat een enorme klap. We weten dat onze geliefden ergens zijn, dat we nooit helemaal alleen achterblijven. We bedanken een dierbare voor een fijne tijd, die herinnering, voelt zo fijn. 

In dromen wordt je gedragen

Soms zitten we zo verloren voor ons uit te staren, soms dan doet ons hart zo heel erg pijn, soms dan komt er een lach op ons gezicht, herinneren we hoe de buik bewoog op een aanraking, de blijdschap dat het kleine mensje zou komen, dan houden we het zo stevig vast en zitten we samen weg te dromen.

Zet alles even stil en onderzoek wat het leven heeft te bieden. Ontsteek kaarsjes, kies voor mooie bloemen in huis en in de tuin. Laat de innerlijke schoonheid naar buiten vloeien, trek mooie kleding aan, creëer mooie dingen, vraag hulp aan aan aartsengel Haniël en maak samen met wie gemist wordt een plan om weer vooruit te kunnen.