Rode kool en lichaamsgewicht

Het stofje cyanidine in rode kool, kan onze cellen in de hersenen gezond houden en geeft de kool zijn intens paarse kleur. Daarnaast vind je nog een stofje wijnsteenzuur in de rode kool, wat mogelijk kan helpen bij het afvallen en dat houdt de slijmvliezen en cellen gezond, waardoor je mogelijk pre-diabetes kan voorkomen. 

Het stofje cyanidine in rode kool, kan onze cellen in de hersenen en slijmvliezen in darmen gezond houden

Wijnsteenzuur wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als antioxydant, zodat de voeding minder snel bederft. Het werkt hetzelfde als citroenzuur, met als verschil dat je van wijnsteenzuur maar een mespunt nodig hebt, in vergelijking met citroenzuur, 30 ml, gelijk aan 2 eetlepels. Uiteindelijk heeft dit zijn voordelen om LDL-cholesterol en ontstekingen te voorkomen. Bovendien vind je in de rode kool veel vitamine C, zelfs meer dan in Sinaasappels en kan het je weerstand een boost geven.

GezondheidGezondheid

Welke snijplanken voor hygiënisch thuisgebruik en welke kleur

Gebruik van snijplanken en  hygiëne is erg belangrijk. Een snijplank kan een broeiplaats zijn voor bacteriën en is daarom voor professioneel gebruik aan banden gelegd. Een snijplank in een horeca-keuken moet voldoen aan het HACCP-procotol. Om hier aan te voldoen zijn er verschillende kleuren in gebruik, om te voorkomen dat er kruisbesmetting ontstaat en om zeker te weten dat de snijplanken goed schoon te maken zijn. De snijplanken worden in 6 makkelijk te onderscheiden kleuren gemaakt, ieder geschikt voor een ander product

De rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen. 

De blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.

De groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.

De gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel. 

De bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.

In bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.

Een veel voorkomende klacht is dat vooral kool slecht verteert

Als voeding niet goed verteert, dan kun je dit merken aan een opgeblazen gevoel, boeren, pijn in de maag en brandend maagzuur. Als je merkt dat je na het eten van rauwe groenten deze klachten hebt, dan kun je kijken of het kort koken van de groenten, de klachten stoppen.

Veel van ons eten bevatten bacteriën. Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en houd ziektes op afstand. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer schadelijke bacteriën in hun dunne darm, bacteriën zijn schadelijk en kunnen je maag en darm infecteren, waardoor er bijvoorbeeld een lekkende darm of maag kan ontstaan.
Een eenvoudige methode om bacteriële overgroei om te keren, is door een of twee keer per dag een prebiotische vezels te eten die groenten kunnen verteren zoals aardpeer, asperges, schorseneren, zoete aardappel, wortelpeterselie, cassave, uien en knoflook en zo houd je de darmflora dan in balans

Pas op! Voor mensen die ziek zijn, is het beter om groenten kort te koken

Het is beter alle groenten te koken en zo ook water, om te voorkomen dat je ongewenste bacteriën of ziektekiemen binnenkrijgt

Dit heb je nodig voor 4 glutenvrije wortelwraps

  • 300 gr kleine worteltjes, kun je ook vervangen door zoete aardappelen
  • 150 gr havermout
  • 3 eieren
  • 200 tot 250 ml water
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
KokenKoken

Pureer de worteltjes samen met de eieren in je keukenmachine of blender tot een gladde massa. Info over de gezondheid weetjes van wortels. Voeg vervolgens de havermout, komijn, een snuf zout en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenk baar zijn.
Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en schenk een gedeelte van het beslag in de pan. Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen.

Rode kool salade

Ingrediënten

Bereiding: Pureer de kikkererwten, voeg de fijngehakte tomaten, knoflook, zeezout, peper, chilipoeder en peterselie toe. Maak er balletjes van en bak ze in de pan met kokosolie.
Maak de salade door de rode kool, appel en wortel in dunne reepjes te snijden
Hak de walnoten in voeg deze bij de groenten en meng ze in een kom. Vul de wortelwrap met de salade en de balletjes van kikkererwten, eet smakelijk 

Kijk ook eens bij Sanders, Sanders, grootmoeder verzameling, recepten van Sanders

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *