...

Rode kool, past bij een gezonde levensstijl

Het stofje cyanidine in rode kool, kan onze cellen in de hersenen gezond houden en geeft de kool zijn intens paarse kleur. Daarnaast vind je nog een stofje wijnsteenzuur in de rode kool, wat mogelijk kan helpen bij het afvallen en dat houdt de slijmvliezen en cellen gezond, waardoor je mogelijk pre-diabetes kan voorkomen. 

Wijnsteenzuur wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als antioxydant, zodat de voeding minder snel bederft. Het werkt hetzelfde als citroenzuur, met als verschil dat je van wijnsteenzuur maar een mespunt nodig hebt, in vergelijking met citroenzuur, 30 ml, gelijk aan 2 eetlepels. Uiteindelijk heeft dit zijn voordelen om LDL-cholesterol en ontstekingen te voorkomen. Bovendien vind je in de rode kool veel vitamine C, zelfs meer dan in Sinaasappels en kan het je weerstand een boost geven.

Altijd je snijplank bij de hand, de snijplanken hebben een opstaande rand om vocht of kruimels op te vangen en antislip hoekjes. 

Groenten keuken rasp, door een veilige greep aan het apparaat is het veiliger werken en voorkom je ongelukken

Een veel voorkomende klacht is dat vooral kool slecht verteert

Als voeding niet goed verteert, dan kun je dit merken aan een opgeblazen gevoel, boeren, pijn in de maag en brandend maagzuur. Als je merkt dat je na het eten van rauwe groenten deze klachten hebt, dan kun je kijken of het kort koken van de groenten, de klachten stoppen.

Veel van ons eten bevatten bacteriën. Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en houd ziektes op afstand. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer schadelijke bacteriën in hun dunne darm, bacteriën zijn schadelijk en kunnen je maag en darm infecteren, waardoor er bijvoorbeeld een lekkende darm of maag kan ontstaan.
Een eenvoudige methode om bacteriële overgroei om te keren, is door een of twee keer per dag een prebiotische vezels te eten die groenten kunnen verteren zoals aardpeer, asperges, schorseneren, zoete aardappel, wortelpeterselie, cassave, uien en knoflook en zo houd je de darmflora dan in balans

Pas op! Voor mensen die ziek zijn

Het is beter alle groenten te koken en zo ook water, om te voorkomen dat je ongewenste bacteriën of ziektekiemen binnenkrijgt

Glutenvrije wortelwraps met rode kool salade

Dit heb je nodig voor 4 glutenvrije wortelwraps

  • 300 gr kleine worteltjes, kun je ook vervangen door zoete aardappelen
  • 150 gr havermout
  • 3 eieren
  • 200 tot 250 ml water
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad

Zo maak je ze
Pureer de worteltjes samen met de eieren in je keukenmachine of blender tot een gladde massa. Info over de gezondheid weetjes van wortels

Voeg vervolgens de havermout, komijn, een snuf zout en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenk baar zijn.
Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en schenk een gedeelte van het beslag in de pan. Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen.

Rode kool salade

Ingrediënten

  • 100 gram rode kool
  • 1 appel
  • 50 gr walnoten
  • 75 gram wortelen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 zoete aardappel
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram
  • kikkererwten uit blik
  • Peper en Roze Himalayazout
  • 1 eetlepel water
  • 1 el tandoorikruiden
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Wat verse fijngehakte peterselie
  • 1/4 blik tomaten
  • 3 eetlepels kokosolie

Bereiding
Pureer de kikkererwten, voeg de fijngehakte tomaten, knoflook, zeezout, peper, chilipoeder en peterselie toe. Maak er balletjes van en bak ze in de pan met kokosolie.
Maak de salade door de rode kool, appel en wortel in dunne reepjes te snijden
Hak de walnoten in voeg deze bij de groenten en meng ze in een kom.

Vul de wortelwrap met de salade en de balletjes van kikkererwten, eet smakelijk 

Kijk ook eens bij Sanders, Sanders, grootmoeder verzameling, recepten van Sanders

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *