Rode kool en lichaamsgewicht

Het stofje cyanidine in rode kool, kan onze cellen in de hersenen gezond houden en geeft de kool zijn intens paarse kleur. Daarnaast vind je nog een stofje wijnsteenzuur in de rode kool, wat mogelijk kan helpen bij het afvallen en dat houdt de slijmvliezen en cellen gezond, waardoor je mogelijk pre-diabetes kan voorkomen. 

Rode kool

Een mespunt wijnzuur en het eten bederft minder snel

Wijnsteenzuur wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als antioxydant, zodat de voeding minder snel bederft. Het werkt hetzelfde als citroenzuur, met als verschil dat je van wijnsteenzuur maar een mespunt nodig hebt, in vergelijking met citroenzuur, 30 ml, gelijk aan 2 eetlepels. 

GezondheidGezondheid

Uiteindelijk heeft dit zijn voordelen om LDL-cholesterol en ontstekingen als pre-diabetes te voorkomen. Bovendien vind je in de rode kool veel vitamine C, zelfs meer dan in Sinaasappels en kan het je weerstand een boost geven en helpt om indringers tegen te houden, zoals een muggenbeet opzwelt, we kunnen geen pleisters in onze darmwand plakken, we zijn daar afhankelijk vanreinigende voeding.

Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

Een veel voorkomende klacht is dat vooral kool slecht verteert

Als voeding niet goed verteert, dan kun je dit merken aan een opgeblazen gevoel, boeren, pijn in de maag en brandend maagzuur. Als je merkt dat je na het eten van rauwe groenten deze klachten hebt, dan kun je kijken of het kort koken van de groenten, de klachten stoppen. De groenten kunnen ook gestoomd, zo houdt je de pure smaak. Wanneer de groenten in water worden gekookt, gaan er veel sappen en smaken verloren in het kookwater. Dat is meteen ook de reden waarom er zo veel vitaminen verloren gaan.




Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en houd ziektes op afstand. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer schadelijke bacteriën in de dunne darm, deze schimmels kunnen schadelijk zijn en kunnen maag en darm infecteren met een candida infectie, waardoor er bijvoorbeeld een lekkende darm of maag kan ontstaan. 

Een eenvoudige methode om een bacteriële overgroei om te keren, is door een of twee keer per dag een prebiotische vezels te eten die groenten kunnen verteren zoals aardpeer, asperges, schorseneren, zoete aardappel, wortelpeterselie, cassave, uien en knoflook en blijft de darmflora dan in balans.

Pas op! Voor mensen die ziek zijn, is het beter om groenten kort te koken

Het is beter alle groenten te koken en zo ook water, om te voorkomen dat je ongewenste bacteriën of ziektekiemen binnenkrijgt.

Dit heb je nodig voor 4 glutenvrije wortelwraps

Pureer de worteltjes samen met de eieren in je keukenmachine of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de havermout, komijn, een theelepel zeekraal en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenk baar zijn.

Let op! Laat de wrap, heel zachtjes garen

Verwarm een klontje kokosvet in een koekenpan en schenk een gedeelte van het beslag in de pan. Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen.

Rode kool salade

Ingrediënten

  • 100 gram rode kool
  • 1 appel
  • 50 gr walnoten
  • 75 gram wortelen
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding rode kool salade

Pureer de kikkererwten, voeg de fijngehakte tomaten, knoflook, zeezout, peper, chilipoeder en peterselie toe. Maak er balletjes van en bak ze in de pan met kokosolie. Maak de salade door de rode kool, appel en wortel in dunne reepjes te snijden. Hak de walnoten in voeg deze bij de groenten en meng ze in een kom. Vul de wortelwrap met de salade en de balletjes van kikkererwten, eet smakelijk 

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *