Zeekraal reuze gezond

Zeekraal bevat veel natrium, kalium, jodium en magnesium. Allemaal mineralen die voor ons lichaam onmisbaar zijn voor het goed functioneren van o.a de organen. De zee groenten bevat veel van het mineraal jood, waardoor het zeker geen verkeerd idee is om het dagelijks op het menu te zetten als er geen brood gegeten wordt. 

Zeekraal, zout, zee, schildklier, jodium, vis, salade, mineralen, immuunsysteem, b vitaminen, hormonaal balans,

Veganisten en vegetariërs kunnen zeekraalgroenten wel wat meer op hun menu zetten, zeekraal zit ook vitamine B12. Het vetachtige plantje met dikvlezige stengels, krijgt in een later stadium een roodachtige kleur en behoord niet tot de zeewiersoorten, maar is een groente. Met een algenburger is het mogelijk om vlees te vervangen.

Een algenburger als vleesvervanger

Peulvruchten als kidneybonen en linzen kunnen dienst doen als vleesvervanger, samen met algen en zeewier, een goede combinatie voor een algenburger. Maal de bonen niet helemaal fijn voor de bijt, voeg knoflook, gember, zeekraal en rode biet toe.

Jodium en de schildklier

We kunnen gerust stellen dat geen mens zonder jodium kan, dan wel uit voeding, waarbij we moeten beseffen, dat jodium teveel de schildklier kan ontregelen en dat het gebruik van een supplement houdende jodium, altijd in overleg met een arts moet!

  • Calcium en magnesium;
  • IJzer, zink, en koper;
  • Het bevat aardig wat vezels;
  • Maar vooral, het bevat JODIUM!!

We hebben jodium nodig voor een goed werkende schildklier. Daarnaast wordt het mineraal ook gebruikt door onze witte bloedcellen om virussen en bacteriën te weren en werkt het als een ontsmettende stof, zoals we van een pleister kennen, die kunnen we natuurlijk niet in onze schildklier plakken en zijn we afhankelijk van de rood bruine stof uit voeding.

Jodium is ook nodig voor een hormonaal balans

Jodium is niet alleen noodzakelijk voor een goede schildklierfunctie maar is ook betrokken bij het brein, ontwikkeling baby, prikkelgeleiding zenuwen, voor een hormonaal balans, afvoeren van zware metalen, vetweefsel, spieren en de bloedsuikerregulatie. Verder zit het jood in vis, kelp, eieren, avocado’s, olijven en paranoten

De antiseptische stof zit ook in de volgende producten

Verder zit het antiseptische stof in goede vetten, zoals roomboter, olijfolie, kokosolie, yoghurt, kaas, asperges, spinazie en Keltisch zeezout. Kefir is een goede plaatsvervanger van het gegist melkgerecht.

Zeekraal als bijzonder gezond cadeautje

Zeekraal kun je het beste vers kopen. In de biowinkel kun je verse zeekraal kopen. Deze is ook 100% biologisch. Er is ook zeekraal verkrijgbaar in de supermarkt, zoals AH en Plus. Deze zijn niet biologisch. Ook gedroogd is zeekraal te bestellen. Leuk om cadeau te geven, samen met een fish zoutdoosje. Of een kies een snijplank uit de collectie. Een alternatief is Himalaya zout.

Hoe smaakt het? Zout en beschermd ons tegen schimmels

Rauw gegeten heeft zeekraal een ziltige zoute smaak en wordt na het koken, ook wel eens vergeleken met verse spinazie. Gekookt is deze zoute smaak wat vlakker. Om de meeste voedingswaarde te behouden, is het beter om zee groente rauw te consumeren. 

Hoe dikker en steviger, hoe verser de zeekraal. was de zee groenten niet te lang, dan kan de smaak verloren gaan. Bij een vitaminen en voedingstoffen tekort, kunnen bacteriën en schimmels sneller problemen veroorzaken.

Wat is er allemaal mogelijk met de zee groenten als zeekraal

De zeekraal kan echt overal in verwerkt worden, rauw is het erg lekker door een salade, gekookte erg lekker bij de warme maaltijd. Prima zoutvervanger, net als zijn onbewerkte zoutsoort, namelijk Himalaya zout, de roze gekleurde van een soort krisstallen is afgezet door de zeeën die meer dan 200 miljoen jaar geleden opgedroogd zijn. 

De heerlijke smaak van Himalaya zout

Zijn natuurlijke knapperige structuur en zijn subtiele smaak, geven een rauwe of bereidde gerechten een heerlijke smaak. Het zout is nogal grof, het beste kan het in een daarvoor bestemde zoutmolen gebruikt worden.

Ingrediënten

  • 20 scampi’s;
  • 1 kilo asperges, geschild en in schuin stukken gesneden;
  • 100 gram zeekraal;
  • 2 eetlepels olijfolie

Vermijd zoveel mogelijk E-nummers en toevoegingen

De toevoegingen kunnen de darmen irriteren en allergische reacties uitlokken, als histamine. Als er langdurig van deze beschermende stof moet worden afgegeven, kunnen de bijnieren uitgeput raken om de afvalstoffen op te ruimen, het hoofd roept de darmen om hulp en laat het lichaam iets trager lopen in de hoop dat het balans tussen cortisol en DHEA herstelt wordt.

Voor de saus

  • 0,5 ui, fijn gesnipperd;
  • 0,5 winterwortel;
  • 0,25 stengel bleekselderij;
  • Snijd alles heel klein op een snijplank;

Visbouillon zelf maken

  • 300 gram visgraten
  • Of viskoppen;
  • 2 1/2 liter water;
  • 2 dl droge witte wijn;
  • 100 gram ui, grof gesneden;
  • 100 gram bleekselderij, in maantjes;
  • 5 takjes peterselie;
  • Een halve limoen;
  • 1 blaadje laurier;
  • 1 takje tijm;
  • 5 geplette peperkorrels;
  • Roomboter

Botten bouillon en warme vloeistoffen

Botten bouillon kan werken bij verkoudheden omdat het bijzonder rijk is aan eiwitten (belangrijk voor neurotransmitters), vitamines en mineralen, denk hierbij aan rund, kip en visbouillon. Warme vloeistoffen stoppen de de beweging van neutrofielen. Dat zijn bloedcellen die aanvallende virussen kunnen bestrijden. 

De neutrofielen "witte bloedcellen", in gevecht met het virus

De witte bloedcellen kunnen ook griepachtige symptomen kunnen opwekken, immers onze weerstand werkt. Warme vloeistoffen doen bovendien de temperatuur in de neus- en de mondholte stijgen, wat helpt om virussen op afstand te houden.

Bereiding

Bak voor de saus de groenten in de olijfolie aan. Blus af met de wijn, visbouillon en room. Laat ongeveer 30 minuten trekken. Zeef dan de saus. Roerbak ondertussen de asperges in 1 eetlepel olie tot ze beetgaar en goudbruin zijn. Doe er op het laatst de zeekraal bij. 
Verdeel over 4 borden. 

Het oog wil ook wat, gebruik een vis bord voor de scampi's

Bak de scampi’s ongeveer 1 minuut in de over gebleven olie. Leg de soort grote garnalen op de asperges en geef er een witte wijn saus bij. Natuurlijk op een visbordje is het helemaal af, wat zee groente erbij en het wordt smullen.

Kabeljauw met zeekraal en venkel en de ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram;
  • 1 grote venkelknol;
  • 250 gram zeekraal;
  • 4 eetlepels (rijst- of arachide)olie

Bereiding van de pakketjes kabbeljouw

Verwarm de oven voor op 125°C. Wrijf de kabeljauwfilets in met zeekraal en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. 

Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme visborden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de op de venkel.

Zonder jodium gaat je schildklier simpelweg stuk

In eerste instantie zal de schildklier bij een jodiumtekort opzwellen en uitzetten (struma) om het mineraal op te sparen. De vergrote schildklier zal bovendien minder hormonen produceren waardoor een tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie) kan ontstaan. Bij een ernstig of langdurig tekort aan jodium kunnen allerlei klachten optreden.