Zeekraal reuze gezond

Zeekraal bevat veel natrium, kalium, jodium en magnesium. Allemaal mineralen die voor ons lichaam onmisbaar zijn voor het goed functioneren van o.a de organen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet. Maar ook veganisten en vegetariërs kunnen zeekraal wel wat meer op hun menu zetten, ook mede door de vitamine B. We kunnen gerust stellen dat geen mens zonder jodium kan, dan wel uit voeding, waarbij we moeten beseffen, dat jodium teveel de schildklier kan ontregelen en dat het gebruik van een supplement houdende jodium, altijd in overleg met een arts moet!

Zeekraal

Jodium weert ook virussen en bacteriën

  • Er zitten erg veel B-vitaminen in;
  • Het bevat ruim vitamine A en C;
  • Het bevat veel fosfor, zwavel, calcium, ijzer, zink, en koper;
  • Het bevat aardig wat vezels;
  • Maar vooral: het bevat JODIUM!!

We hebben jodium nodig voor een goed werkende schildklier. Daarnaast wordt het mineraal ook gebruikt door onze witte bloedcellen om virussen en bacteriën te weren en is het nodig om zware metalen en andere giftige stoffen af te voeren. 

GezondheidGezondheid

Zeekraal als bijzonder gezond cadeautje

Zeekraal kun je het beste vers kopen. In de biowinkel kun je verse zeekraal kopen. Deze is ook 100% biologisch. Er is ook zeekraal verkrijgbaar in de supermarkt, zoals AH en Plus. Deze zijn niet biologisch. Ook gedroogd is zeekraal te bestellen. Leuk om cadeau te geven, samen met een fish zoutdoosje. Of een kies een snijplank uit de collectie. Een alternatief is Himalaya zout.

Hoe smaakt het? Zout en het kan je beschermen tegen schimmels

Rauw gegeten heeft zeekraal een ziltige zoute smaak en wordt na het koken, ook wel eens vergeleken met verse spinazie. Gekookt is deze zoute smaak wat vlakker. Om de meeste voedingswaarde te behouden, is het beter om zeekraal rauw te consumeren. Hoe dikker en steviger, hoe verser de zeekraal. Als je de zee groenten te lang wast,  kan de smaak verloren gaan. Bij een vitaminen en voedingstoffen tekort, kunnen bacteriën en schimmels sneller problemen veroorzaken.

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt zeekraal echt overal in en op verwerken. Rauw is het erg lekker door een salade, gekookte erg lekker bij de warme maaltijd. Prima zoutvervanger! Hieronder zie je nog een  onbewerkte zout soort, namelijk Himalaya zout. Het roze Himalaya zout is afgezet door de zeeën die meer dan 200 miljoen jaar geleden opgedroogd zijn. Zijn natuurlijke knapperigheid en zijn subtiele smaak zullen uw rauwe of bereidde gerechten een heerlijke smaak geven. Het zout is nogal grof, het beste kan je daarvoor een een zoutmolen gebruiken.

Ingrediënten

  • 20 scampi’s;
  • 1 kilo asperges, geschild en in schuin stukken gesneden;
  • 100 gram zeekraal;
  • 2 eetlepels olijfolie

Vermijd zoveel mogelijk E-nummers en andere onnodige toevoegingen, die kunnen de darmen irriteren en allergische reacties uitlokken, als histamine.

Voor de saus

  • 0,5 ui, fijn gesnipperd;
  • 0,5 winterwortel; kleingesneden
  • 0,25 stengel bleekselderij, klein gesneden;
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 1 pot visbouillon van 380 milliliter;
  • 200 milliliter room;
  • 1 eetlepel olijfolie

Visbouillon zelf maken

  • 300 gram visgraten en koppen;
  • 2 1/2 liter water;
  • 2 dl droge witte wijn;
  • 100 gram ui, grof gesneden
  • 100 gram; bleekselderij, in maantjes
  • 5 takjes peterselie;
  • Een halve limoen;
  • 1 blaadje laurier;
  • 1 takje tijm;
  • 5 geplette peperkorrels;
  • Roomboter

Botten bouillon en warme vloeistoffen

Botten bouillon kan werken bij verkoudheden omdat het bijzonder rijk is aan eiwitten (belangrijk voor neurotransmitters), vitamines en mineralen, denk hierbij aan rund, kip en visbouillon. Warme vloeistoffen stoppen de de beweging van neutrofielen. Dat zijn bloedcellen die aanvallende virussen kunnen bestrijden, maar ook griepachtige symptomen kunnen opwekken. Warme vloeistoffen doen bovendien de temperatuur in de neus- en de mondholte stijgen, wat helpt om virussen op afstand te houden.

Bereiding

Bak voor de saus de groenten in de olijfolie aan. Blus af met de wijn, visbouillon en room. Laat ongeveer 30 minuten trekken. Zeef dan de saus. Roerbak ondertussen de asperges in 1 eetlepel olie tot ze beetgaar en goudbruin zijn. Doe er op het laatst de zeekraal bij. 
Verdeel over 4 borden. Bak de scampi’s ongeveer 1 minuut in de over gebleven olie. Leg de scampi’s op de asperges en geef er een witte wijn saus bij.

Kabeljauw met zeekraal en venkel

Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram;
  • 1 grote venkelknol;
  • 250 gram zeekraal;
  • 4 eetlepels (rijst- of arachide)olie

Verwarm de oven voor op 125˚C

Bereiding: Wrijf de kabeljauwfilets in met zeekraal en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.

Delen