...

Zeekraal reuze gezond

Zeekraal bevat veel natrium, kalium, jodium en magnesium. Allemaal mineralen die voor ons lichaam onmisbaar zijn voor het goed functioneren van o.a de organen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet. Maar ook veganisten en vegetariërs kunnen zeekraal wel wat meer op hun menu zetten, ook mede door de vitamine B. We kunnen gerust stellen dat geen mens zonder jodium kan, dan wel uit voeding, waarbij we moeten beseffen, dat jodium teveel de schildklier kan ontregelen en dat het gebruik van een supplement houdende jodium, altijd in overleg met een arts moet!

Jodium weert ook virussen en bacteriën

  • Er zitten erg veel B-vitaminen in;
  • Het bevat ruim vitamine A en C;
  • Het bevat veel fosfor, zwavel, calcium, ijzer, zink, en koper;
  • Het bevat aardig wat vezels;
  • Maar vooral: het bevat JODIUM!!

We hebben jodium nodig voor een goed werkende schildklier. Tevens wordt ook gebruikt door onze witte bloedcellen om virussen en bacteriën te weren en is het nodig om zware metalen en andere giftige stoffen af te voeren. 

Zeekraal kun je het beste vers kopen. In de biowinkel kun je verse zeekraal kopen. Deze is ook 100% biologisch. Er is ook zeekraal verkrijgbaar in de supermarkt, zoals AH en Plus. Deze zijn niet biologisch. Ook gedroogd is zeekraal te bestellen. Leuk om cadeau te geven, samen met een fish zoutdoosje. Of een zout peper cadeauset. 

HOE SMAAKT HET? ZOUT 
Rauw gegeten heeft zeekraal een ziltige zoute smaak. Gekookt is deze zoute smaak wat vlakker. Om de meeste voedingswaarde te behouden, is het beter om zeekraal rauw te consumeren. 

WAT KUN JE ERMEE?
Je kunt zeekraal echt overal in en op verwerken. Rauw is het erg lekker door een salade, gekookte erg lekker bij de warme maaltijd. Prima zoutvervanger! Hieronder zie je nog een  onbewerkte zout soort, namelijk Himalaya zout. Het roze Himalaya zout is afgezet door de zeeën die meer dan 200 miljoen jaar geleden opgedroogd zijn. Zijn natuurlijke knapperigheid en zijn subtiele smaak zullen uw rauwe of bereidde gerechten een heerlijke smaak geven. Het zout is nogal grof, het beste kan je daarvoor een een zoutmolen gebruiken. 

Ingrediënten

  • 20 scampi
  • 1 kilo asperges, geschild en in schuin stukken gesneden
  • 100 gram zeekraal
  • 2 eetlepels olijfolie

VOOR DE SAUS:

  • 0,5 ui, fijn gesnipperd
  • 0,5 winterwortel, kleingesneden
  • 0,25 stengel bleekselderij, klein gesneden
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 1 pot vis fond van 380 milliliter
  • 200 milliliter room
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0,5 ui, fijn gesnipperd
  • 0,5 winterwortel, kleingesneden
  • 0,25 stengel bleekselderij, klein gesneden
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 1 pot vis fond van 380 milliliter
  • 200 milliliter room
  • 1 eetlepel olijfolie

Bak voor de saus de groenten in de olijfolie aan. 
Blus af met de wijn, fond en room. 
Laat ongeveer 30 minuten trekken. 
Zeef dan de saus. 
Roerbak ondertussen de asperges in 1 eetlepel olie tot ze beetgaar en goudbruin zijn. 
Doe er op het laatst de zeekraal bij. 
Verdeel over 4 borden. 
Bak de scampi ongeveer 1 minuut in de over gebleven olie. 
Leg de scampi op de asperges en geef er een witte wijn saus bij.

Bron recept: mijnreceptenboek.nl Zeekraalwijzer

La Redonda – Extra vierge olijfolie gemaakt van 100% Arbequina-olijven – 4 L – blik – Vroege oogst van een boederij in Aragon – koud geperst

Voor wijnliefhebbers

De wijnkoelkast Vinsider 24 Onyx Edition van Klarstein – omdat de optimale wijnopslag het optimale dirnkgenot garandeert.Dankzij de Klarstein Vinsider 24 Onyx Edition wijnkoelkast kunt u uw wijn de ieale omstandigheden bieden die nodig zijn om de ideale drinktemperatuur te krijgen en dus het volle aroma te behouden. Alles wat u daarvoor hoeft te doen is de elegante deur met OnyxCrystal-frame en verduisterd panoramavenster te openen en de wijn op één van de drie houten schappen positioneren. Daarna de gewenste koeltemperatuur instellen en de wijnkoelkast bekommert zich om het “welzijnsklimaat”. Zodra u en uw gasten van een goed glas willen genieten is deze op de juiste temperatuur: Op elk moment en in uw directe nabijheid.Dankzij de temperatuurregelaar is het mogelijk temperaturen tussen 5 en 22°C in te stellen in de wijnkoelkast. Zo zijn witte en rode wijnen optimaal verzorgd – ongeacht of het de laatste uurtjes voor de avondmaaltijd betreft of voor de komende maanden. Uw wijn wordt beschermd tegen vibraties en lichtinval.De wijnkoelkast Vinsider 24 Onyx Edition van Klarstein interpreteert de klassieke wijnkelder opnieuw in een schitterend elegant design van staal, glas en hout. Door de additionele led interieurverlichting zet hij de wijn op elk moment discreet maar vakkundig in het spotlight. Zo kunt u zich bij elke rit naar de keuken op de aanblik van uw wijnselectie verheugen. Geen wonder dat uw gasten jaloerse blikken op uw collectie werpen, zo’n wijnkoelkast wil iedereen wel hebben!Met de Klarstein Vinsider 24 Onyx Edition wijnkoelkast geniet u tweemaal zoveel van uw wijn!

 

Delen