...

Wortels, goed voor hart en bloedvaten en gezonde tanden

Wortels rijk zijn aan oplosbare vezels en vezels binden LDL cholesteroldeeltjes aan zich, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten en zo weer een bijdrage leveren aan gezonde bloedvaten. 

Wat zijn de voordelen van wortelen?

  • Het bevordert de gezondheid van de mond
  • Als we een hele rauwe wortel zouden eten, zou dit genoeg zijn om onze tanden schoon te maken.
  • Maar verwerkte wortels hebben ook hun voordelen voor de gezondheid. Ze versterken bijvoorbeeld de tanden en het tandvlees, verbeteren de bloedtoevoer naar deze gebieden en verhinderen de vorming van tandplak.
  • Wortels bevatten bovendien fluoride, dus ze bestrijden tandbederf en houden het tandglazuur gezond.
  • Het is onderzocht als mensen die onlangs zijn geopereerd of herstellende zijn van een operatie of mensen die problemen hebben met de spijsvertering in staat zijn om meer te eten na het drinken van een beetje van wortelsap.
  • Ook is het goed om baby’s dit sap te geven wanneer ze tanden beginnen te krijgen.
  • Ouderen kunnen ook wortelsap drinken om ze te helpen wanneer ze pap of soep moeten eten.
    Kan constipatie verminderen

250 gram wortelen biedt ons: Vitamine K; Vitamine C; Vezels; Kalium; Vitamine B6; Mangaan; Molybdenum; Vitamine B1 (thiamine); Vitamine B3 (niacine); Fosfor; Magnesium enFoliumzuur

Recept wortelsap

Nodig voor een zelf gemaakt wortelsapje (300ml):
1 sapmachine of slowjuicer
5 wortels, geborsteld
2 appels, klokhuis verwijderd
1 limoen, geschild
1 duimpje gember, geschild
Snij alles in stukken zodat het in de sap machine past. Volgorde maakt niet uit, al begin ik meestal met de wortels. Snij eventueel in kleinere stukken, zodat de machine ze beter kan verwerken. Drink gelijk op, of zet een half uurtje in een luchtdichte verpakking om te koelen.
Drink zo gauw mogelijk, anders gaan de voedingsstoffen alsnog verloren en dat is natuurlijk zonde.

Wortelsoep met kokosmelk en gember

Ingrediënten wortelsoep
Voor 4 kommen
500 gram wortelen

  • 1 grote ui
  • 3 knoflook tenen
  • Stukje gember van zo’n 5 cm
  • 750 ml groentebouillon
  • 8 el kokosmelk
  • 1 el limoensap*
  • 1 tl cayenne peper*
  • Kokosolie of olijfolie
  • Pompoenpitten*
  • Feta*

Bereiding wortelsoep
Verhit de olie in een grote soeppan. Snijd de ui in kleine stukjes en doe ze samen met de geperste knoflook in de soeppan. Fruit aan.
Snijd de wortelen in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Schil de gember en snijd ook in kleine stukjes en voeg toe aan de pan.
Schenk de bouillon bij de wortels en laat zo’n 20 minuten zachtjes koken totdat de wortels gaar zijn.
Haal van het vuur en voeg de kokosmelk en het limoensap toe.
Pureer de soep met een staafmixer. Pas op voor hete spetters!
Je soep is klaar! Serveer met wat pompoenpitten of met verkruimelde feta, of allebei. 

  • betekend: mag, maar niet noodzakelijk, je kunt het ook vervangen 

Tip voor de weerstand: Voeg er wat gesnipperde gember en knoflook rauw aan toe, zie weerstand

Overgewicht is waar een groot aantal mensen mee worstelt en juist dat een hele grote oorzaak zijn, dat men vatbaarder is voor virissussen, omdat de cellen die ons moeten beschermen tegen deze vijand kunnen knappen en zo ongewenste indringers naar binnen kunnen en daar allergische reacties veroorzaken. Volg een effectief voedingsschema en bewegingsplan

Glutenvrije wortelwraps

Ingrediënten

  • 300 gr kleine worteltjes, kun je ook vervangen door zoete aardappelen
  • 150 gr havermout
  • 3 eieren
  • 200 tot 250 ml water
  • 1/2 tl komijnzaad
  • Zeekraal

Bereiding

Pureer de worteltjes samen met de eieren in je keukenmachine of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de havermout, komijn, zeekraal en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenkbaar zijn. Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en schenk een gedeelte van het beslag in de pan. Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen. Vul de wraps met rucola, rozijnen en Hüttenkäse. Ook lekker is het om ze te vullen met kipfilet en avocado! Je kunt dit ook invriezen, leg er wel een velletje tussen, anders krijg je ze niet van elkaar af.

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *