...

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten

Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar.

Wat heb je nodig

Ingrediënten:1 ui; 1 prei; 4 worteltjes; 1 hele kip of haan (een vrije uitloop kip, ook bij een toko of slager te koop); 1 zoete aardappel; 1 kruidenbuiltje; 3 selderijstengels; 2 kippenbouillontabletten of vers gemaakt, zie recept hieronder; zee zout; versgemalen peper; nootmuskaat; 50 gram vermicelli; verse limoensap of beetje azijn

Ingrediënten en gereedschappen:

  • Ongeveer 1 kilo kip met bot, in het bot zit merg (vraag je polier ernaar). Merg geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
  • Ongeveer 3 liter water
  • 100 ml azijn
  • winterwortels
  • 2 uien
  • 1 stuk prei
  • 2 bleekselderijstengels
  • 5 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 tl peperkorrels, geplet
  • 1/2 bosje peterselie
  • Zeekraal of zeezout
  • Soeppan
  • Soeplepel
  • Snijplank
  • Dat komt vooral omdat er een stofje ftaliden in zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Dat kan tot gevolg hebben dat het bloed onder een lagere druk door de aders stroomt. Er is een tweede reden waarom bleekselderij goed kan werken bij hoge bloeddruk. Het is namelijk een diureticum; dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Hartpatiënten krijgen vaak plaspillen voorgeschreven, want minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk.
  • Voedingsstoffen worden opgenomen door het darm, maag en mondslijmvlies, allergische reacties o.a. op voeding, kan het slijmvlies schaden, waardoor het niet voldoende voedingsstoffen opneemt
  • Gratis indicatietest “Lekkende darm maagslijmvlies;
    • Doe de test: ➠ Vul hier de test in
  • Bleekselderij kan mogelijk ditzelfde effect hebben.
  • Voordelen die Bleekselderij kan hebben:
    • Gewicht verliezen met bleekselderij;
    • Vocht afdrijvend en kan daardoor ontstekingsremmend werken, wetende dat vocht in bacteriën blijft staan.
  • Wortel Sap met Bleekselderij, Appel en Gember • 3 grote stengels bleekselderij; • 300 gram bospeen; • 2 of 3 kleine appeltjes (afhankelijk van hoe zoet je het sap wilt, zonder klokhuis); • klein stukje verse gember, geschild; Was de groenten en appels goed, en haal alles door de juicer. Even goed roeren en meteen opdrinken! Het spreekt voor zich, dat groente het beste van eigen bodem kunnen komen, niet uit het buitenland, wat lang onderweg is en wat mooi moet blijven, door allerlei stoffen. Je laat zo je bijnieren erg hard werken om die stoffen weer ongedaan te maken.
  • Informatie over Bijnieruitputting
  • 👉 Bezoek voor gezondheidsproblemen altijd eerst een arts, zorg voor een juiste diagnose.
  • Wil je meer informatie naast voeding een natuurlijke bloedverdunner te gebruiken, verkregen uit kruiden. Neem dan contact met mij op. 

Bereiding

Doe 2 liter water in een soeppan en snijd de groenten en de aardappelen. Doe de kip of de haan in een pan. Haal de kip bij de poelier of een toko, waar de kip nog vrij in het land rond kon lopen en alle voedingsstoffen binnen heeft gekregen, die wij straks weer gebruiken. Voeg de gesneden groente, de stukjes aardappel en  het kruidenbuiltje toe. Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven. Breng het geheel op zacht vuur langzaam aan de kook en schep met een lepel het schuim eraf. Laat de bouillon met het deksel schuin op de pan 2-3 uur (op een vlamverdeler) zachtjes trekken. Als de kip gaar is, maak je hem in stukken, maar haalt de botten er niet uit, deze moeten er in blijven, voor de mineralen en vitaminen die in de botten zitten. Vries de kippensoep wat overblijft in, altijd handig wanneer er griep of verkoudheidsverschijnselen zijn.

Delen