Kippensoep en gewrichtsklachten

Kippensoep wordt ook wel eens ingezet bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten en wordt ook wel de penicilline van de armen genoemd. De soep getrokken van kippenbouillon kan helpen om de weerstand te versterken, het gaat dan niet om een blik uit de supermarkt. Het etenswaar moet gemaakt van zelfgemaakte bouillon van kippenbotten.

Kippensoep

Laat de bouten het liefst een paar uur tot een dag staan trekken, in deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen. Voeg tijdens het koken wat verse geperste of met een sapcentrifuge limoen aan kookmengsel toe, dan trekken er nog meer nutriënten uit de botten. Het kooknat bevat ook veel gelatine en glucosamine. 

Het amino-suiker is een bouwsteen voor de gewrichten

Het natuurlijk voorkomend amino-suiker in het getrokken kippenvlees is een belangrijke bouwsteen voor kraakbeen en gewrichtsvloeistof, gewrichten en slijmvliezen, huid, nagels en haar.

Benodigde ingrediënten

  • 1 ui;
  • 1 prei;
  • 4 worteltjes;
  • 1 hele kip of haan, vrije uitloop gevogelte;
  • 1 aardappel, wanneer zoete bataat gebruikt worden, veranderd de smaak, daarom is een normale pieper de beste keus;
  • 1 kruidenbuiltje;
  • 3 selderijstengels;
  • 2 kippenbouillontabletten of vers gemaakt; 
  • Zee zout;
  • Versgemalen peper;
  • Nootmuskaat;
  • 50 gram vermicelli;
  • Verse limoensap;
  • Of gebruik voor zout, zeekraal

Kippenbouillon hoe te bereiden

Ongeveer 1 kilo kip met bot, in het been zit beenmerg (vraag je polier ernaar). Merg geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.

  • 1 tl peperkorrels, geplet;
  • 4 kruidnagels, de oliebestanddelen in het kruid kan pijnstillend en ontstekingsremmend werken en kunnen helpen bij het voorkomen van bacteriën en schimmels;
Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

Bereiding van de kippenbouillon

Steek een kruidnagel in elke halve ui. Doe de uien met de andere ingrediënten in een grote pan, giet het water in de pan en breng alles, aan de kook. Draai het vuur lager wanneer het water kookt, en laat de bouillon 3 uur sudderen. Schep het schuim dat komt bovendrijven vooral het eerste half uur regelmatig weg met een schuimspaan. 

Let er ook op dat de bouillon niet te veel inkookt

Dus zodra er iets droog komt te staan, moet je wat water toevoegen. Zeef voor gebruik de vaste bestanddelen uit de bouillon. Wil je nu een bouillon die qua smaak wat donkerder en dieper is, rooster dan de kippenbotten 20-30 minuten in de oven op 200 ºC. De kippenbouillon kan je in bakjes of zakjes invriezen.

Bereiding van de soep

Doe 2 liter water in een soeppan en snijd de groenten en de aardappelen. Doe de kip of de haan in een pan. Haal de kip bij de poelier of een toko, waar de kip nog vrij in het land rond kon lopen en alle voedingsstoffen binnen heeft gekregen, die wij straks weer gebruiken. Voeg de gesneden groente, de stukjes aardappel en  het kruidenbuiltje toe. 

Gebruik van kippenbouillontabletten of maak het zelf

Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven of kant en klaar getrokken kippenbouillon. Natuurlijk blijft bouillon zelfgemaakt het beste, we weten precies wat er in zit, dat weten we niet in de winkel en daar wordt echt niet het duurste product gebruikt. 

Breng het geheel op zacht vuur langzaam aan de kook

Schep met een lepel het schuim eraf en laat de bouillon met het deksel schuin op de pan 2-3 uur zachtjes trekken. Als de kip gaar is, maak je deze in stukken, maar haal de botten er niet uit, deze moeten er in blijven, voor de mineralen en vitaminen die in het gebeente zitten. Vries de kippensoep wat overblijft in, altijd handig wanneer er griep of verkoudheidsverschijnselen zijn.

Kleur snijplankSoort voedsel 
RoodRauw vleesDe rode snijplank is bedoeld voor rauw vlees. En dus niet voor rauw gevogelte! Hierop kunt u bijvoorbeeld een grote ossenhaas in porties verdelen.
Blauw Vis, schaal en schelpdierenDe blauwe snijplank is voor rauwe vis. Hier kun je dus alle vissoorten op fileren en snijden.
GroenGroenten en fruitDe groene snijplank is voor alle soorten groenten en fruit: rauw of gekookt. De groene snijplank wordt veelal gebruikt aan de koude kant in de keuken.
Geel Rauw gevogelteDe gele snijplank is voor rauw gevogelte. Denk aan kip, kalkoen, duif en bijvoorbeeld kwartel.
BruinGebraden vlees en worstDe bruine snijplank is voor gaar vlees en gevogelte. Hierop kunt u bijvoorbeeld een heerlijk gare rosbief in mooie plakken snijden.
WitKaas en broodIn bakkerijen worden HACCP snijplanken met kleurcode wit gebruikt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met bakkers- en zuivelproducten, zoals brood en kaas.
Snijplank setSnijplank setOver de snijplank: Joseph Joseph is een Engels merk en staat al jaren aan de top als het gaat om functionele keukenaccessoires. De tweelingbroers Richard en Anthony Joseph ontwerpen en produceren vanaf 2002 de beste en meest hippe accessoires voor “The Perfect Kitchen”. Zij hebben al vele prachtige prijzen gewonnen met de ontwerpen van hun artikelen. Ze zijn wereldwijd bekend en erkend. Een prachtig merk met geweldige producten voor keukenhulpen, schoonmaken en slim opbergen. Joseph Joseph staat bekend om zijn functionaliteit gecombineerd met kleur, opvallend ontwerp en oog voor detail.
Set van 7 kleuren snijplanken, RubbermaidSet van 7 kleuren snijplanken
Vogue werktafel met HDPE snijbladwerktafel met snijblad Deze RVS werktafels van Vogue hebben als werkblad een omkeerbare snijplank. Zo heeft u veel ruimte om bijvoorbeeld groenten te snijden en vis te fileren. De snijplank is gemaakt van kunststof met een hoge dichtheid en gaat daardoor lang mee in zelfs de meest drukke en veeleisende keukens. Het stalen frame en onderblad bieden goede ondersteuning en zijn eenvoudig te reinigen. Een hygiënische unit, perfect voor professioneel gebruik.

Bleekselderij kan als een natuurlijke bloedverdunner werken

De bloed verdunnende werking, komt vooral omdat er een stofje ftaliden in de groente zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Verder is het mogelijk met bleekselderij gewicht te verliezen en het kan bovendien nog vocht afdrijvend werken ook, zodat bacteriën minder kans hebben om zich te hechten.

Bleekselderij en hoge bloeddruk

De lagere druk is een bijzondere bijwerking van deze groenten, waardoor het bloed, langzamer door de aders stroomt, kan goed  werken bij hogere bloeddruk. Het is namelijk een diureticum, dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Wie hartklachten heeft, kent vast de plaspillen die dan vaak worden voorgeschreven.

Minder vocht, betekend ook minder bloed

Minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk. Bij hypotensie kan er duizeligheid of  een licht gevoel in het hoofd bij het opstaan. Het lichaam is slim, zwaartekracht zorgt ervoor, dat we vallen, zodat hart en hoofd op dezelfde hoogte komen. De boezem hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. 

Het zuurstofniveau moet voldoende zijn, anders vallen we flauw

Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer voldoende is, komt iemand weer bij bewustzijn. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger door zuurstofrijk bloed, gezonde weefsels worden zonder problemen gecreëerd.

Leuk om een eigen stadstuintje te creëren op het balkon, terras of aan de schutting. In het hangtuintje zitten populaire, biologische keukenkruiden, om eigen verse keukenkruiden te kweken. De set bevat basilicum, peper, koriander en peterselie. Deze hangende stadstuintjes zijn leuk om cadeau te doen en te krijgen en zijn gezond en origineel!