...

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten

Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar.

Wat heb je nodig

Ingrediënten:1 ui; 1 prei;4 worteltjes; 1 hele kip of haan (een vrije uitloop kip, ook bij een toko of slager te koop); 2 kleine aardappelen; 1 kruidenbuiltje; 3 selderijstengels; 2 kippenbouillontabletten; zee zout; versgemalen peper; nootmuskaat; 
50 gram vermicelli; limoensap; beetje azijn
Bereiding: Doe 2 liter water in een soeppan

Bereiding: Snijd de groenten en de aardappelen. Doe de kip of de haan in een pan. Haal de kip bij de poelier of een toko, waar de kip nog vrij in het land rond kon lopen en alle voedingsstoffen binnen heeft gekregen, die wij straks weer gebruiken.
Voeg de gesneden groente, de stukjes aardappel en  het kruidenbuiltje toe. Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven. Breng het geheel op zacht vuur langzaam aan de kook en schep met een lepel het schuim eraf. Laat de bouillon met het deksel schuin op de pan 2-3 uur (op een vlamverdeler) zachtjes trekken. Als de kip gaar is, maak je hem in stukken, maar haalt de botten er niet uit, deze moeten er in blijven, voor de mineralen en vitaminen die in de botten zitten. Vries de kippensoep wat overblijft in, altijd handig wanneer er griep of verkoudheidsverschijnselen zijn.

Delen