Kippensoep en gewrichtsklachten
Kippensoep wordt ook wel eens ingezet bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten en wordt ook wel de penicilline van de armen genoemd. De soep getrokken van kippenbouillon kan helpen om de weerstand te versterken, het gaat dan niet om een blik uit de supermarkt. Het etenswaar moet gemaakt van zelfgemaakte bouillon van kippenbotten.
Bereiding van de soep
Doe 2 liter water in een soeppan en snijd de groenten en de aardappelen. Doe de kip of de haan in een pan. Haal de kip bij de poelier of een toko, waar de kip nog vrij in het land rond kon lopen en alle voedingsstoffen binnen heeft gekregen, die wij straks weer gebruiken. Voeg de gesneden groente, de stukjes aardappel en het kruidenbuiltje toe.
Laat de bouten het liefst een paar uur tot een dag staan trekken, in deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen. Voeg tijdens het koken wat verse geperste of met een sapcentrifuge limoen aan kookmengsel toe, dan trekken er nog meer nutriënten uit de botten. Het kooknat bevat ook veel gelatine en glucosamine.
Benodigde ingrediënten
- 1 ui;
- 1 prei;
- 4 worteltjes;
- 1 hele kip of haan, vrije uitloop gevogelte;
- 1 aardappel, wanneer zoete bataat gebruikt worden, veranderd de smaak, daarom is een normale pieper de beste keus;
- 1 kruidenbuiltje;
- 3 selderijstengels;
- 2 kippenbouillontabletten of vers gemaakt;
- Zee zout;
- Versgemalen peper;
- Nootmuskaat;
- 50 gram vermicelli;
- Verse limoensap;
- Of gebruik voor zout, zeekraal
Het amino-suiker is een bouwsteen voor de gewrichten
Het natuurlijk voorkomend amino-suiker in het getrokken kippenvlees is een belangrijke eiwitbouwsteen voor kraakbeen en gewrichtsvloeistof, gewrichten en slijmvliezen, huid, nagels en haar.
Eiwitvertering en zuurstof
Na vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel komen de bouwstenen van de voedingsmiddelen terecht bij de cellen. In de cellen worden glucose en vetten in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel, met behulp van zuurstof verbrand.Wat heb je nodig? | Informatie | Onderzoek en testen | |
---|---|---|---|
O2 Zuurstof | Buitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur | ✅ Infobalans B12 en foliumzuur | ⏳ Analysetest B12 en foliumzuur |
FE=mineraal – ijzer | Boerenkool, prei, broccoli, ongezoet gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijnen | 🥐 Ontbijt informatie | ⏳ Ochtendmaaltijd analyse |
Vitamine C | Limoen / Citroen | Pas op met C suppletie 💊 | ✅ Ascorbinezuur bloedonderzoek 💉 |
Foliumzuur | Asperges, linzen en orgaanvlees | ✅ Foliumzuurbalans | Foliumzuur Intracellulair uit serum |
Eiwitten opname probleem darmen | Lekkende darmslijmvlies | ✅ Over aminozuren | ✅ Eiwitopstapeling |
Serotonine en fibromyalgie | Serotonine tekort, PDS en fibromyalgie | ✅Migraine en serotonine | 💉 Fibromyalgie bloedonderzoek |
Hersenen en balans | Indicatietest neurotransmitters | ✅ Burn-out en reflux | ✅ Histamine en ons brein |
✅ Reptielenbrein en missie | ➡️ Innerlijke gids volgen informatie | ✅ Speurtochtconsult kopen | ✅ Analysestelling |
Kippenbouillon hoe te bereiden
Ongeveer 1 kilo kip met bot, in het been zit beenmerg (vraag je polier ernaar). Merg geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
- Giet ongeveer 3 liter water in een soeppan;
- 50 ml verse limoensap geperst met limoenpers;
- 2 winterwortels;
- 2 uien, met gebruik van uiensnijder;
- 1 stuk prei;
- 2 bleekselderijstengels;
- 5 takjes tijm, het kruid wordt van oudsher gebruikt voor het verminderen van klachten bij reuma, maagklachten, luchtwegproblemen en hoofdpijn;
- 2 laurierbladeren;
- 1 tl peperkorrels, geplet;
- 4 kruidnagels, de oliebestanddelen in het kruid kan pijnstillend en ontstekingsremmend werken en kunnen helpen bij het voorkomen van bacteriën en schimmels;
- 1/2 bosje peterselie, gemakkelijk zelf te kweken op balkon als hangtuintje;
- Zeekraal of zeezout;
- Soeppan en snijplank;
Seizoen groenten, die halen we uit eigen land
De beste vruchten behoren tot seizoensgebonden groenten zonder kunstmatige rijping. Daarbij is het verstandig om groenten na onze boterham te eten, zodat het eten kan verteren. Wanneer er sprake is van Pre-diabetes, kan fruit beter na 14.00 gegeten worden, zodat eerst onze cellen geleegd kunnen worden. In de avond eet men vaak voldoende groente, maar vaak aardappelen, in dit tabel is deze vervangen door de zoete variantMaand | Soort groente | Informatie | Keukengerei en recepten |
---|---|---|---|
Januari | Zoete aardappelen, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien & knoflook, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Knoflook | ✅ Zelfgemaakte Runderbouillon ✅ Oud Hollandse erwtensoep |
Februari | Zoete aardappelen, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | • Keukenmachines & Mixers |
Maart | Zoete aardappelen, Bloemkool, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spinazie, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Rode kool | • Koelen & Vriezen |
April | Zoete aardappelen, Andijvie, Bloemkool, Groene selderij, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Spinazie, Uien, Witlof | • Rode biet | • Frituren & Elektrisch koken |
Mei | Andijvie, Asperges, Bloemkool, Doperwt, Groene Selderij, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Spinazie, Spitskool, Uien, Warmoes, Wortelen | • Wortels | • Magnetrons & Ovens |
Juni | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwt, Groene selderij, Koolrabi, Kropsla, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Radijs, Savooikool, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Venkel, Wortelen | • Zoete aardappel | • Koelen & Vriezen |
Juli | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwt, Groene selderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Prinsessenboon, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Tuinbonen, Uien, Warmoes, Witte kool, Wortelen | • Courgette | |
Augustus | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Groenlof, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Prinsessenboon, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
September | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen | • Rode biet | |
Oktober | Zoete aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Paprika, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaat, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Eiwitten en aminozuren uit voeding | |
November | Zoete aardappelen, Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Pompoen, Prei, Raap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Venkel, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Venkel | |
December | Zoete aardappelen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen | • Zoete aardappel | |
• Het ontbijt | • Over vocht | • Over paranoten | • De spijsvertering |
Bereiding van de kippenbouillon
Steek een kruidnagel in elke halve ui. Doe de uien met de andere ingrediënten in een grote pan, giet het water in de pan en breng alles, aan de kook. Draai het vuur lager wanneer het water kookt, en laat de bouillon 3 uur sudderen. Schep het schuim dat komt bovendrijven vooral het eerste half uur regelmatig weg met een schuimspaan.
Let er ook op dat de bouillon niet te veel inkookt
Dus zodra er iets droog komt te staan, moet je wat water toevoegen. Zeef voor gebruik de vaste bestanddelen uit de bouillon. Wil je nu een bouillon die qua smaak wat donkerder en dieper is, rooster dan de kippenbotten 20-30 minuten in de oven op 200 ºC. De kippenbouillon kan je in bakjes of zakjes invriezen.
Gebruik van kippenbouillontabletten of maak het zelf
Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven of kant en klaar getrokken kippenbouillon. Natuurlijk blijft bouillon zelfgemaakt het beste, we weten precies wat er in zit, dat weten we niet in de winkel en daar wordt echt niet het duurste product gebruikt.
Breng het geheel op zacht vuur langzaam aan de kook
Schep met een lepel het schuim eraf en laat de bouillon met het deksel schuin op de pan 2-3 uur zachtjes trekken. Als de kip gaar is, maak je deze in stukken, maar haal de botten er niet uit, deze moeten er in blijven, voor de mineralen en vitaminen die in het gebeente zitten. Vries de kippensoep wat overblijft in, altijd handig wanneer er griep of verkoudheidsverschijnselen zijn.
Bleekselderij kan als een natuurlijke bloedverdunner werken
De bloed verdunnende werking, komt vooral omdat er een stofje ftaliden in de groente zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Verder is het mogelijk met bleekselderij gewicht te verliezen en het kan bovendien nog vocht afdrijvend werken ook, zodat bacteriën minder kans hebben om zich te hechten.
Bleekselderij en hoge bloeddruk
De lagere druk is een bijzondere bijwerking van deze groenten, waardoor het bloed, langzamer door de aders stroomt, kan goed werken bij hogere bloeddruk. Het is namelijk een diureticum, dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Wie hartklachten heeft, kent vast de plaspillen die dan vaak worden voorgeschreven.
Minder vocht, betekend ook minder bloed
Minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk. Bij hypotensie kan er duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd bij het opstaan. Het lichaam is slim, zwaartekracht zorgt ervoor, dat we vallen, zodat hart en hoofd op dezelfde hoogte komen. De boezem hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen.
Het zuurstofniveau moet voldoende zijn, anders vallen we flauw
Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer voldoende is, komt iemand weer bij bewustzijn. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger door zuurstofrijk bloed, waardoor de psoas-spier ook weer krachtig wordt.
Ontkrachting van de psoas-spier kan heup, rug en buikklachten geven
Diep in ons auralichaam ligt de psoas, het spierweefsel in de heupen dat de verbinding vormt tussen boven- en onderlichaam. De lendenspier reageert instinctief als we onrust, onveiligheid en stress ervaren. Dit uit zich o.a. in heup-, rug- en buikklachten.
Verbeter het zenuwstelsel door Oosterse geneeskunde
Stressvermindering kan dan ook leiden tot een verbetering van het zenuwstelsel, zodat het hersen-darm-as weer beter gaat samenwerken. De oosterse-filosofie kan ons hier bijhelpen d.m.v. missieopdrachten en speurtochtwandelingen.