Afscheid nemen kon niet

Vaak hebben we met onze geliefden de grootste plannen en kunnen we alles aan elkaar vertellen. Het naderend afscheid kan heel gespannen zijn als we uiteen dreigen te gaan, zonder die laatste knuffel of begroeting. De allerlaatste groet die we zo graag willen geven, de ziel die anders kiest om in ons hart verder te leven.

Afscheid, gemis, herinnering, uitvaart, overleiden, sterven

Luister samen naar muziek en geef knuffels

We regelen nog samen de uitvaart, muziek het maakte ons samen zo blij, even afgeleid door een boodschap buiten de deur toen de telefoon ging, al haastend langs een enorme rij, was het leven zomaar ineens voorbij. De herinneringen die werden gemaakt, de momenten van het liefdevol samenzijn, besef dat het goed is dat verzacht dan iets de pijn.

Het stervensproces volgens het Tibetaans boeddhisme

Het boeddhisme gaat uit van wedergeboorte, en geeft een uitgebreide beschrijving van het stervensproces gezien vanuit de stervende, van de periode tussen wedergeboorten en van de factoren die bepalen in welke vorm we wedergeboren worden. Omring de stervende zo veel mogelijk met een harmonieuze, vriendelijke en heldere sfeer.

Maak samen een positieve herhinneringsboom

Help de stervende om positieve herinneringen op te wekken, maak bijvoorbeeld samen een complimentenboom. Hang er edelsteentjes en kaartjes in, met alles wat goed is gegaan in het leven en wat voor moois er werd gegeven.

Spiritualiteit kan inzichten geven aan de zwangerschap, geboorte en de opvoeding. Als we er vanuit gaan, dat een mens meerdere levens heeft (reïncarnatie). Het besef dat een kind zowel een volwassen ziel kan hebben. Nog de fasen van de opvoeding moet doorlopen en men niet bekend is met het fenomeen “de oude ziel”. Kan dit gevolgen hebben voor de opvoeding.

Met het verlies van een (ongeboren) kindje, nemen ouders afscheid van hun kindje, die in hun dromen en in het ouderlijk huis al een plekje heeft gekregen. Je groeide in mij. Een wens, een droom, je groeide in mij, hield van je, samen zo gelukkig en blij. Aanrakingen soms zo groot, vaak ook zo klein, ben zo dankbaar, dat jij mijn kindje mocht zijn.

Er kan sprake zijn van onrust, lavendel helpt in dit geval te ontspannen, dit is aangenaam voor de stervende, maar ook voor ons zelf. Biedt troost door een hand vast te houden, weet dat ook andere mensen onrustig kunnen zijn door vermoeidheid en uitputting. Ieder mens zal het naderend loslaten, anders beleven, blijf vooral bij eigen behoeften.

Azraël de engel van afscheid en tegelijkertijd een nieuw begin hier aarde of als ziel. Azraël biedt hulp en ondersteuning bij het stervensproces. De engel troost mensen voor ze sterven. Na het sterven wordt de gestorvene geholpen zich aan te passen in een nieuwe wereld. Deze engel die vaak verschijnt in de vorm van een lichte en liefdevolle vrouw is er namelijk om ons op te vangen als we vallen.

Bedank een dierbare voor een fijne tijd, die herinnering, voelt zo fijn. Soms zitten we zo verloren voor ons uit te staren, soms dan doet ons hart zo heel erg pijn. Steeds vaker komt er een lach terug op ons gezicht, herinneren wij de knuffels en warmte en zien we opeens weer licht. Opeens is daar een vlinder, het totemdier wijst ons de weg.

Vlinders boodschappers op zielsniveau

Eén van de mooiste dierensymbolieken en boodschappers op zielsniveau, zijn de vlinders, ze bezitten de kracht van een wervelwind. De vlinderfamilie staan voor reïncarnatie, transformatie, mutatie en magie. De geschubde vleugelinsecten symboliseren gedaanteverwisseling en kunnen via mensen afscheid komen nemen en ons bezoeken in tijden van nood.